Casă și grădinăCum trebuie orice grădinar să-și pregătească grădina în luna Noiembrie

Cum trebuie orice grădinar să-și pregătească grădina în luna Noiembrie

Desi este ultima luna din toamna, luna noiembrie pare sa fie una foarte capricioasa, aceasta luna marcand inceputul lungului sezon rece. Insa, chiar daca cele mai multe dintre lucrarile de toamna din gradina au fost realizate in lunile anterioare, gradinarii vor avea activitate si in luna noiembrie. Iata ce trebuie sa facem in gradina in luna noiembrie pentru a avea o gradina sanatoasa si in sezonul care va urma.

Desi vremea devine din ce in ce mai apriga, gradinarul infocat nu isi va lasa gradina la greu si ii va oferi intreaga atentie cuvenita si in acest sezon in care aceasta este cu adevarat amortita.

Daca luna octombrie a fost o luna calduroasa si inca nu ati cules toate legumele (radacinoase si conopida), este timpul cel mai potrivit sa o faceti. Culegeti legumele inainte ca primul inghet sa va afecteze gradina. Doar varza poate fi culeasa dupa primul inghet. De asemenea, tot acum puteti alege si butasii tufelor de fructe de padure.

Dupa ce ati eliminat resturile vegetale, este momentul sa faceti ultima curatenie de toamna. Indepartati toate frunzele si crengutele uscate si folositi-le pentru a face compostul, asigurandu-va ca nu exista posibilitatea ca printre acestea sa existe buruieni sau seminte ale unor plante daunatoare. Pe acestea le puteti arde intr-o zona in care nu exista pomi fructiferi sau alte plante ce ar putea avea de suferit.

Sapati solul nu inainte de a adauga compost sau alte ingrasaminte naturale (balegar) pentru a pregati terenul pentru viitoarele culturi. La sfarsitul lunii adaugati un strat de mulci ce va proteja solul de inghet pe toata perioada iernii.

Semanati salata si alte plante care rezista temperaturilor scazute insa pe care va trebui sa le feriti de inghet. Alegeti cel mai ferit loc din gradina pentru aceste culturi de sezon.

Luna noiembrie este momenul ideal pentru a va ocupa de arborii, pomii fructiferi si arbustii din gradina dumneavoastra. Curatati arborii si arbustii de fructe, frunze si crengute si realizati taierea de toamna inainte de primul inghet. De asemenea, daca in luna octombrie nu ati transplantat arbustii sau pomii fructiferi din gradina, inca mai aveti timp sa o faceti.

In ultima luna a toamnei este timpul sa va ocupati de trandafiri. Trandafirii au nevoie de o ingrijire speciala pe timp pe de iarna, de aceea, dupa ce i-ati tuns si i-ati curatat, strangeti pamantul la o inaltime de aproximativ 15 cm in jurul tulpinilor. Tot acum este si momentul ideal pentru a planta trandafirii sau pentru a-i transplanta.

Pomii fructiferi vor fi pregatiti pentru iarna. Dupa curatare, trunchiul poate fi varuit cu un strat subtire de var care ii va proteja de impactul diferentelor mari de temperatura. De asemenea, trunchiului pomilor fructiferi poate fi infasurat in folie de plastic.

Pentru a va bucura de un gazon frumos si sanatos in primavara care va urma, dupa ce l-ati curatat puteti aplica si un strat de ingrasamant.

Luna noiembrie poate fi caracterizata prin ploi abundente sau, din contra, prin seceta. In cel de al doilea caz, nu ezitati sa udati arbustii si aborii in zilele in care temperaturile nu sunt foarte scazute.

In gradina de flori puteti planta flori precum anemone, crini si frezii, precum si bulbii florilor ce vor inflori in primavara. Mare atentie pentru ca nu este indicat ca solul sa fie inghetat, asa ca grabiti-va sa faceti acest lucru la inceputul lunii.

Nu uitati ca sera va inlocui gradina propriu-zisa si va deveni raiul gradinarului in sezonul rece. Inainte de a incepe sa o folositi, stergeti geamurile si dezinfectati toate recipientele inainte de a le folosi.

Spalati si casutele pasarilor din gradina si recipientele pentru hrana pentru a le putea oferi si pe timp de iarna o sursa de hrana micilor pasari ce va viziteaza si inveselesc gradina.

La sfarsitul lunii, dupa ce sarcinile in gradina au fost indeplinite, stergeti si dezinfectati uneltele de gradinarit pentru a le putea depozita intr-un loc uscat pe tot parcursul iernii. Acelasi lucru este indicat sa il faceti si cu masina pentru tuns gazonul si cu sistemele de irigare.

Mobilierul de gradina va fi si el asezat intr-un loc ferit de umezeala.

Dupa ce toate aceste lucrari sunt gata, este momentul sa lasati gradina sa se odihneasca si dumneavoastra sa incercati sa va bucurati de frumusetea sa chiar si in sezonul rece pentru ca imediat ce primavara va sosi veti putea iesi din nou in gradina si veti putea planta florile si legumele preferate.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.