De ce fetele se maturizează și se dezvoltă mai repede decât băieții ?

0
1231
De ce fetele se maturizeaza mai repede, Foto: untitledlifehere.blogspot.com
De ce fetele se maturizeaza mai repede, Foto: untitledlifehere.blogspot.com

De ce fetele se maturizeaza mai repede decat baietii – este vorba atat de natura, cat si de societate – vom vedea in ce fel. Insa nu trebuie luata aceasta afirmatie ca fiind un fapt universal si generalizat! Pe cand, intr-adevar, din punct de vedere fizic, sexual si intelectual fetele au in dezvoltarea lor un avans fata de baieti, deseori emotional nu sunt mai mature. In plus, acesta nu trebuie sa fie vreun argument spre dovedirea „superioritatii” sexului feminin, un argument in lupta dintre sexe – deoarece baietii ajung rapid din urma fetele si chiar le intrec in dezvoltarea fizica si intelectuala.

„Barbatii sunt mereu niste copii” – iata una dintre replicile tipice care formeaza opinii gresite. Pe cand este adevarat ca fetele se maturizeaza mai repede, nu este adevarat cu barbatii nu ajung la aceeasi maturitate – insa dezvoltarea lor dureaza mai mult. Nu exista vreo regula generala, insa de obicei, diferenta de dezvoltare este in jur de doi ani – fetele au un avans in dezvoltarea lor fizica si intelectuala de doi ani.

De ce fetele se maturizeaza mai repede:

  • Fizic si sexual. Din aceasta perspectiva, este clar pentru oricine ca o fata se dezvolta mai rapid. Fetele isi incep pubertatea inaintea baietilor cu in jur de doi ani (la fete, debutul pubertatii este general la 9 ani, la baieti este la 11 ani). De ce? Pentru ca natura le-a facut in asa fel incat sa fie cat mai timpuriu apte sa se reproduca – in vederea supravietuirii speciei. De ce baietii nu se dezvolta la fel de rapid – deoarece tot natura s-a asigurat ca un baiat sa  creasca mai mult pana sa ajunga la maturitate sexuala, pentru a putea fi un sef apt al „clanului”. Pe cand femeia poate avea copii de la o varsta frageda si are grija de ei datorita instinctului matern (parte a instinctului de conservare a speciei), baietii au nevoie de mai mult timp pentru a deveni un partener in stare sa isi protejeze urmasii. Dar nu este vorba doar de natura. Societatea a contribuit masiv la aceasta diferenta in dezvoltare – la urma urmei, de la inceput, omul a fost o fiinta sociala. In triburile arhaice, o fata era crescuta in vederea rolului de mama si se considera ca e pregatita odata cu prima sangerare menstruala – un barbat mai in varsta o lua ca partenera. In schimb, un baiat trebuia sa ajunga la o varsta mai mare si sa isi dovedeasca barbatia prin ritualuri – doar atunci devenea adult in stare sa intemeieze o familie.
  • Dezvoltarea feteiPsihic si intelectual. E dovedit ca fetele se maturizeaza psihic si intelectual mai rapid – nu o spun feministele, ci studiile neurologice si psihologice (creierul unei fete de 12 ani este dezvoltat in avans fata de cel al unui baiat). Desi o fata de 12 ani este mai inteligenta in general decat un baiat de 12 ani, diferenta se niveleaza spre sfarsitul pubertatii. Cat este „lucrul” naturii si cat al societatii este greu de spus. De ce fetele se maturizeaza mai repede psihic si intelectual? Cel mai sigur, mai ales datorita presiunilor sociale. Un exemplu: pe cand baietii sunt incurajati sa se joace, sa se distreze, fetele inca din copilarie sunt atrase spre rolul de mama: fetita care se joaca cu papusi; si apoi, ele sunt atrase spre gospodarie. Presiunea este in general mai mare pentru o fata: ea este invatata cu responsabilitatea, cu treburile casnice. Este vorba si despre risc: o fata intampina mai multe riscuri si este responsabilizata de timpuriu ce acestea. Pentru ca sunt „sexul slab”, sunt invatate de timpuriu sa aiba grija de ele! Chiar si cand e vorba de responsabilitatile in inceperea vietii sexuale – de la fata se asteapta sa ia masurile de protectie, caci ea personal se supune riscului! Dezvoltarea intelectuala este determinata si de preferintele diferite: in timp ce baietii sunt incurajati spre joaca energica, activitati in aer liber, fetele sunt incurajate spre activitati interioare, precum citit, desenat si jocuri creative. Si datorita firii lor romantice, ele vor citi mai mult, ceea ce stimuleaza mai mult dezvoltarea intelectuala…. Dar cel mai important in diferenta dezvoltarii intelectului este faptul ca fetele tind sa ia mai in serios invatarea, educatia, sunt devreme mai responsabile si lucreaza mai mult la dezvoltarea lor. Inca un lucru: acel natural instinct matern le impulsioneaza pe fete sa isi doreasca independenta la varste fragede si deci sa lucreze pentru aceasta.
  • Romantic. Aici este clar – in timp ce un baiat de 14 ani inca prefera sa se joace pe computer, o fata isi face chiar dinainte ganduri romantice. De ce fetele se maturizeaza mai repede din punct de vedere romantic? Pentru ca in mod natural, ele sunt „programate” sa isi doreasca sa se reproduca – iar in acest scop, sa caute un partener ideal. In timp ce un baiat are motive sa prelungeasca momentul in care isi va lua o partenera pe care sa o protejeze, o fata are motive sa caute cat mai timpuriu un partener care sa protejeze! In plus, firile celor doua sexe sunt diferite: fetele tind spre idealism, in timp ce baietii spre practic si concret!
  • Emotional. Aici este aici: se maturizeaza fetele mai rapid emotional? Dintr-un anumit punct de vedere, da – e vorba de faptul ca ele sunt invatate de timpuriu sa ia totul mai „in serios”, in timp ce baietii sunt mai „laissez-faire”. Iar intr-o relatie, de exemplu, e clar ca o fata se va implica serios, in timp ce un baiat va lua lucrurile mai usor. In plus, femeile sunt mai complexe social, mai empatice si acorda atentie exprimarii si intelegerii emotiilor umane. Baietii, poate din preconceptia ca nu este „masculin” sa simti emotii intense, poate dintr-o anumita superficialitate emotionala, sunt mai putin empatici si apti pentru comunicare. Insa din alte puncte de vedere, fetele nu se maturizeaza emotional mai repede, nici mai mult decat baietii. Tocmai datorita firilor celor doua sexe: fetele sunt idealiste, visatoare, baietii mai practici. Datorita acestei diferente, in timp ce o fata se implica emotional fara a rationa de multe ori, baietii sunt in stare sa separe si sa isi clarifice exact ce fel de implicare isi doresc si daca o implicare este benefica… Cat despre controlul emotional – in timp ce societatea „iarta” o femeie care plange sau se isterizeaza, un baiat e invatat de mic sa isi controleze emotiile…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.