Sarcină & BebeDe ce se produce ovulația și cum are loc aceasta

De ce se produce ovulația și cum are loc aceasta

Ce este ovulatia? Acel proces prin care ovulul se desprinde dintr-un ovar si asteapta sa fie fertilizat. Atunci cand fecundarea nu se produce, ovulul nefertilizat va fi eliminat periodic prin sangerarile menstruale.

Perioada in care are loc procesul ovulatiei este, de obicei, intre ziua 11 si 20 a ciclului lunar al femeii – ciclul incepe in prima zi a menstruatiei si pana in prima zi a viitoarei menstruatii. Daca vei adauga intre 12 si 15 zile (in functie de durata propriului ciclu lunar) de la prima zi a ultimei tale menstruatii, vei putea calcula singura cand va avea loc ovulatia.

De obicei, ovulatia are loc pe la mijlocul ciclului lunar al femeii, cu aproximativ 14 zile inaintea menstruatiei, dar aceasta depinde de lungimea ciclului lunar al fiecarei femei, care de obicei este de 28, 29 sau 30 de zile, insa poate varia intre 21 si 35 de zile. Astfel, ovulatia poate avea loc de la ziua a 10-a dupa prima zi a ultimei menstruatii, pana la ziua a 16-a.

Ce este ovulatia si cum are loc aceasta

Intregul proces al ovulatiei este interesant atat din punct de vedere teoretic – pentru a afla cum functioneaza organismul feminin, cat si din punct de vedere practic – afland cum functioneaza si calculand apoi perioada ovulatiei, vei putea sa iti imbunatatesti considerabil sansele de a ramane insarcinata sau, din contra, te vei putea feri de acest risc.

De la nastere si pana la menopauza, organismul femeii are mii de oua, ovule imature, depozitate in ovare, unde sunt protejate pana la maturizare. O data in fiecare luna, cam in a doua saptamana a ciclului lunar al femeii, glanda creierului numita hipofiza produce estrogen, ceea ce determina ca unul dintre ovuli sa se maturizeze.

Ce este ovulatia practic? Perioada in care acest ovul maturizat se desprinde din ovare si va pluti prin tubul falopian, pana ce ajunge inspre uter. Intre timp, estrogenii si progesteronul (hormoni) cauzeaza ingrosarea si intarirea mucoasei uterine, aparitia unor vase de sange si pregatirea acesteia pentru o posibila sarcina. Ovulul va astepta o perioada de timp intre 12-24 de ore, iar daca in aceasta perioada nu este fertilizat, fecundat de un spermatozoid, va fi eliminat si organsimul va incepe un nou ciclu lunar.

Ciclul lunar obisnuit al unei femei dureaza timp de 28 de zile – in ziua 20, daca ovulul maturizat si desprins din ovare nu este fecundat, va fi eliminat. Insa daca este fertilizat de un spermatozoid, el va fi implantat in mucoasa uterina si va incepe sa se dezvolte intr-un embrion. De aceea este important sa iti cunosti mecanismul ovulatiei si sa iti calculezi perioada in care esti fertila, caci doar in acele zile dinainte, in timpul si dupa ovulatie, ovulul poate fi fecundat (trei zile inainte si una, maxim doua, dupa). Ia in considerare faptul ca un ovul traieste doar maxim 24 de ore, in timp ce un spermatozoid poate trai pana la 5 zile.

In lipsa fecundarii, secretia de hormoni scade, uterul se contracta si mucoasa se degradeaza, vasele sangvine rupandu-se, iar sangele merge impreuna cu ovulul nefecundat spre vagin. Este ceea ce numim menstruatie. Chiar din prima zi a menstruatiei si deci a eliminarii ovulului nefolositor, organsimul ia de la capat intregul ciclu lunar, secretand estrogen in vederea maturizarii unui alt ovul. Dupa aproximativ 14 zile, un nou ovul va fi maturizat si se va desprinde de ovare, iar poate de data aceasta, va fi fertilizat.

A sti ce este ovulatia, cum se produce si in special cand se produce este extrem de benefic atunci cand doresti sa ramai insarcinata, caci poti estima acele zile in care vei avea sanse reale de a fi fertilizata. Insa cunoasterea si calculul perioadei ovulatiei a ajutat si inca ajuta multe femei sa se protejeze de riscul unei sarcini nedorite.

Calculandu-si perioada ovulatiei prin diferite metode precum cea a calendarului sau a temperaturii bazale, femeile evitau orice contact sexual inainte, in timpul si cateva zile dupa perioada astfel determinata. Insa aceasta a fost si inca este rar o metoda de contraceptie naturala eficienta, fiind adoptata din cauza interzicerii altor metode mai eficiente; unele religii si morala interziceau si inca mai interzic utilizarea metodelor contraceptive artificiale, pe motiv ca nu sunt naturale si incalca porunca si vointa lui Dumnezeu.

Daca nu esti oprita insa de astfel de conceptii religioase, nu te baza niciodata pe aflarea perioadei ovulatiei in incercarea de a te feri de o sarcina – pe langa faptul ca metoda nu este sigura, tu poti gresi calculul ovulatiei. Astfel, foloseste-te de ovulatie in scopul opus: atunci cand iti doresti un bebe!

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.