Canarul opal a aparut datorita unei mutatii, in anul 1949, in Germania, dar a fost studiat incepand cu anul 1960. Aceasta mutatie a redus semnificativ pheomelanina si a schimbat locatia eumelaninei (fie ea neagra sau maro) pe tot penajul, provocand un efect particular albastrui.
Astfel, a fost inversata locatia eumelaninei, care in loc sa fie in partea superioara ca de obicei, acum este in partea inferioara, in interior. Din acest motiv canarii care au suferit aceasta mutatie, au o frumoasa reflexie albastruie.
Canarul negru opal are ciocul si picioarele de culoare usor ruginie. Desenul penajului este similar ca la canarul negru, dar transformat in gri albastrui, iar feomelanina este foarte scazuta.
Aspectul general al acestor canari este reprezentat prin nuanta gri albastruie. Dungile care formeaza desenul pe spate, cap si laterale, sunt normale, lungi si simetrice, cu un colorit gri-albastrui si se extind de-a lungul coloanei vertebrale, pe un fond de feomelanina maro.
Mutatia opal se poate trasmite astfel:
- Din perechea mascul opal si femela opal rezulta pui masculi si femele opal.
- Din perechea mascul opal si femela normala, sau mascul normal si femela opal rezulta toti puii normali purtatori de opal.
- Din perechea mascul opal si femela purtatoare de opal rezulta 50% pui normali purtatori de opal si 50% pui opal.
- Din perechea mascul purtator de opal si femela purtatoare de opal rezulta 50% pui normali purtatori de opal, 25% homozigot opal si 25% homozigot normal.
Canarii opal se reproduc relativ usor daca au conditiile necesare de hrana, lumina, temperatura si igiena. Acesti canari sunt pretuiti de crescatorii de pasari in special pentru aspectul penajului. Fac parte din ordinul Passeriformes, familia Fringillidae.
Video – Canarul opal: