Rețete culinareÎncearcă aceste 10 rețete culinare ardelenești pentru a vă bucura de o...

Încearcă aceste 10 rețete culinare ardelenești pentru a vă bucura de o cină cu adevărat delicioasă

Va prezentam in cele ce urmeaza un top zece cu cele mai bune retete culinare ardelenesti.

1. Reteta de cartofi cu iaurt reprezinta un preparat delicios pe care va recomandam sa il incercati. Va prezentam in cele ce urmeaza atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire pas cu pas.

Ingredientele necesare pentru cartofii cu iaurt sunt urmatoarele:

  • 750 grame cartofi;
  • o ceapa;
  • o foaie de dafin;
  • boia de ardei dulce dupa gust;
  • ulei de floarea soarelui;
  • o legatura de patrunjel;
  • 200 ml iaurt;
  • un catel de usturoi;
  • sare si piper.

Modul de pregatire pentru reteta de cartofi cu iaurt va este prezentat in cele ce urmeaza:

  1. Caliti ceapa in uleiul incins, adaugati cartofii sectionati in cubulete, foaia de dafin si boiaua de ardei;
  2. Amestecati iaurtul cu usturoiul pisat bine cu un praf de sare;
  3. Serviti cartofii cu sosul de iaurt, presarati patrunjelul tocat marunt deasupra fiecarei portii.

2. Reteta de ciorba de pasare cu fasole verde reprezinta un preparat delicios pe care va recomandam sa il incercati. Va prezentam in cele ce urmeaza atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire pas cu pas.

Ingredientele necesare pentru ciorba de pasare cu fasole verde sunt urmatoarele:

  • o gaina de tara;
  • o ceapa;
  • 200 grame fasole verde;
  • un morcov;
  • o legatura patrunjel;
  • ulei;
  • sare si piper.

Modul de pregatire pentru reteta de ciorba de pasare cu fasole verde va este prezentat in cele ce urmeaza:

  1. Fierbeti gaina, spumati de fiecare data cand este nevoie;
  2. Cand carnea s-a fiert suficient adaugati legumele;
  3. Continuati fierberea pana cand legumele sunt gata;
  4. La final presarati patrunjelul tocat marunt;
  5. Serviti ciorba simpla sau cu un adaos de smantana.

    Reteta de tocana ardeleneasca de pui, Foto: ohsweetday.oybsite.com
    Reteta de tocana ardeleneasca de pui, Foto: ohsweetday.oybsite.com

3. Reteta de tocana ardeleneasca de pui reprezinta un preparat delicios pe care va recomandam sa il incercati. Va prezentam in cele ce urmeaza atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire pas cu pas.

Timp de preparare: trei sferturi de ora.

Ingredientele necesare pentru tocana ardeleneasca de pui sunt urmatoarele:

  • o vanata;
  • doi cartofi;
  • trei cepe;
  • 300 grame carne de pui;
  • 100 ml bulion;
  • o legatura patrunjel;
  • ulei de floarea soarelui;
  • sare si piper.

Modul de pregatire pentru reteta de tocana ardeleneasca de pui va este prezentat pas cu pas in cele ce urmeaza:

  1. Caliti ceapa pana cand capata o culoare aurie si devine transparenta, adaugati carnea sectionata in cubulete. Acoperiti vasul in intregime si lasati carnea sa se inabuse alaturi de ceapa. Condimentati cu sare si piper;
  2. Adaugati in continuare cartofii si vanata;
  3. Continuati inabusirea pentru jumatate de ora, apoi adaugati bulionul si amestecati pana la omogenizare;
  4. Lasati tocana sa scada, opriti focul si presarati patrunjelul tocat marunt;
  5. Serviti tocana alaturi de o mamaliga proaspat preparata.

4. Va prezentam in cele ce urmeaza reteta de curcan la tava in stil ardelenesc.

Timp de preparare: doua ore.

Cost estimativ pentru o portie: zece lei.

Ingredientele necesare sunt:

  • un curcan;
  • 100 grame untura de pasare;
  • 200 grame foi de varza murata;
  • boia de ardei;
  • sare si piper.

