Unii oameni cheltuiesc mai mulți bani decât câștigă, iar asta duce la acumularea de datorii. Problemele financiare sunt frustrante, mai ales în ziua de azi, când lună de lună apar noi scumpiri. Unii oameni trăiesc de ani de zile un sentiment groaznic pentru că au ajuns să depindă financiar de alte persoane – de partenerul de viață sau de rude.
Navigare rapidă în articol:
1. Dependența financiară în relație
A avea o relație în care depinzi financiar de cineva poate fi foarte frustrant. Acest sentiment trăit de un adult poate fi groaznic, pentru că acesta trebuie să ia bani, ca ajutor de la persoana iubită sau de la părinți. Imaginează-ți ce înseamnă să fii căsătorit cu cineva care nu are un job și care nu contribuie la cheltuielile pentru întreținerea familiei.
Ce spun psihologii despre dependența financiară?
În opinia lor, o femeie care depinde financiar de un bărbat, devine sclava familiei. La fel poate fi considerată și o femeie căsătorită la care banii sunt ținuți de soț. Psihologii spun că o astfel de femeie ajunge să fie incapabilă să-și gestioneze banii, nu mai are stimă de sine și chiar poate fi condamnată de partener că nu își caută un loc de muncă.
Psihologii spun chiar și despre o problemă mai gravă – violența economică în familie. Ei explică cum unii bărbați interzic persoanei cu care sunt căsătoriți să meargă la muncă, pentru a nu deveni independentă economic. Acest tip de violență este foarte grav și îmbracă diferite forme. Poate fi însoțită și de violență psihologică și chiar fizică.
Pentru unii bărbați, banii sunt un simbol al puterii și orgoliului, dar uneori lucrurile sunt mai grave decât ne-am putea imagina. Ei pot dezvolta sentimente negative, pot suferi de trufie, invidie, gelozie și alte emoții care pot afecta mult relația de cuplu.
Bugetul familial
Dacă un soț și-ar iubi soția ar trebui să o ajute să devină independentă financiar. Adevărata esență a familiei este reflectată în menținerea unui buget familial. Multe căsătorii se despart din cauza banilor, a bugetului familial. Pe fondul problemelor financiare pot să apară numeroase discuții și dificultăți în relația de cuplu.
Dacă se întâmplă ca unul dintre cei doi să abuzeze de cheltuieli iraționale, atunci este clar că apar supărări, frustrări, venituri disproporționate. Asta arată de ce psihologii spun că a construi corect un buget familial este o treabă cu adevărat grea. Trebuie să ai anumite abilități pentru asta, să faci o analiză, să discuți cu partenerul de viață și chiar uneori, să faci și compromisuri.
Cu siguranță, așteptările fiecăruia sunt mari cu privire la câștigurile celuilalt, la cheltuieli, economii, distribuția banilor. Pentru a ajunge la un consens, trebuie discutat foarte mult și cu calm. Ideea este de a evita stresul, tensiunile și conflictele inutile.
În unele familii, soțul câștigă mai mult decât soția și de aceea, el va face acel compromis, de a plăti majoritatea cheltuielilor. Dacă femeia are venituri mai mici, ea trebuie să accepte această opțiune ca fiind cea mai bună și să lase responsabilitatea bugetului familiei pe umerii soțului.
2. Cum să fii independent financiar
A fi independent financiar îți oferă libertate, încredere, o stare de bine și de sănătate psihică. Primul lucru la care trebuie să te gândești este să cauți un job care să îți aducă bani, o stabilitate financiară. Trebuie să crezi în tine că vei găsi, să îți depășești anumite limitări ce poate te fac să nu ai suficientă încredere în abilitățile tale pentru a munci. Frica de a eșua trebuie depășită pentru că ea te împiedică să acționezi în direcția bună, să pierzi oportunitățile ce vin în calea ta.
Un alt obicei rău, care trebuie depășit, este lenea. Unii oameni spun că sunt ocupați să-și caute un joc, că au de făcut diverse treburi. Asta este de fapt o scuză, este vorba despre lene. Motivul că ești ocupat este un mod prin care te protejezi de teama de a eșua la un job.
Un alt aspect care trebuie punctat este aroganța. Sunt oameni care au diplome și care se laudă cu pregătirea lor, dar când vine vorba de a căuta un job, nimic nu li se potrivește. Aceasta este un fel de aroganță, la care trebuie renunțat, asta dacă se dorește un loc de muncă.
Fără îndoială, trebuie să renunți la aroganță dacă vrei să mergi mai departe și să te angajezi undeva. Pentru a deveni independent financiar este indicat să începi de undeva și poți face asta la un job disponibil, pe care îl găsești mai ușor, iar apoi după ce strângi un fond de bani, poți face și o schimbare de job, așa cum ți-ai dori.
Independența financiară este importantă în relație
Când relația devine cu adevărat serioasă, independența financiară este esențială. Dacă cei doi locuiesc împreună apare și subiectul planificării banilor. Trebuie stabilit un buget pentru întreținere, pentru cheltuielile lunare cu facturi, mâncare, vacanțe, reparațiile mașinii, etc. Prin urmare, independența financiară este foarte importantă, ea oferă un sentiment de siguranță. În plus, ea este o parte a unei relații sănătoase.
Dacă se stabilește un buget comun, din care sunt puse deoparte și economiile, atunci poate fiecare să aibă și un cont cu banii lui, pe care îi cheltuie așa cum dorește. Se poate opta și pentru varianta când fiecare își ține banii separat, fără un buget comun, iar când trebuie cumpărat ceva pentru amândoi, atunci plătește fiecare jumătate din sumă, mai ales când cheltuielile sunt mari.