Calculul ovulatiei prin diverse metode iti imbunatateste considerabil sansele de a ramane insarcinata, caci afli practic perioada in care esti fertila. Cheia in a ramane insarcinata nu sta in contacte sexuale frecvente, ci in contacte sexuale avute fix in aceasta perioada.
Ovulatia are loc pe la mijlocul ciclului lunar, atunci cand un ovul maturizat se desprinde de ovare si pluteste prin tubul falopian, asteptand fecundarea. Timp de 12-24 de ore, acesta poate fi fertilizat de un spermatozoid, insa daca nu este, el devine nefunctional si va fi eliminat. Dupa aceasta perioada, ovulul este eliminat si se reincepe intregul ciclu lunar, in timpul caruia un alt ovul se va maturiza si desprinde de ovare.
Ciclul unei femei dureaza de obicei 28 de zile: astfel, numarand de la prima zi a ultimei menstruatii, in a 14-a zi va incepe ovulatia. Teoretic, esti fertila cu doua-trei zile inainte si doua dupa aceasta zi stabilita prin calculul ovulatiei. Daca ciclul tau lunar dureaza 29 de zile, ziua inceperii ovulatiei va fi a 15-a, daca ciclul dureaza 30, ziua a 16-a s.a.m.d.. La un ciclu de 28 de zile, in a 20-a zi, ovulatia deja s-a sfarsit: ovulul nefecundat este eliminat impreuna cu alte secretii odata cu menstruatia. Daca menstruatia nu are loc, acesta este un semn ca ovulul a fost fertilizat si implantat in mucoasa uterina, urmand sa se dezvolte embrionul.
Calculul ovulatiei ajuta femeile care doresc o sarcina, insa a fost utilizat si inca mai este uneori si de catre femei ca o metoda de contraceptie naturala. Calcularea datei ovulatiei inseamna evitarea oricarui contact sexual in aceasta perioada si deci evitarea riscului sarcinii, insa aceasta functioneaza doar daca ai un ciclu regulat si chiar si atunci nu este sigura 100%.
Mult timp in trecut, insa chiar si astazi, anumite conceptii religioase si morale interziceau femeilor sa foloseasca metode de contraceptie artificiale – caci prin aceasta, incalcai dorinta lui Dumnezeu si mersul firesc al lucrurilor, controlai tu insuti destinul, ceea ce era considerat (si este inca in unele religii) un pacat. Asadar, femeile se bazau pe calculul ovulatiei pentru a se feri de o sarcina nedorita.
Insa aceasta metoda nu a fost niciodata sigura. In plus, calculul ovulatiei acasa poate fi eronat. Asadar, nu se recomanda deloc sa te bazezi pe aceasta metoda in evitarea unei sarcini: gandeste-te la familiile catolice din secolul XX, carora le era permisa doar aceasta metoda de contraceptie si care se confruntau cu numeroase sarcini nedorite si apoi cu prea multe guri de hranit…
Deci vom vorbi despre calculul ovulatiei pentru acele femei care isi doresc sa ramana insarcinate. Estimarea perioadei ovulatiei poate fi mai mult sau mai putin corecta, caci intotdeauna poate exista o eroare, in special pentru ca ciclul lunar poate sau nu sa fie regulat.
Chiar si la acele femei care se lauda cu punctualitatea ciclului lor, poate aparea la un moment dat o variatie. Astfel, calculul perioadei in care esti fertila se face in primul rand estimand cat dureaza ciclul tau lunar, perioada dintre doua menstruatii, pornind de la prima zi a ultimei si pana la prima zi a urmatoarei. Astfel, ciclul poate dura intre 21 si 35 de zile – trebuie sa urmaresti timp de mai multe luni si sa vezi daca este stabil.
Apoi, dupa ce ai aflat durata ciclului tau lunar, calculeaza perioada ovulatiei plecand de la prima zi a ultimei menstruatii: daca ciclul dureaza 28 de zile, ovulatia are loc in ziua a 14-a, daca ciclul are 29 de zile, in ziua a 15-a si tot asa. Ovulul va trai si astepta sa fie fertilizat timp de maxim 24 de ore, dupa care va muri. Dar un spermatozoid traieste pana la 5 zile, de aceea, puteti avea contact sexual cu cinci zile inainte de data estimata a ovulatiei si sa ramai insarcinata.
Insa retine ca aceasta metoda nu este sigura 100% si ca pot exista variatii. Totusi, daca dupa aproximativ un an de calculare a ovulatiei si contacte sexuale in aceasta perioada nu ramai insarcinata, cel mai bine ar fi sa mergi la un consult medical impreuna cu partenerul – s-ar putea ca unul dintre voi sa se confrunte cu probleme de infertilitate.
Metode de calcul al ovulatiei
Metoda calendarului a fost cea mai folosita metoda de contraceptie naturala, caci identifica zilele in care esti fertila si zilele in care poti face fara risc sex neprotejat. Aceasta metoda porneste de la notarea pe parcursul a mai multor luni (pentru siguranta, macar sase) a datei inceperii menstruatiei si a duratei ciclului lunar (perioada de zile dintre o menstruatie si alta). Astfel, vei putea vedea daca ciclul tau este regulat si deci daca aceasta iti permite folosirea acestei metode eficient sau nu. Daca nu ai un ciclu regulat, metoda isi pierde din eficienta, atat daca vrei sa ramai insarcinata, cat si daca vrei sa eviti o sarcina.
Apoi, urmezi pur si simplu ideea de mai sus: in functie de durata ciclului tau lunar, stii ziua in care apare ovulatia – la un ciclu de 28 de zile, ziua a 14-a etc. Deci daca doresti un copil, poti incepe sa ai contacte sexuale din ziua a 11-a si pana in ziua a 15-a (retine ca un spermatozoid traieste si poate fecunda ovulul chiar si dupa cinci zile dupa ce a fost eliberat in vagin).
Metoda temperaturii bazale se bazeaza pe aflarea perioadei ovulatiei in functie de modificarile temperaturii organismului. Desi tu nu simti micile variatii ale temperaturii, este sigur ca imediat dupa ovulatie, temperatura iti creste cu maxim 1 grad si minim 0,4 grade. Deci esti fertila incepand cu trei zile inainte ca temperatura sa creasca, ceea ce presupune sa iti verifici timp de mai multe luni in fiecare dimineata temperatura corpului cu acuratete si sa iti notezi perioada in care ea are cea mai crescuta valoare. Astfel, vei afla care este perioada de dinainte, adica perioada in care are loc ovulatia.
Observarea mucusului cervical – esti fertila atunci cand mucusul este clar, lipicios, limpede, ca un albus de ou. Pe masura ce mucusul isi schimba textura, poti afla cand esti fertila, iar in acea perioada este mai usor ca sperma sa patrunda prin cervix spre uter.
Teste speciale de aflare a datei ovulatiei – exista teste bazate pe analiza urinei (ca si testele de sarcina) care identifica hormonii in urina si deci iti prezic data ovulatiei.
Insa toate aceste metode de calcul al ovulatiei nu sunt sigure si nu ar trebui sa iti controleze viata, oricat iti doresti sa ramai insarcinata. Retine ca se va intampla cand este timpul, si faptul ca tu te stresezi nu poate decat sa intarzie fericitul moment. Este util, logic, sa iti calculezi perioada ovulatiei, insa nu te baza doar pe aceasta – doar pentru ca faci sex exact cand trebuie, nu inseamna succes garantat si imediat! Apeleaza la aceste metode, fara a deveni insa obsedata de ele si contiuna sa te bucuri de viata ta de cuplu si de partide pasionale de sex si in afara perioadei ovulatiei! Pastreaza-te relaxata si fericita si bebelusul isi va face si el aparitia in viata voastra!
buna ziua..ma numesc alina….am 16 ani si as vrea si eu sa intreb cite ceva…am avut un contact sexual in a 2 zi dupa ce mi s-a terminat ciclul…cum credeti pot sa ramin insarcinata…sexul a fost neprotejat:( si ma puteti ajuta sa-mi calculez perioada ovulatiei..va rog mult ajutima..din pakate nu le pot spune parintilor despre asta pentru ca sunt foarte severi si mii teama
Va rugam sa adresati intrebarile pe forumul nostru unde un expert in domeniu va va raspunde : http://dli.ro/f/dragoste-sex/