Modul de pregatire pentru reteta de curcan la tava in stil ardelenesc va este prezentat in cele ce urmeaza:

  1. Spalati curcanul, condimentati-l dupa gust, apoi ungeti-l cu untura si inveliti-l in foile de varza murata;
  2. Adaugati curcanul intr-o tava cu restul de untura si coaceti-l in cuptorul incins timp de doua ore sau cat ii este necesar carnii sa fie gata;
  3. Spre final indepartati foile de varza si lasati curcanul sa se rumeneasca;
  4. Serviti-l de indata ce este gata alaturi de o garnitura de cartofi.

5. Reteta de tocanita ardeleneasca reprezinta un preparat delicios pe care daca nu l-ati degustat inca, merita sa o faceti. Va prezentam in cele ce urmeaza atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire pas cu pas.

Timp de pregatire: jumatate de ora.

Timp de fierbere: o ora.

Pret estimativ pentru o portie: cinci lei.

Ingredientele necesare pentru doua portii de tocanita ardeleneasca sunt urmatoarele:

  • 400 grame muschiulet de porc;
  • doua fire de ceapa verde;
  • doi morcovi;
  • un ardei capia;
  • 100 grame ciuperci;
  • doi catei de usturoi;
  • sase rosii;
  • o legatura de patrunjel verde;
  • ulei de masline;
  • sare si piper.

Modul de pregatire pas cu pas pentru reteta de tocanita ardeleneasca va este prezentat in cele ce urmeaza:

  1. Spalati carnea de porc, lasati-o sa se scurga, apoi sectionati-o in cubulete. Condimentati carnea cu sare si piper dupa gust. Pastrati carnea la rece pana cand o veti folosi in preparat;
  2. Curatati ceapa verde, spalati-o, lasati-o la scurs, tocati-o marunt incluzand partial si partea verde pentru un plus de gust si de culoare;
  3. Curatati morcovii, spalati-i, lasati-i la scurs, dati-i prin razatoarea cu ochiuri mari;
  4. Spalati ardeiul capia, sectionati-l pe jumatate, indepartati-i cotorul, nervurile albe din interior si eventualele seminte. Spalati din nou ardeiul de aceasta data si la interior, lasati-l la scurs, apoi taiati-l in cubulete de dimensiuni egale;
  5. Indepartati coditele ciupercilor, spalati-le bine, lasati-le la scurs, apoi taiati-le in cubulete;
  6. Curatati usturoiul, pisati-l bine cu un praf de sare pana cand obtineti o pasta omogena;
  7. Spalati rosiile, indepartati-le coditele daca este cazul, apoi lasati-le la scurs. Puneti pe foc o cantitate suficienta de apa, lasati apa sa dea in clocot, apoi adaugati rosiile sectionate usor cu ajutorul unui cutit in partea inferioara. Opariti rosiile pana cand pielita ce le inconjoara are tendinta de a se desprinde de la sine. Cand rosiile sunt gata scoateti-le cu ajutorul unei supiere din apa fierbinte si lasati-le la scurs si la racit intr-o strecuratoare. Cand s-au racit si s-au scurs bine, decojiti rosiile, sectionati-le pe jumatate, indepartati-le cotorul si miezul, apoi tocati-le pulpa marunt;
  8. Spalati patrunjelul, lasati-l la scurs, tocati-l marunt pana la codite pe care le aruncati;
  9. Puneti pe foc un vas cu o cantitate suficienta de ulei, lasati uleiul sa se incinga, iar cand a inceput sa sfaraie, adaugati ceapa verde tocata marunt anterior. Caliti ceapa la foc potrivit spre mic amestecand din cand in cand pentru a evita arderea sa. Ceapa arsa strica atat gustul, cat si textura preparatului final, asadar va recomandam sa acordati atentie preparatului la acest pas. Daca pe parcursul calirii observati ca ceapa are tendinta de a capata o culoare maronie, amestecati energic, reduceti focul la minim, iar daca este necesar indepartati vasul de pe foc pentru a-i permite uleiului sa isi reduca temperatura. Cand ceapa a devenit translucida si a capatat o culoare aurie, scoateti carnea din frigider si adaugati-o peste ceapa calita. Acoperiti vasul in intregime cu un capac si lasati carnea sa se inabuse in suc propriu alaturi de ceapa pana cand isi schimba culoarea si textura. Indepartati capacul si adaugati morcovii dati prin razatoare anterior, ardeiul capia, pasta de usturoi si ciupercile taiate in cubulete. Amestecati pana la omogenizare, condimentati cu sare si piper dupa gust, apoi acoperiti din nou vasul cu un capac si lasati legumele sa se inabuse alaturi de carne timp de un sfert de ora. Cand toate ingredientele sunt gata adaugati rosiile oparite si tocate marunt anterior, impreuna cu patrunjelul si jumatate de cana de apa. Amestecati si lasati preparatul pe foc pana cand scade bine si capata textura dorita, apoi opriti focul;
  10. Serviti preparatul de indata ce este gata, distribuindu-l in portii egale pe farfurii intinse, alaturi de o salata de varza murata sau o salata de muraturi.

