Desi nu este foarte cunoscut pe teritoriul romanesc, croquet este un joc distractiv, dar si un sport foarte interesant ce poate fi practicat de catre persoane de toate varstele. Are o istorie deosebita si a influentat intr-o mare masura aparitia jocului de biliard. Se asemana cu golful, insa este diferit de acesta.
Croquet – activitatea preferata a oamenilor nobili
Croquet-ul a fost denumit drept sportul secolului al XIX-lea acesta fiind popular in special in randul nobilior englezi. De la jumatatea secolului dateaza primele date referitoare la acest joc care s-a raspandit cu o mare rapiditate si pe continentl european, traversand oceanul si cunoscand faima in intreaga lume. Se presupune ca jocul a luat nastere in Franta, acesta fiind adopotat si dezvoltat pe teritoriul Angliei abia in timpul domniei regelui Charles al II-lea. Criquet-ul isi are originile in faimosul joc Pall Mall ce se juca la inceput de secol XVII pe intregul teritoriu al Angliei, regulile si instrumentele folosite in cadrul celor doua jocuri fiind foarte apropiate.
Croquet-ul a devenit foarte popular in Anglia intre anii 1860 – 1870, devenind cel mai indragit joc de societate, fiind infiintate numeroase cluburi si asociatii de croquet. Popularitatea sa a fost stirbita ulterior de aparitia tenisului insa croquet-ul nu a disparut ba, din contra, s-a transformat intr-un adevarat joc de renume international, competitiile organizate fiind luate cu asalt de catre toti pasionatii. In acest fel, croquet-ul a devenit un sport mult mai atractiv si mai accesibil, chiar daca in continuare va fi considerat un joc nobil, alaturi de celebrul golf.
Spre deosebire de golf, croquet-ul are un caracter mult mai competitiv, avand in vedere ca jucatorii ii pot influenta evolutia adversarului prin schimbarea pozitiei bilelor de joc. Croquetul devine cu atat mai interesant cu cat exista mai multe versiuni de joc printre care se numara extreme croquet (se joaca in conditii extreme si este foarte apreciat de catre cei care iubesc aventura si vor sa iasa din tipar) si croquet pe bicicleta.
In anul 1900 croquetul a fost introdus drept un nou sport in cadrul Olimpiadei de Vara.
Reguli de joc
Croquet-ul poate fi jucat oriunde, atat in interior, cat si in natura, chiar si in conditii extreme sau pe bicicleta. Nu trebuie decat sa va procurati setul de croquet care contine bilele in diverse culori, ciocanele din lemn, noua porti si doua jaloane din lemn, asemanatoare tacurilor de biliard insa de dimensiuni mai mici. Setul poate varia in functie de numarul de jucatori si exista chiar si seturi de croquet destinate celor mici.
Mai mult decat atat, pe langa seturile de exterior, exista si seturi pentru interior, pretul seturilor fiind influentat de calitatea acestora.
Cum se joaca:
Croquetul nu este un sport dificil, insa este o activitate plina de beneficii. Necesita atentie si multa precizie, precum si o foarte buna apreciere a spatiului. Dupa ce v-ati procurat setul de croquet si v-ati convins prietenii sa joace, este momentul sa alegeti un spatiu potrivit pentru joc. Puteti alege sa jucati in gradina, sau pe camp, daca doriti o suprafata plana, insa daca adoptati varianta extrema, puteti alege o plaja, o regiune deluroasa sau chiar un teren acoperit cu zapada sau gheata. Distractia va fi mult mai mare daca veti alege un astfel de loc iar croquet-ul se va dovedi a fi o ideala modalitate de petrecere a timpului liber alaturi de familie si prieteni.
Inainte de inceperea jocului, un jalon din lemn va fi infipt sau fixat in pamant sau pe alta suprafata din locul in care bilele vor porni, iar cel de al doilea in locul de destinatie. De asemenea, si portitele vor fi fixate pe acest traseu. De asemenea, va fi aleasa ordinea de joc si fiecare jucator (echipa) isi va alege culoare. De cele mai multe ori, pe jaloanele din lemn se gasesc cercuri colorate care indica o ordine clara a jocului.
Scopul jocului este ca fiecare jucator sa loveasca bila care ii este atribuita si sa o treaca prin toate protitele aferente pentru a ajunge la final inaintea celorlalti jucatori. In mod normal, un jucator are voie la o singura lovitura insa, daca reuseste sa treaca mingea printr-o poarta dintr-o lovitura, atunci are voie din nou sa loveasca.
Daca mingea unui jucator lovestea mingea altui jucator, atunci cel dintai va primi inca doua lovituri suplimentare, avand sansa de a influenta evolutia adversarului, dupa cum am mentionat si in randurile de inceput.
Traian,era placut;iti mai aduci aminte terenul dintre ciresi?