Copii & adolescențiCe facem cu un adolescent care nu ascultă?! 4 sfaturi pentru a-i...

Ce facem cu un adolescent care nu ascultă?! 4 sfaturi pentru a-i înțelege mai bine

Ca parinte, deseori pur si simplu nu mai stii cum sa procedezi cu un adolescent care nu asculta! Si parca tot ce ii spui sunt doar vorbe in vant, parca intentionat ignora sfaturile tale si incalca regulile, doar pentru a te sfida…

Orice parinte stie ca este extrem de dificil sa comunici cu un adolescent care nu asculta – care, mai grav, vrea des sa sfideze autoritatea si face doar ceea ce ii place. Si oricat ii spui ca regulile, sfaturile, criticile sunt doar pentru binele sau, parca nu poti ajunge la el. Nu te intelege si tu il intelegi pe el cu atat mai putin!

Doar ca exemple: ii spui cat de periculos este sa umble noaptea pe strazi – el nu asculta, ii spui cat de nociv este fumatul – el nu asculta, ii spui cat de importanta este scoala pentru viitorul lui – el nu asculta, ii spui cat de vital este sa nu uite de prezervativ – el nu asculta! Si cu cat repeti un lucru, cu atat pare ca nu il baga in seama…

Da, este o adevarata provocare sa comunici cu adolescentul care nu asculta, iar cu cat te comporti mai mult ca un parinte autoritar, cu atat distanta dintre voi devine o prapastie peste care nu ai sanse sa sari… Autoritatea este cruciala in comunicarea cu adolescentul – insa un parinte bun nu trebuie sa uite de alte doua elemente la fel de cruciale: respectul (ceri respect, dar trebuie si sa oferi respect) si empatia (simti ca nu il poti intelege, insa ai incercat cu adevarat sa il asculti?).

S-a saturat sa fie tratat ca un copil!

Realizeaza ca este la o varsta la care are nevoie sa fie tratat altfel – renunta la anumite comportamente de supra-protejare, de implicare excesiva, de verificare constanta! Crezi ca daca il verifici mereu el va face ceea ce trebuie? De fapt, va invata sa se ascunda mai bine… Dupa cum s-a spus, autoritatea este cruciala, insa nu te mai comporta de parca ai fi stapanul si el trebuie sa faca mereu ceea ce ii ceri, fara explicatii!

Este un cerc vicios: tu te porti cu el ca si cu un copil, el se enerveaza si te sfideaza comportandu-se imatur, iresponsabil, ca un copil si atunci, bineinteles, te porti din nou cu el ca si cu un copil… Arata-i ca ii respecti opinia si ca te intereseaza aceasta, ca daca ii ceri sa faca ceva, ai motive bune sa ii ceri asta.

Renunta la replica ineficienta: „fa asta pentru ca asa am zis eu”!  Bineinteles ca nu il poti lasa sa faca ce vrea si sa ia singur decizii importante – nu inca; insa arata-i ca si punctul lui de vedere conteaza! Iar cand greseste, nu te comoprta de parca a gresit pentru ca e un copil. La urma urmei, toti gresim si cel mai eficient este sa il inveti sa suporte singur consecintele greselii sale.

„Trebuie…”

Te confrunti cu un adolescent care nu asculta? Ei bine, aminteste-ti ca ai fost si tu la varsta aceasta – prapastia dintre voi nu ar fi atat de mare daca ti-ai aminti ce perioada grea este adolescenta. De multe ori, unui adolescenmt i se pare ca intreaga sa viata este doar un sir nesfarsit de reguli! Acasa trebuie sa faca asta si cealalta, la scoala, trebuie sa faca asta si cealalta. Atati de „trebuie” si nimeni nu il intreaba ce ar vrea el sa faca! Regulile sunt bune – insa ele au nevoie de o baza, de motivatia existentei lor, altfel adolescentul le va percepe ca fiind nedrepte si le va ignora si chiar sfida.

adolescent rebel

El trebuie sa asculte…dar tu il asculti pe el cu adevarat?

Gandeste-te – asculti cu adevarat ceea ce iti spune si incerci sa intelegi ce vrea sa iti transmita? Sau iei doar cuvintele ca atare, fara a te gandi la ce iti transmit ele in profunzime? Incerci sa scoti de la el cu adevarat ce simte si gandeste sau te intereseaza doar ca el sa asculte de tine? In comunicare, totul trebuie sa fie reciproc: asculti si poate, cu putin noroc, vei fi ascultat(a)! Adolescentii trec printr-o serie de schimbari confuze si prin criza intensa de independenta – dar tocmai acum el are nevoie de sfaturi si de cineva in stare sa asculte fara a sari cu critici din prima…

Este extraordinar de greu sa fii un astfel de parinte: sa arati ca esti acolo, ca te intereseaza ce gandeste si vrea, dar in acelasi timp sa arati ca nu accepti incalcarea regulilor esentiale… Practica este totul in comunicarea cu un adolescent care nu asculta – incerci, dai gres, dar incerci din nou. Caci daca renunti si tragi concluzia ca pur si simplu nu asculta si nu intelege, ai ramas doar cu reguli impuse – pe care, cand va dori, oricum le va incalca in ascuns sau in mod deschis!

Emotiile nu trebuie criticate!

Sigur, cand vorbesti cu un adolescent care nu asculta, cand simti ca ce ii spui tu ii intra pe o ureche si ii iese pe cealalta, mai rau, cand te sfideaza, nu sti ce sa mai faci si apelezi la critici, amenintari, pedepse. Simti ca pur si simplu nu ai cum sa il intelegi pentru ca a luat-o razna si nimic din ce face nu este logic. Insa aminteste-ti un lucru important: in comunicare, foarte important nu este ceea ce face si spune, ci ce emotii transmite el prin ceea ce face si spune. Poti incerca sa intelegi actiunile si vorbele sale incercand in primul rand sa afli ce emotii le-au nascut!

Nu trebuie sa critici ceea ce simte adolescentul – critici un act, dar te gandesti si la ce emotii il cauzeaza; critici actiunea, dar intelegi emotia; de exemplu, cand afli ca a chiulit de la scoala, ca a intrat intr-o belea, ca a intarziat acasa, nu sari la critica si pedeapsa din prima. Incearca sa afli de ce a facut ceea ce a facut si ce emotii simte. A chiulit din frica sau din respingerea mediului scolar, a intarziat din nevoia de independenta, a facut o prostie din nevoia de razvratire impotriva atator reguli… Nu te ajuta sa sari imediat la concluzia ca face ceea ce face doar in imaturitate.

Vezi ce se ascunde in spatele actiunilor sale si discuta cu el despre ce simte si de ce simte. Insa nu poti vorbi cu un adolescent daca din prima il critici! Si retine: emotiile nu trebuie criticate vreodata – nu tu hotarasti ceea ce simti, ci simti ceea ce simti! Daca cineva ti-ar spune: „nu trebuie sa te simti suparat(a)”, „nu trebuie sa te simti trist(a)”, „nu trebuie sa te simti ingrijorat(a)” – ce i-ai raspunde? Ca este stupid sa ti se spuna cum trebuie sa te simti.

Asadar, de fiecare data cand ai o problema cu un adolescent care nu asculta, incearca sa afli ce emotii au determinat un act si sa discuti despre ele si despre ce se poate face pentru a indeparta acele emotii. Nimeni nu spune ca este usor, insa e singura cale de a reusi macar in parte sa comunici cu adevarat cu un adolescent care pare ca nu asculta…

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.