Din ce in ce mai multe persoane care locuiesc la casa isi indreapta privirile peste clasicele fantani pe care le-au abandonat din dorinta de a avea „apa curenta”. Fantanile nu doar ca imprima un aspect interesant curtii, bineinteles daca sunt amenajate corespuznator, insa reprezinta o sursa de apa naturala care va ajuta sa reduceti considerabil cheluielile. Fie ca doriti sa aveti o sursa de apa in propria gradina, fie ca doriti sa aveti o fantana doar ca ornament, in randurile care urmeaza va vom prezenta cum sa sapati o fantana in gradina personala, cum sa o amenajati si mai ales cum sa o ingrijiti.
Ce trebuie sa stiti despre fantani
Cuvantul fantana provine din latinescul fons, fontis si poate fi tradus prin izvor. De aici reiese functionalitatea fantanii ca sursa principala de apa, aceasta fiind alcatuita din mai multe elemente care ajuta la extragerea apei din straturile panzei freatice. Fantanile au o interesanta istorie in spate, ele fiind folosite inca din Antichitate. Atunci au aparut si fantanile arteziene folosite in special in scop decorativ, devenind un important element arhitectural.
Ce trebuie sa stiti despre saparea unei fantani
Saparea unei fantani nu este deloc un lucru usor ci, din contra. Puteti apela la o firma specializata sau puteti ruga pe cineva apropiat sa va ajute. Asigurati-va ca aveti putin timp la dispozitie deoarece aceasta activitate va fi destul de indelungata.
De asemenea, trebuie sa fiti foarte atenti si trebuie sa aveti la indemana toate materialele necesare.
Trebuie sa stiti ca, de obicei, spre deosebire de alte puturi, fantanile (sau puturile sapate asa cum mai sunt cunoscute in domeniul de specialitate), au diametrul cel mai mare, acesta ajungand chiar si pana la 2 metri, insa adancimea acestora este mai mica spre deosebire de cea a fantanilor forate (cele din urma ajungand pana la adancimea de 20 de metri).
Revenind la materiale, iata de ce veti avea nevoie pentru a sapa o fantana:
Tuburi din beton (acestea sunt mult mai ieftine si mai usor de folosit decat piatra). Diametrul acestora poate varia, dupa cum am mentionat si in randurile anterioare, intre 1 si 2 metri.
Scandura
Partea exterioara a fantanii si, bineinteles, multa forta de munca.
Incepeti lucrarea prin alegerea locului potrivit in gradina dumneavoastra. Dupa ce ati stabilit locul, este momentul sa incepeti sa sapati. Daca solul este umed, munca va va fi usurata insa in adancime pamantul este mult mai dens si va fi mai greu sa il scoateti din groapa. Fanatana va fi sapata in acest fel pana la adancimea de aproximativ 7 metri.
Mare atentie! Malurile viitoarei fantani se pot surpa de aceea este cazul sa folositi bucati de scandura, acestea fixand pamantul si impiedicand surparea.
Nu va mai dura mult pana cand apa va iesi la suprafata. De indata ce acest lucru s-a intamplat, este momentul sa fixati tuburile de beton. Pentru ca acest lucru sa se poata realiza rapid va trebui sa folositi fie un utilaj special, fie un scripete improvizat.
Dupa fixarea tuburilor, spatiul gol care a ramas intre pamant si tuburile de beton va fi umplut cu pietris.
Veti observa ca in doar cateva ore debitul apei va creste. Insa nu este indicat sa consumati apa imediat ci sa goliti de cateva ori fantana dupa care sa duceti apa la un laborator specializat. Daca este cazul, specialistii va vor recomanda solutiile potrivite pentru curatarea apei.
Dupa aceea puteti monta si partea superioara, din piatra sau lemn, in functie de preferinte, cu galeti care mai de care mai interesante care sa completeze aspectul gradinii dumneavoastra.
Nu uitati sa puneti de fiecare data capacul pentru a evita accidentele neplacute sau pentru a evita ca diverse impuritati sa cada in apa pe care o veti consuma.
De asemenea, curatati fantana de alge si muschi cu ajutorul produselor speciale.