Casă și grădinăBolile cele mai frecvente ale pomilor fructiferi, vezi cum îți poți proteja...

Bolile cele mai frecvente ale pomilor fructiferi, vezi cum îți poți proteja grădina

Daca gradina dumneavoastra se bucura de prezenta catorva pomi fructiferi trebuie sa va considerati cu adevarat norocosi deoarece va veti bucura in fiecare an de gustul delicios al fructelor proaspete. Insa, pentru a ajunge in acest punct, este important ca pomii fructiferi din gradina dumneavoastra sa primeasca toata atentia si ingrijirile cuvenite pentru a se evita aparitia unor boli care ar putea periclita calitatea fructelor si integritatea plantei in sine. Care sunt bolile cele mai frecvente ale pomilor fructiferi si cum le puteti evita sau trata, in cel mai rau caz, veti afla citind randurile care urmeaza.

1. Putregaiul fructelor (mumificarea fructelor sau monilioza)

Una dintre cele mai raspandite si in acelasi timp periculoare boli ale pomilor fructiferi este, fara indoiala, putregaiul fructelor, boala cauzata de ciuperci precum Monilina fructigena sau Monilina laxa. Desi numele acestei boli vizeaza in special fructele, atat frunzele, cat si tinerii lastari ai pomilor fructiferi au de suferit in urma acesteia. Cum se manifesta aceasta boala? Inca de cand se afla la stadiul de inflorire, pomii fructiferi vor da semne de boala, in sensul ca frunzele se vor ofili, la fel si florile care vor pica rapid din pom.

Foarte multi gradinari confunda aceste simptome cu cele pe care naprasincele geruri tarzii le pot lasa in urma lor insa, in cazul acestei boli, frunzele capata un aspect de putrezit. Atunci cand pomii vor rodi, nu doar ca numarul fructelor va fi mai redus, insa aspectul lor nu va fi deloc unul placut, ele isi vor pierde din stralucire si efectiv vor putrezi.

Pomii fructiferi atacati de ciupercile anterior mentionate sunt: gutuiul, marul, parul, prunul, ciresul, piersicul si visinul si pentru a evita ca ciupercile care cauzeaza aceasta boala sa nu fie transmise se recomanda cultivarea soiurilor mai rezistente si tratarea cu substante speciale.

2. Focul bacterian este una dintre cele mai periculoase boli ale pomilor fructiferi. Aceasta boala care afecteaza in cele mai multe cazuri merii si perii din gradina, este transmisa de bacteria Erwinia amylovora, bacterie purtata si raspandita de albine. Primele simptome ale acestei boli pot fi observate inca din timpul primaverii, moment in care florile incep sa aiba o culoare bruna.

Simptomele acestei boli incep sa fie vizibile si pe ramuri si pe frunze, acestea prezentand ulceratii, care pot fi vizibile chiar si pe trunchiul pomilor tineri.
Pentru a evita ca boala sa se raspandeasca si la copacii tineri, este indicat ca pomii sa fie foarte bine curatati, iar portiunile si resturile afectate sa fie arse pentru ca bacteriile sa fie distruse in totalitate.

3. Mozaicul marului este o boala care ataca frecvent fructele merilor si se manifesta prin aparitia unor pete galben-maronii, cu forme neregulate, atat pe frunze, cat si pe fructe. Desi fructele pot fi consumate, ele nu au nici gust si nici calitatile necesare, avand in vedere ca planta este slabita.

4. Tot specifica merilor este si boala supranumita fainarea marului (Podosphaera leucotricha). Aceasta boala ataca atat frunzele, cat si lastarii si fructele. Frunzele vor prezenta pete albicioase, precum o panza si se vor ofili rapid. Lastarii sunt si ei atacati si vor prezenta o pasla albicioasa care, daca nu este inlaturata la timp, va duce la uscarea definitva a lastarilor. Fructele atacate sunt oprite din crestere si cad pe pamant.

5. Fainarea este, de fapt, o afectiune care caracterizeaza mai multi pomi fructiferi.

pomi bolnavi

6. Rapanul merilor este o alta afectiune frecventa a acestor pomi fructiferi. Aceasta boala este cauzata de ciperca Venturia inaequalis si ataca florile, frunzele, ramurile si fructele marului. Boala se manifesta prin aparitia unor pete cenusii pe interiorul frunzelor, pete care se continua cu ramificatii de aceeasi culoare. Petele capata treptat un aspect de catifea, aceste pete cafenii si catifelate caracterizand si fructele. Scoarta marului are si ea de suferit din cauza acestei ciuperci, existand posibilitatea ca aceasta sa se cojeasca.

7. Nectria cinnabarina este numele bacteriei care provoaca boala numita popular uscarea ramurilor si care poate afecta orice pom fructifer din livada sau gradina. Aceasta se manifesta, dupa cum insusi numele spune, prin uscarea ramurilor si aparitia unor mici pustule la nivelul acestora. Ciuperca anterior mentionata se hraneste cu lignin, un element foarte important al lemnului.

8. Prunul, un pom fructifer frecvent intalnit in tara noastra, prezinta foarte frecvent boala denumita varsatul prunului. Aceasta boala se manifesta prin aparitia la nivelul frunzelor a unor pete circulare de culoare verde foarte deschis, iar pe fructe apar pete neregulate care duc la distrugerea tesutului.

9. Tot in cazul prunului se intalneste frecvent boala denumita patarea rosie a frunzelor, boala cauzata de Polystigma rubrum. Dupa cum insusi numele spune, pe frunze se pot observa pete portocaliu – rosiatice.

Cum puteti evita aparitia acestor boli?

Prevenirea unei boli este mult mai sanatoasa si mai practica decat tratarea sa asa ca, daca doriti ca pomii fructiferi din gradina dumneavoastra sa fie sanatosi si sa va ofere fructe gustoase si pline de vitamine, este important sa incercati sa ingrijiti pomii fructiferi cat mai mult cu putinta.

Pomii fructiferi trebuie taiati primavara si toamna, crengile uscate trebuie indepartate, trunchiul trebuie protejat impotriva gerului, iar solul trebuie fertilizat.
Tratarea bolilor se face cu substante speciale care pot fi diferite de la o specie la alta si pe care le puteti achizitiona din cadrul magazinelor de specialitate.

Tratamentele se fac, de obicei, in mai multe faze, inainte de inmugurire, in momentul infloririi, dupa caderea florilor in timpul verii si toamna, dupa recoltarea fructelor. Nu uitati ca scoarta copacului poate reprezenta principala poarta deschisa a bacteriilor asa ca incercati, ca pe timp de iarna, sa o protejati, iar restul anului sa o varuiti.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.