Cum stim cand cainele este bolnav? – este o intrebare la care raspunsul este destul de simplu. Exista cateva semne destul de importante in functie de care putem aprecia starea de sanatate a cainelui.
Cainele refuza hrana – Aceasta este o situatie cauzata de o indispozitie trecatoare, insa daca tine mai mult de 24 de ore trebuie solicitat ajutorul unui medic veterinar.
Voma apare destul de frecvent la caini, de multe ori atunci cand acesta a mancat prea mult. In general cand are loc doar o voma nu trebuie sa ne alarmam. Daca starile de voma se repeta iar si sunt cu un lichid de culoare galbena sau cu sange, este o problema de urgenta medicala. Poate fi cazul unei gastrite, al unei boli infectioase sau a prezentei unui corp strain la nivelul stomacului.
Constipatia se poate manifesta prin lipsa totala a scaunului, eforturi mari la defectare sau cresterea densitatii materiilor fecale. Daca se vede inca din prima zi ca patrupedul este constipat, problema se rezolva cu ulei de parafina, in cazul cand au trecut prea multe zile este necesar sa se faca o clisma.
Diareea se manifesta prin cresterea numarului de scaune pe zi si scaderea consistentei materiilor fecale. In acest caz intestinul este inflamat datorita unor alimente sau paraziti, sau poate fi simptomul unei boli infectioase. Trebuie evitata dezhidratarea prin administrarea de ceaiuri (mai ales cel de menta) si controlata temperatura corpului.
Urechile trebuie mereu sa fie curate si doar cu o cantitate mica de cerum galbui. Daca in interior apare o cantitate mai mare de secretie de culoare maronie si urat mirositoare este cazul unui catar auricular, iar daca secretia este cu puroi s-a instalat deja otita.
Mucoasa conjunctivala care captuseste pleoapele si se vede usor pe pleoapa inferioara, trebuie sa aiba un colorit roz. In cazul unor boli febrile ea poate fi puternic congestionata, iar in cazul icterului ea devine galbuie. Cand patrupedul este anemic, mucoasa devine palida.
Narile trebuie intotdeauna sa fie curate si umede. Cand apar diferite secretii abundente, uneori purulente, este vorba de o afectiune la nivelul aparatului respirator.
Tusea este de asemenea un semn al bolilor aparatului respirator si trebuie luate imediat masuri de combaterea ei.
Dintii trebuie controlati foarte des, pentru a gasi posibilele masele cu tartru, care se observa imediat dupa mirosul neplacut din gura cainelui si prin culoarea galbena a maselelor. In acest caz cainele trebuie sa mearga la medicul veterinar pentru a i se face un detartraj.
Parul isi poate pierde luciul fapt ce confirma aparitia unor boli generale, boli parazitare sau carente alimentare. Caderea parului precum si aparitia unor modificari ale pielii sau a mancarimilor, indica o boala de piele care impune un tratament mai indelungat si care daca incepe repede, sansele de vindecare sunt mai mari.
Temperatura corpului indica o stare de boala daca este peste 39,2ºC si o intoxicatie cand scade sub 37,5ºC.
Schiopaturile indica diferite corpuri straine (cioburi, spini, tepi) ce au intrat in pernitele talpii. Daca este examinta cu atentie aceasta zona si nu este gasit corpul strain, trebuie mers la un medic veterinar.
Scurgerile vaginale mari de sange sunt normale in zilele de ciclu si dureaza aproximativ 14 zile dupa fatare. In afara de aceste doua cazuri, daca apar si alte scurgeri, ele indica o anumita boala, iar daca sunt purulente este o situatie foarte grava.
Glanda mamara poate in anumite cazuri prezenta o tumora care se indeparteaza prin metoda chirurgicala.
Urina este in general limpede si galbena. Urina tulbure sau cu sange indica intotdeauna o boala grava.
Deformatiile articulare care apar la cateii tineri sunt semne de rahitism.
Comportament psihic – Daca animalul este apatic, sta tot timpul culcat, cauta locurile mai reci si este somnolent, el deja sufera de anumite boli si trebuie apelat la un medic veterinar. Cainii care de obicei sunt blanzi si devin destul de agresivi sau chiar musca in momentul cand sunt usor mangaiati, este semn ca au o durere puternica intr-o anumita zona a corpului. Cand au boli infectioase sau boli de ochi, cainii au fotofobie si obisnuiesc sa se ascunda in locuri mai intunecoase, cum sunt cele de sub mobila.
In general, un caine sanatos este vioi, plin de viata si se bucura la vederea stapanului.