Tocanita ardeleneassca este delicioasa si se poate servi atat la masa de seara, cat si la cea de pranz. Va recomandam sa incercati acest preparat, in mod sigur datorita gustului sau deosebit veti pastra aceasta reteta in cutiuta cu retete preferate urmand sa il pregatiti de fiecare data cand aveti ocazia.

Reteta de ciorba ardeleneasca cu cartofi si carne afumata, Foto: cooliranje.com
Reteta de ciorba ardeleneasca cu cartofi si carne afumata, Foto: cooliranje.com

6. Reteta de ciorba ardeleneasca cu cartofi si carne afumata se serveste la pranz inainte de felul principal. Preparatul este extrem de delicios, insa foarte bogat din punct de vedere caloric. Va prezentam mai jos modul de preparare pas cu pas.

Timp de pregatire: 20 de minute.

Timp de fierbere: 50 de minute.

Ingrediente pentru ciorba ardeleneasca cu cartofi si carne afumata (patru portii):

  • oase afumate cu carne;
  • sase litri de apa;
  • patru morcovi;
  • sase litri de apa;
  • 500 grame cartofi;
  • un pastarnac sau o telina mai mica;
  • doua radacini de patrunjel;
  • trei linguri de bulion;
  • bors.

Iata cum se prepara reteta de ciorba ardeleneasca cu cartofi si carne afumata:

  1. Curatati morcovii, spalati-i apoi dati-i pe razatoare sau taiati-i cubulete;
  2. Curatati cartofii, spalati-i, apoi taiati-i ca pentru supa;
  3. Curatati pastarnacul sau telina, spalati bine, apoi taiati in bucati maricele;
  4. Curatati radacinile de patrunjel, spalati-le, dati-le pe razatoarea mare;
  5. Puneti la fiert oasele afumate cu sase litri de apa. Lasati-le sa fiarba pana cand carnea are tendinta de a se desprinde de pe os. Cand acest lucru se intampla scoateti carnea si desprindeti-o de pe os, apoi taiati-o fasiute subtiri si reintroduceti-o in apa;
  6. Adaugati toate legumele si lasati-le sa fiarba la foc potrivit pana cand isi schimba textura inmuindu-se, scoateti telina si adaugati borsul impreuna cu bulionul;
  7. Separat preparati un rantas din 50 de ml de ulei si doua linguri de faina astfel: Puneti pe foc un vas, lasati-l sa se incinga, apoi adaugati uleiul, lasati-l si pe acesta sa se incinga. Cand a inceput sa sfaraie luati vasul de pe foc si adaugati faina. Amestecati bine pana cand se omogenizeaza, apoi puneti din nou vasul pe aragaz la foc mic si coaceti pana se rumeneste usor;
  8. Adaugati rantasul in ciorba ce clocoteste, amestecand bine pana cand acesta se dizolva complet;
  9. Lasati ciorba sa fiarba la foc iute timp de un sfert de ora, apoi opriti-o.

Serviti ciorba ardeleneasca cu cartofi si carne afumata cat este calda, puteti adauga in functie de gusturile dumneavoastra putin tarhon tocat marunt. Deasemenea puteti adauga smantana pentru un plus de gust.

7. Reteta de miel la protap umplut

Ingredientele necesare pentru un miel la protap umplut sunt urmatoarele:

  • un miel eviscerat, fara cap, coada sau blana de circa opt – zece kilograme;
  • zece morcovi;
  • zece cepe;
  • vin;
  • zece catei de usturoi;
  • slanina afumata;
  • sase lamai;
  • busuioc;
  • ulei;
  • sare.

