Sarcină & BebeExerciții fizice care este potrivit să le faci după naștere

Exerciții fizice care este potrivit să le faci după naștere

Exercitiile fizice dupa nastere sunt o cale eficienta si sigura de a te recupera, de a obtine inapoi o forma fizica dorita, de a obtine energie si de a scapa de toate acele kilograme in plus acumulate timp de noua luni. Insa aceste exercitii trebuie abordate cu prudenta – nu trebuie ca imediat dupa ce ai nascut sa te obosesti in exces, este foarte important sa iti dai timp sa te obisnuiesti cu noua ta postura de mama, sa accepti ca trupul tau a trecut prin multe, a suferit multe schimbari si va fi nevoie de mult timp si rabdare pentru a-si reveni.

Dupa nastere, forma fizica a trupului tau te poate surprinde neplacut, poti sa nu te mai recunosti: pantecele ramane putin proeminent, insa extrem de neplacut este ca pielea nu isi recapata tonusul si netezimea pentru o perioada si poate forma inestetice pliuri. In plus, celulita si vergeturile aparute nu te vor ajuta cu nimic. Singura cale de a-ti recapata forma odata avuta reprezinta exercitiile fizice dupa nastere – insa, dupa cum s-a spus, dupa o perioada de recuperare si relaxare.

Cat trebuie sa astepti?

A duce la bun sfarsit o sarcina implica dificile schimbari si solicitari ale trupului tau, deci dupa nastere este important sa lasi trupul sa se odihneasca si sa „ia aer”. Nu adopta nici un fel de exercitiu fizic imediat dupa nastere, in special in primele doua-trei saptamani. Stai si relaxeaza-te, cunoaste-ti bebelusul si obisnuieste-te cu rolul de mama! In plus, chiar dupa cateva saptamani, trebuie sa te asiguri ca muschii tai abdominali s-au refacut si ca iti vor permite sa faci miscare – daca experimentezi senzatii de disconfort, adreseaza-te medicului tau.

Dupa o perioada si doar daca te simti in stare, adopta un program usor de exercitii fizice dupa nastere, insa in nici un caz exercitii dificile ce te forteaza la limita – mai importanta decat refacerea siluetei este pastrarea sanatatii fizice si psihice. Deci regula esentiala este nu te forta!

Insa daca ai nascut prin cezariana, evita in primele saptamani exercitii si miscari bruste, lasa cicatricea sa se vindece. In special evita timp de o luna, o luna jumatate, orice exercitiu dificil sau ridicarea de greutati. Dupa primul control dupa nastere – aproximativ la o luna sau sase saptamani – medicul iti va spune cand esti pregatita sa adopti un program de sport regulat si care este cel mai bun pentru tine.

Ce exercitii fizice dupa nastere sa faci

In primul rand, nu trebuie sa faci din programul tau de sport o prioritate si din recuperarea siluetei o obsesie – cu timpul, vei reusi – insa acum esti mama si prioritatea ta este bebelusul! Asa ca, in primul rand, in functie de programul de somn si mancat al bebelusului si de cine mai poate sta cu el (tatal, bunicii), iti poti forma si tu un program regulat de exercitii. Acorda deci in primul rand atentie nevoilor celui mic, nu alor tale. Cu timpul, va veti forma amandoi un program care sa iti lase si tie cat de cat timp liber, in special daca ai sustinerea partenerului de viata si a familiei tale.

Un prim exercitiu care este usor si placut si nu te solicita prea mult poate fi reprezentat de plimbari lungi pe jos – asta iti permite in acelasi timp sa petreci timp cu bebelusul, scotandu-l la plimbari prin parcuri, daca vremea nu este impotriva ta (nu il scoate daca afara este ger sau umiditate mare).

exercitii fizice

Cand este vorba de exercitii fizice dupa nastere mai solicitante, cel mai bine este sa vorbesti cu medicul tau si sa stabilesti cu el un program de sport care sa te avantajeze si sa nu prezinte riscuri. Insa o idee ar fi sa mergi la inot de doua ori pe saptamana – insa nu te forta, daca muschii pieptului sau abdomenului te dor, renunta sau amana! Daca iti place sa inoti, poti gasi chiar si programe de exercitii aerobice in apa – acestea sunt recomandate pentru ca formeaza muschii, insa nu ii solicita la fel de mult. Insa daca oricand pe parcursul exercitiilor simti durere, disconfort sau ameteli, opreste-te!

O alta cale de a face exercitii fizice dupa nastere este mersul pe bicicleta: fie afara (ceea ce iti permite si sa iei o gura de aer liber), fie daca nu suporti traficul, pe o bicicleta de interior (astfel, ai avantajul ca esti in casa si poti urmari bebelusul). Mersul pe bicicleta cate o ora de trei-patru ori pe saptamana sau chiar jumatate de ora pe zi te ajuta sa iti recapeti silueta si sa iti mentii un tonus fizic si psihic. Impreuna cu exercitii de tonifiere a abdomenului si streching (intindere), poate constitui un program excelent atat timp cat ai rabdare sa il mentii.

Daca vrei sa faci exercitii in casa pentru a fi aproape de bebelus, insa bicicleta nu te atrage (sau nu doresti sa cheltui bani pe asa ceva), poti sa iti procuri un DVD cu exercitii aerobice speciale pentru femei care au nascut – asa vei avea un program fix de exercitii si un indemn vocal!

Insa daca stii ca lenea, comoditatea sau plansul bebelusului te vor impiedica sa iti mentii programul de sport macar trei zile pe saptamana, cere ajutorul parintilor sau partenerului pentru a sta cu micutul si inscrie-te la o sala de gimnastica aerobica speciala pentru recuperarea postnatala. Exercitiile fizice dupa nastere pot consta si in yoga – te va relaxa si psihic si iti va oferi calm si energie.

Ce trebuie sa retii

Exercitiile fizice dupa nastere combinate cu un regim alimentar sanatos (fara insa a te priva de vitamine, minerale si proteine necesare recuperarii tale) sunt singura cale sanatoasa si eficienta de a reveni la forma fizica dorita. Insa trebuie sa ai rabdare, sa iti lasi trupul intre trei si sase saptamani sa se odihneasca si abia apoi sa incepi, treptat, efortul. Vei incepe cu exercitii usoare si placute (plimbari) si vei ajunge in parcursul a unei luni, doua, la un program regulat de exercitii alese dupa preferintele tale si in functie de sfatul medicului tau.

Fara rabdare nu vei reusi! Trebuie sa iti propui un termen realist de a pierde kilogramele in plus – de exemplu, un an-un an si jumatate. Chiar daca se pot pierde mai rapid, nu este sanatos si este riscant, caci diete prea restrictive si solicitarea in exces a trupului pot aduce cu sine diverse probleme de sanatate (daca nu crezi, intreaba-ti medicul).

O dieta restrictiva alaturi de sport solicitant poate determina pierderea energiei, obsesia pentru slabit si aparitia unei depresii – ai mare grija de tonsusul tau psihic in aceasta perioada si fii ingaduitoare cu tine insati. Cel mai important: daca vei simti orice disconfort in timpul exercitiilor fizice dupa nastere sau alte semne ca ceva este in neregula (de exemplu, modificarea secretiilor vaginale), opreste programul de exercitii si vorbeste cu medicul!

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.