Alegerea culorilor pentru nunta poate transforma un eveniment simplu intr-unul coodonat cu o paleta de culori si nuante care sa fie pe placul tuturor. Nu este suficient doar sa alegeti culorile preferate, ci trebuie sa luati in considerare si alti factori atunci cand alegeti culorile pe care le veti utiliza la nunta. In timp ce multe cupluri incep cu culorile lor preferate atunci cand aleg schema de culori a nuntii, alti factori trebuie luati in considerare, si anume: sezonul in care are loc nunta, gradul de formalitate al nuntii, aspectul personal, locatia nuntii, cultura, motive sentimentale.
Factori de luat in considerare la alegerea culorilor pentru nunta
• Sezonul: alegerea culorilor care vor fi abundente in mod natural in perioada in care are loc nunta poate ajuta la coordonarea evenimentului cu peisajul inconjurator si frumusetea naturala.
• Formalitatea: culorile foarte neobisnuite nu sunt, in general, cea mai buna alegere pentru evenimentele sofisticate si extrem de formale, in timp ce o paleta monocroma de nuante estompate este prea limitativa pentru o nunta lejera sau informala.
• Aspectul personal: cuplul trebuie sa ia in considerare culoarea pielii si a parului, nu doar in cazul lor, ci si al domnisoarelor si al cavalerilor de onoare, pentru a se asigura ca anumite culori nu vor arata prost pe nimeni.
• Locatia: pentru un eveniment bine coordonat, cuplul ar trebui sa ia in considerare decorul de la ceremonia de nunta si de la receptie, inclusiv culoarea peretilor, podelele (acoperite sau nu de covoare) si alte accente.
• Cultura: unele culori sunt semnificative in anumite culturi. Rosu, de exemplu, este o culoare des intalnita la nuntile chinezesti, deoarece simbolizeaza norocul.
• Motive sentimentale: culorile preferate sunt un factor important in explorarea ideilor de culori pentru nunta, iar cuplurile pot alege culorile si datorita unor motive sentimentale. O culoare aleasa in cinstea unui bunic recent decedat, de exemplu, poate aduce un simbolism subtil la decorul nuntii, fara a deranja in vreun fel fericirea din acea zi.
Utilizarea culorilor la nunta
Cele mai multe cupluri aleg doua sau trei culori pentru paleta de nunta. Culoarea principala este adesea folosita pentru elementele mari si vizibile, cum ar fi fetele de masa, rochiile domnisoarelor de onoare, florile din buchetul miresei sau din aranjamentele florale, vestele de la smochinguri, invitatiile de nunta si alte decoratiuni.
Accentele de culoare sunt folosite ca un contrast de coordonare si sunt de obicei gasite in detaliile mai mici, cum ar fi: marginea rochiilor domnisoarelor de onoare, panglicile buchetelor de flori, decoratiunile de pe tortul de nunta si altele.
Felul in care alegi sa folosesti culorile la nunta depinde de preferintele tale personale, insa este bine sa tii cont de urmatoarele sfaturi:
• Prea mult dintr-o singura culoare poate fi coplesitor si ostentativ.
• Fii flexibila si creativa prin folosirea mai multor nuante ale aceleiasi culori, pentru a obtine o paleta variata si coordonata in acelasi timp.
• Alege accente in culori fie din aceeasi familie, fie in contraste dramatice.
• Culorile rare vor fi mai dificil de asortat cu florile si cu accesoriile de nunta.
• Tonurile neutre ca alb, argintiu si negru sunt potrivite ca accente pentru orice schema de culori.
Alegerea culorilor in functie de sezon
Unele culori de nunta sunt asociate in mod natural cu diferite anotimpuri, iar miresele interesate de un aspect natural si in acelasi timp coordonat al evenimentului, vor tine cont si de anotimpul in care are loc nunta atunci cand isi aleg paleta de culori. Iata ce culori se potrivesc cel mai bine cu cele patru anotimpuri:
• Primavara: primavara este anotimpul in care totul infloreste si intinereste din nou, cele mai populare culori fiind nuantele pastelate si culorile deschise ca: roz, galben, verde.
• Vara: printre culorile populare vara se afla culorile indraznete ale plantelor in plina floare, precum si nuantele bogate de rosu, albastru si galben. Nuantele mai exotice ca purpuriu, turcoaz si ocru sunt de asemenea populare in timpul verii.
• Toamna: toamna este un anotimp plin de culoare, iar cele mai populare culori sunt: rosu, portocaliu, maro si galben.
• Iarna: un sezon rece nu inseamna ca trebuie sa folosesti culori reci, iar nuantele de sarbatoare, tonurile de albastru si culorile bogate ale pietrelor pretioase sunt extrem de populare la nuntile ce au loc iarna.
Tendintele de culori pentru nunti imita adesea nuantele cele mai populare ale modei actuale, dar unele combinatii de culori sunt favorite sigure ce raman populare an dupa an. Printre combinatiile de culori care sunt mereu la moda se afla: ciocolatiu, turcoaz si alb; visiniu si alb; maro, fildes si alb; albastru inchis si auriu; verde si roz pastel; verde, rosu si alb; liliachiu si verde deschis; alb si negru; piersica, alb si rosu; purpuriu, turcoaz si alb; maro, fildes si portocaliu; argintiu, alb si bleumarin; maro si galben; galben, verde si portocaliu; negru, portocaliu si auriu.
Gasirea culorilor potrivite poate fi o provocare, insa cuplurile pot gasi inspiratie in numeroase surse, inclusiv natura, preferintele personale, cultura si moda. Indiferent de culorile pe care le alegeti, la final totul va fi o reflectie a relatiei pe care o sarbatoriti.