Astazi multi crescatori de animale prefera sa achizitioneze dihorul ca animal de companie deoarece acesta a devenit foarte popular datorita dimensiunii mici si faptului ca este usor de gestionat. De-a lungul anilor, datorita selectiei exercitate de om, acest animal este foarte diferit de stramosii lui salbatici, are un caracter foarte plin de viata, este curios, dragalas si se ataseaza foarte mult de persoanele care il adopta. Un mascul ajunge la lungimea de 50 cm, iar o femela este mai mica, ajunge la lungimea de 30 cm.
In pielea acestor animale exista niste glande odorifice in special la nivelul degetelor, care emana un miros intepator destul de puternic si care poate fi eliminat doar prin castrarea animalelor.
Din punct de vedere al modului de socializare cu alte animale, intre dihori si caini sau pisici nu exista anumite probleme de acceptare, daca la inceput ele nu se musca intre ele. Cat priveste cresterea acestora impreuna cu alte rozatoare, iepuri sau pasari de companie, trebuie stiut ca acest lucru este imposibil deoarece acestea reprezinta prada naturala a dihorilor.
Cel mai bun material pentru cusca dihorului este inoxul, deoarece este rezistent si usor de spalat, dimensiunile minime ale custii trebuie sa fie de 1,5 x 0,5 x 0,5 m, iar partea de jos a custii se acopera cu paie, rumegus sau carpe. Intotdeauna cusca dihorilor trebuie plasata la umbra, deoarece ei suporta mai bine temperaturile scazute decat caldura si in zilele de vara pot face destul de usor insolatie. Temperatura ideala pentru ei este cuprinsa intre 15-21ºC.
Daca sunt crescuti in apartament, trebuie mare atentie ce lucruri sunt lasate in apropierea lor, in camera unde vor sta, deoarece curiozitatea ii poate face sa inghita anumite obiecte mici din plastic sau fire.
Este un animal care sufera daca este lasat singur, de aceea stapanul trebuie sa-l scoata in fiecare zi din cusca si sa se joace cu el. De asemenea ii place si cate o plimbare, insa intotdeauna trebuie folosita lesa pentru a preveni atacul cainilor cat si evadarea lui.
Fiind un animal carnivor trebuie sa i se asigure o dieta bogata in proteine. Sunt indicate produsele comerciale cu diete echilibrate decat cele preparate acasa, sau crochetele speciale care intarzie formarea tartrului si apoi inflamarea gingiilor. Trebuie evitate dulciurile, in special bomboanele, laptele pentru ca produce diaree, oasele deoarece pot intepa cerul gurii sau tractul intestinal si de asemenea mancarea pentru caini si pisici. In unele zile, dar nu foarte des, se pot da legume, fructe, peste si alte tipuri de carne gatita. Intotdeauna trebuie sa aiba in apropierea sa apa curata si proaspata.
Perioada de gestatie la femela este de 42 de zile, iar numarul de pui in medie este de 8. Puii se nasc orbi, abia dupa 3-4 saptamani ei vor deschide ochii, dupa 50-60 de zile incep sa le creasca dintii permanenti, la 6 saptamani ei pot fi intarcati si hraniti cu mancare moale, speciala pentru dihori.
Imediat dupa nastere, masculul trebuie indepartat de pui deoarece exista riscul sa-i omoare, ca sa se poata apropia de femela care intra iar in calduri. Pentru a se reduce agresivitatea (la masculi), hiperestrogenismul (la femele) si mirosul puternic pe care il emana, dihorii trebuie sterilizati inca de tineri.
Principalele boli de care sufera dihorii sunt: hiperestrogenismul, rabia si rapciuga.
Video – Dihorul ca animal de companie: