Animale de companieCâinii au temperatura corpului mai mare – Iată de ce!

Câinii au temperatura corpului mai mare – Iată de ce!

Despre câini se spune că erau mai sănătoși și longevivi cu mulți ani în urmă. Acum și ei au probleme de sănătate, se pare că se îmbolnăvesc destul de repede. Desigur contează foarte mult ca stăpânul să aibă grijă de animalul său de companie, pentru ca el să fie sănătos. Află de ce un câine are temperatura normală a corpului mai mare ca la om și alte aspecte despre aceste animale de companie.

Navigare rapidă în articol:

  1. Care este temperatura normală a câinelui
  2. Cum se măsoară temperatura câinelui

1. Care este temperatura normală a câinelui

Spre deosebire de noi oamenii, câinii au temperatura normală cuprinsă între 38,1-39,2 °C. Câinele are temperatura corpului mai mare decât a omului. Conform specialiștilor, câinii au metabolismul diferit, au ritmul cardiac mai mare și îmbătrânesc mai repede, de asta și temperatura corpului este mai mare.

Metabolismul câinelui

Metabolismul câinelui este mai redus ca la om. Asta înseamnă că un astfel de animal nu are nevoie de trei mese pe zi. El are nevoie de puțină hrană pentru a crește în greutate. Dacă mănâncă de multe ori pe zi poate ajunge la obezitate. De regulă ar trebui să aibă o masă cu hrană umedă și uscată. Asta înseamnă o masă seara care să conțină: bobițe speciale bogate în nutrienți amestecate cu o conservă pentru câini.

Inima unui câine pompează mai repede sângele, decât la om.

Inima unui câine are patru camere, două superioare și două inferioare. Specialiștii spun că inima unui câine adult bate mai rapid decât la om. Are cca. 70-100 bătăi/minut.

Un câine stresat sau speriat poate avea un ritm cardiac și mai rapid.

La 10-15% dintre rasele de câini de talie mică, de vârstă mijlocie sau mai bătrâni, poate să apară o boală de inimă – endocardioza – care produce un zgomot din cauza palpitațiilor inimii și modificărilor ei.

La rasele de câini mari apare riscul de cardiomiopatie, o boală care este provocată de slăbirea mușchiului cardiac. Medicii veterinari spun că uneori boala apare din cauza faptului că inima nu poate pompa suficient sânge.

Cât de repede respiră câinii?

Un câine sănătos, adult are până la 30 de respirații/minut, în stare de repaus. Dacă ai un câine ca animal de companie și vrei să-i măsori pulsul, poți face asta destul de ușor. Îi poți afla numărul de respirații pe minut în timp ce doarme. Majoritatea câinilor au 30 de respirații/minut când dorm. O respirație constă dintr-o inhalare de aer și o expirație. Pentru a ști dacă animalul este sănătos este bine să-i verifici uneori numărul de respirații/minut. Dacă numărul este mai mare de 30, atunci ar fi recomandat să îl duci la un medic veterinar. Un câine sănătos nu trebuie să depășească această valoare.

Frecvența cardiacă normală la un câine este de cca. 60-160 bătăi pe minut. La un câine mic (pui) este de 180 bpm. La rasele de câini mici, ritmul cardiac este de asemenea de 180 bmp. Cu cât talia este mai mică, în cazul câinilor, cu atât și frecvența cardiacă este mai ridicată în stare de repaus. Dacă un câine este mai activ fizic, atunci este posibil ca ritmul cardiac să fie mai mare, iar în repaus mai scăzut.

Un câine care doarme poate avea frecvența cardiacă semnificativ mai mică.

Câinii îmbătrânesc mai repede

Deși stăpânul are cea mai mare grijă de câinele lui, totuși acest animal de companie îmbătrânește mai repede, din cauza faptului că viața sa este scurtă în comparație cu a omului.

Speranța de viață la câini nu este foarte mare, de 16-20 ani. Dacă apar și anumite probleme de sănătate, atunci riscul să trăiască și mai puțin crește. Pe măsură ce câinele îmbătrânește, la el apare o scădere treptată a funcțiilor corpului. Specialiștii spun că înaintarea în vârstă aduce la câine diferite probleme minore sau majore. Acestea reduc calitatea vieții câinelui și scad longevitatea acestuia.

Speranța de viață a unui câine depinde de numeroși factori: îngrijire, hrană, activitatea fizică, starea de sănătate generală. Din cauza înaintării în vârstă apar și modificări ale echilibrului hormonal la câine, asta poate afecta funcțiile corporale, metabolismul, rezistența organismului. Pe măsură ce îmbătrânește:

  • La câine scade capacitatea ficatului de a forma anticorpi și de a purifica sângele de toxine
  • Inima slăbește, este redusă circulația sângelui
  • Inima pompează cu forță redusă și apar modificări ale tensiunii arteriale
  • Numărul de globule roșii se reduce
  • Scade capacitatea plămânilor de a absorbi oxigen și astfel crește riscul de boli respiratorii.

Despre câinii de talie mare, se spune că vârsta bătrâneții vine mai repede. În mod normal, debutul vârstei de dezvoltare mai lentă este la 6-8 ani.

Câinii mai mici pot trăi și 20 de ani. De exemplu:

  • Un câine de 0-9 kg, 10-20 kg sau 20-30 kg poate trăi și până la 20 de ani.
  • Un câine cu greutatea corpului mai mare de 30 kg, poate trăi cel mult 16 ani (atunci el având 123 ani).

2. Cum se măsoară temperatura câinelui

Temperatura câinelui se ia cu ajutorul unui termometru digital; se măsoară temperatura rectului animalului. Câinele trebuie să fie calm și relaxat. Se folosește un termometru proiectat pentru rect, se unge cu glicerină, se ia temperatura; se citește valoarea, apoi se dezinfectează termometrul.

De obicei, nu se ia temperatura câinelui imediat după ce a alergat sau a făcut efort, pentru că valoarea poate fi mai mare.

Temperatura corpului poate indicat starea de sănătate a câinelui:

  • Dacă temperatura este mai mică de 36,7°C, înseamnă că animalul are hipotermie și trebuie învelit, pentru a se încălzi. Dacă are simptome care arată că starea lui este rea, trebuie dus la un medic veterinar.
  • Dacă temperatura este de 37,2 °C, este posibil să aibă o problemă de sănătate.
  • Dacă animalul are o temperatură mai mare de 39,2°C, are febră. De exemplu dacă temperatura sa este de 39,4°C are febră moderată. Febra este un semn al bolii și trebuie aflată cauza.
  • Dacă are deja 40°C, înseamnă că are febră mare și trebuie dus la medic. În acest caz este posibil să aibă o infecție.
  • Când temperatura câinelui este peste 40,6°C deja starea sa de sănătate este rea. Principalele simptome ce trebuie urmărite sunt: pierderea poftei de mâncare, tremurăturile, scăderea în greutate, respirația mai rapidă decât în mod normal.

În cazul în care are temperatura corpului de 41°C, câinele poate face accident vascular cerebral.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.