Modul de preparare pentru reteta de miel la protap umplut va este prezentat pas cu pas mai jos:

  1. Faceti focul incepand cu lemnul si mentinand jarul cu carbunii speciali pentru gratar pe care ii puteti achizitiona din comert;
  2. Spalati bine mielul, atat la exterior, cat si la interior, curatati-l de resturile de blana;
  3. Curatati morcovii, spalati-i bine, apoi puneti-i la fiert intr-o cantitate suficienta de apa cu un praf de sare. Fierbeti morcovii bine pana cand puteti sa le strapungeti cu usurinta pulpa cu ajutorul unui cutit. Dupa ce morcovii s-au fiert, scoateti-i intr-o strecuratoare si lasati-i la scurs. Taiati morcovii in rondele grosute;
  4. Curatati ceapa, spalati-o, lasati-o la scurs, apoi taiati-o in sferturi;
  5. Taiati jumatate din slanina afumata in feliute pe care le crestati usor, iar restul de slanina o taiati in cubulete;
  6. Curatati cateii de usturoi, pisati-i bine cu un praf de sare;
  7. Stoarceti lamaile, treceti sucul printr-o sita fina pentru a indeparta semintele ce se pot strecura in zeama fara ca dumneavoastra sa observati;
  8. Pregatiti umplutura astfel: amestecati morcovii fierti, cu ceapa taiata in sferturi, jumatate din cantitatea de slanina taiata in cubulete si jumatate din cantitatea de usturoi pisat cu un praf de sare anterior. Amestecati bine pana la omogenizare, apoi adaugati jumatate din sucul de lamaie. Condimentati cu sare, busuioc si piper dupa gust;
  9. Introduceti umplutura in abdomenul mielului, dupa ce ati amestecat-o bine, apoi coaseti pielea cu grija pentru a pastra umplutura in siguranta in timpul rotirii protapului;
  10. Impanati mielul cu restul de cubulete de slanina cat mai uniform;
  11. Fixati bine mielul pe protap, apoi puneti-l la copt mentinand o distanta considerabila intre el si jar;
  12. Preparati o marinata din restul de suc de lamaie, usturoi si slanina afumata taiata in feliute. Condimentati marinata cu sare, piper si busuioc dupa gust;
  13. Rotiti mielul in permanenta, iar din zece in zece minute ungeti-l cu marinata preparata anterior, evitand in acest fel ca el sa se usuce;
  14. Pregatirea mielului dureaza circa patru ore;
  15. Serviti mielul cald alaturi de umplutura ce s-a copt in interiorul sau. Preparati o salata de sezon din ceapa verde, ridichii si salata verde.

    Reteta de miel la protap in bait, Foto: seriouseats.com
    Reteta de miel la protap in bait, Foto: seriouseats.com

8. Reteta de miel la protap in bait

Ingredientele necesare pentru mielul la protap in bait sunt urmatoarele:

  • un miel intreg, eviscerat, fara cap, coada sau blana.

Pentru bait:

  • sase cepe;
  • doi litri de vin alb;
  • o capatana de usturoi;
  • 50 grame de oregano;
  • jumatate de kilogram de ulei de masline;
  • sare;
  • piper.

Pentru impanat mielul:

  • slaninuta afumata din belsug.

Pentru foc:

  • lemn;
  • protap;
  • carbuni.

Modul de preparare pentru reteta de miel la protap in bait va este prezentat pas cu pas mai jos:

  1. Spalati bine mielul, atat la exterior, cat si la interior, indepartati resturile de piele sau de blana;
  2. Curatati ceapa, spalati-o, lasati-o la scurs, apoi taiati-o in sferturi;
  3. Curatati usturoiul, pisati-l bine cu un praf de sare;
  4. Pisati oregano marunt;
  5. Preparati baitul astfel: Amestecati ceapa, cu usturoiul, oregano, intreaga cantitate de vin alb si ulei de masline. Condimentati cu sare si piper, apoi amestecati bine pentru omogenizare. Puneti baitul intr-un vas incapator;
  6. Introduceti mielul in intregime in bait si lasati-l la marinat la loc uscat si ferit de lumina, acoperit cu un capac timp de trei zile;
  7. Cand urmeaza sa il pregatiti, scoateti mielul din marinata si lasati-l la scurs timp de cinci minute;
  8. Taiati slaninuta afumata in cubulete de dimensiuni egale;
  9. Pregatiti focul incepand cu lemn si continuand cu carbuni pentru a mentine jarul;
  10. Impanati mielul cu slaninuta taiata in cubulete, apoi fixati-l bine pe protap;
  11. Puneti mielul la copt la o distanta considerabila de jar, pentru a nu-l arde;
  12. Rotiti mielul in permanenta pe tot timpul prepararii;
  13. Prepararea mielului va dura intre sapte si opt ore;
  14. Serviti mielul de indata ce este gata cu o garnitura bogata de ciuperci calite sau cartofi inabusiti. Preparati alaturi o salata din legume de sezon: ceapa verde, ridichii si salata verde.

Retetele de miel la protap pentru Paste prezentate anterior sunt delicioase si va recomandam sa le incercati daca aveti posibilitatea de a pregati un astfel de preparat savuros al carui gust nu se compara cu nici o alta friptura preparata anterior.

9. Papanasii reprezinta un desert usor de preparat si adesea savurat de fiecare dintre noi cu cea mai mare placere. Reteta de papanasi de Brasov este una ce contine ingrediente pline de vitamine si minerale esentiale.

Ingrediente pentru reteta de papanasi de Brasov:

  • jumatate de kilogram de branza;
  • jumatate de kilogram de faina;
  • doua oua intregi;
  • 1 lingurita bicarbonat;
  • 1 lingurita zahar;
  • jumatate de lingurita de sare;
  • gem;
  • smantana.

Iata cum se prepara papanasii de Brasov:

  1. Branza trebuie sa fie grasa pentru ca papanasii sa fie cat mai gustosi;
  2. Puneti branza intr-un bol si presati-o cu ajutorul unei furculite, adaugati ouale si amestecati in continuu pentru a obtine o compozitie omogena;
  3. Adaugati in continuare bicarbonatul, zaharul, sarea si faina. Veti obtine un aluat pe care va trebui sa il framantati;
  4. Formati mingiute mici si cu un deget realizati o gaura in mijloc, astfel incat prajiturelele dumneavoastra sa se fie asemanatoare unor ineluse;
  5. Lasati aluatul sa se odihneasca;
  6. Puneti intr-un ceaun doua cani de ulei si lasati-l sa se incinga;
  7. Cand s-a incins uleiul puneti pe rand papanasii neaglomerand tigaia, pentru ca odata cu prajirea lor papanasii isi vor mari volumul;
  8. Papanasii se servesc reci sau calzi. Reteta traditionala ne prezinta papanasii cu gem in mijloc si smantana de jur imprejur, insa puteti sa ii seviti si simpli sau pudrati cu zahar.

10. Reteta de clatite cu ficatei si carne tocata reprezinta un preparat delicios pe care va recomandam sa il incercati. Va prezentam in cele ce urmeaza atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire pas cu pas.

Ingredientele necesare pentru clatitele cu ficatei si carne tocata sunt urmatoarele:

Pentru clatite:

  • 200 grame faina;
  • doua oua;
  • 200 ml lapte;
  • sare;
  • ulei de floarea soarelui.

Pentru umplutura:

  • 100 grame ficatei fierti tocati;
  • 100 grame carne tocata de porc;
  • o legatura de ceapa verde;
  • ulei;
  • sare si piper.

Pentru sos:

  • 100 ml smantana;
  • o legatura marar tocat marunt;
  • usturoi.

Modul de pregatire pentru reteta de clatite cu ficatei si carne tocata va este prezentat in cele ce urmeaza:

  1. Pregatiti clatitele;
  2. Caliti ceapa, adaugati carnea tocata si ficateii, condimentati;
  3. Umpleti clatitele cu compozitia de ceapa, carne tocata si ficatei, apoi rulati;
  4. Stropiti clatitele cu sosul de smantana si marar tocat;
  5. Serviti preparatul cald.

Va dorim: Pofta buna!

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.