Casă și grădinăCu ce puteți înlocui peluza și ce fel de plante puteți pune...

Cu ce puteți înlocui peluza și ce fel de plante puteți pune în locul gazonului pentru o grădină frumoasă?

Daca doriti sa oferiti o infatisare noua si inedita curtii si gradinii dumneavoastra, puteti renunta la clasica peluza in favoarea altor plante ce pot acoperi solul in intregime si sunt mult mai usor de intretinut si care va vor ajuta sa creati un peisaj deosebit. De aceea, in randurile care vor urma, va vom prezenta cu ce puteti inlocui peluza.

De ce sa renuntati la gazon?

Probabil va veti pune intrebarea de ce sa renuntati la clasicul gazon din moment ce acesta pare a fi varianta ideala pentru a avea o gradina minunata. In realitate, gazonul este o alegere pretentioasa deoarece trebuie sa fie cultivat cu atentie, necesita o ingrijire aparte, creste foarte repede in sezonul cald si trebuie tuns la doar cateva zile si este o prada usoara pentru daunatorii care nu vor ezita sa lase urme vizibile.

Si nimic nu este mai urat decat o peluza plina de goluri. Iar faptul ca exista plante cu un aspect mult mai interesant decat iarba si care o pot inlocui cu succes va ofera inca un motiv in plus sa va indreptati atentia catre ceea ce va vom prezenta in randurile de mai jos.

Trifoi

trifoi

Trifoiul poate inlocui cu succes gazonul obisnuit, fiind potrivit atat pentru spatii intinse, cat si pentru spatii mai restranse, integrandu-se perfect intr-un peisaj rustic. Este mai ieftin, mai usor de intretinut si are un aspect interesant mai ales atunci cand infloreste. Daca gazonul are nevoie de o intretinere foarte atenta iar pregatirile premergatoare insamantarii acestuia sunt si ele destul de intense, nu acelasi lucru se poate spune si despre trifoi.

Ingrijirea gazonului presupune saparea, tunderea frecventa, udarea, umplerea golurilor, scarificarea si adaugarea de ingrasaminte. Trifoiul nu are nevoie de atat de multa atentie deoarece este mult mai rezistent si se dezvolta mai greu ceea ce inseamna ca nu va trebui sa il tundeti zi de zi. Iar micile flori de culoare alba vor anima peisajul verde si vor atrage fluturii in gradina dumneavoastra.

Iedera

iedera

Iedera nu este doar o planta cataratoare ci si una taratoare ce poate inlocui cu succes gazonul. Iedera are un aspect inedit, diferit de iarba clasica, insa este mai usor de intretinut si va poate ajuta sa creati un covor verde foarte interesant.

Spre deosebire de gazon, iedera este mult mai rezistenta in fata temperaturilor extreme, fie ele scazute sau crescute si, cel mai important, rezista foarte bine la seceta, ceea ce o face alegerea ideala pentru cei care nu au suficient timp sa dedice ingrijirii peluzei. Cu toate acestea, nu este indicat ca iedera sa fie plantata pe portiuni foarte intinse si nici in apropierea gradinii de flori sau legume pentru a evita invadarea acestora.

Tot din categoria plantelor taratoare face parte si ienuparul, o alta planta ce poate inlocui cu succes gazonul. Ienuparul este un mic arbust, rezistent in fata conditiilor aprige. Insa, pentru a avea un aspect deosebit, prefera gradinile insorite si o cantitate rezonabila de apa.

Cimbrul salbatic

cimbru salbatic

Cimbrul salbatic este o alta planta care poate inlocui clasicul gazon. Pe langa aspectul iendit, cimbrul salbatic va invalui intreaga gradina intr-o aroma plina de caldura. Cimbrul salbatic nu necesita nici el ingrijiri deosebite, doar ca plantarea lui va dura ceva timp si va trebui sa asteptati cam un an pana cand va veti bucura de micile tufe.

Sunatoarea salbatica

sunatoarea salbatica

Sunatoarea salbatica sau sunatoare verde (Hypericum calycinum) este un mic arbust rezistent ce poate fi plantat pentru inlocuirea clasicului gazon. Frunzele mici, vesnic verzi, alaturi de florile de culoare galben-oranj, creeaza un covor plin de viata in gradina dumneavoastra. Nici aceasta planta nu este pretentioasa si nu necesita ingrijiri deosebite, ci doar un sol bine drenat.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.