Un copil cu un tata alcoolic trece prin multe suferinte: se simte trist, se simte manios, se simte neajutorat, se simte inadecvat – in plus, de multe ori, trebuie sa suporte si un mediu familial tensionat, cu certuri si chiar atacuri asupra sa.
Daca ai un tata alcoolic, te poti simti si parasit, lipsit de afectiune, caci mama ta uneori nu te poate ajuta cu nimic. Ea pare ca ignora problema si ca o accepta, fiindu-i frica sa faca ceva decisiv. Te enervezi pentru ca ti se pare ca se gandeste doar la suferinta ei, iar la tine nu… Visezi ziua in care iti parasesti casa si te muti pe cont propriu, scapand astfel de durerea de a-ti vedea tatal in stare de betie si de a-ti vedea mama neajutorata, scapand de certuri si lipsuri.
De ce?
Nu te mai chinui sa gasesti motive, sa gasesti explicatii! Da, tatal tau este alcoolic dintr-un anumit motiv – a pornit de undeva dependenta aceasta, cel mai probabil, dintr-o suferinta, frustrare, neimplinire. Insa nu este treaba ta si responsabilitatea ta sa gasesti motivul. Nu deveni obsedat sa ii explici dependenta si sa il vindeci. Mai important, realizeaza ca nu este vina ta si ca nu poti face nimic practic in a il ajuta!
Poti, daca pare perceptiv, sa ii spui cum te face sa te simti, sa ii spui cum te afecteaza boala lui, insa nu esti tu responsabil. Te poti simti manios sau trist si te poti intreba mereu de ce nu se lasa, de ce nimeni nu il poate convinge – adevarul este ca el trebuie sa isi doreasca in primul rand sa se lase, trebuie sa isi gaseasca singur o motivatie.
Nu e vina nimanui
Nu este vina ta si nu este vina mamei tale! Oricat suferi ca ai un tata alcoolic, aminteste-ti ca si mama ta sufera si nu o condamna, nu o jigni cu vorbe tari. Tatal tau este dependent, are o boala. Ca familie, daca exista oportunitatea, nu puteti decat sa ii vorbiti impreuna, sa ii aratati ca distruge familia si pe sine, sa ii spuneti cu calm cat va afecteaza. Insa nu da vina pe cineva – mama ta este la fel de neajutorata ca si tine.
O poti condamna pentru ca ramane cu el, ramane in aceasta situatie si te obliga astfel si pe tine sa ramai langa tatal tau. Gandeste-te insa ca ea se simte pierduta si nu are curajul si puterea sa ia o decizie. Ea nu te expune betiei tatalui tau nici pentru ca nu ii pasa de tine, nici pentru ca este rau-intentionata. Este pur si simplu speriata si singura.
Nu e el insusi
Un lucru pe care trebuie sa il retii atunci cand ai un tata alcoolic: el nu este el insusi atunci cand bea! Alcoolul afecteaza incet, dar sigur mintea dependentului, ii schimba comportamentul. Insa atunci cand este beat, el nu mai e persoana pe care o cunosti. Poate devine exuberant de vesel, poate devine irascibil si nervos, poate devine depresiv. Dar nu este el! Asa ca nu te lasa afectat de vorbele sale la betie.
El poate, din frustrare si betie, sa spuna lucruri ce te ranesc, te poate jigni si insulta – sau o poate jigni pe mama ta. Incearca sa te obisnuiesti cu ideea ca ceea ce spune tatal tau cand este beat nu este ceea ce gandeste cu adevarat. Nu te lasa prea afectat si nu il lasa sa iti afecteze increderea in tine.
Vorbeste
Situatia poate deveni insuportabila: certuri pe teama cheltuielilor, scandaluri fara sfarsit – iar tu nu stii ce ai putea face. Ajuta-te in primul rand pe tine: caci tatal tau trebuie sa se ajute pe sine, mama ta la fel. Tu nu trebuie sa te gandesti cum ii ajuti pe ei, ci in primul rand pe tine. Asadar, incearca sa vorbesti cu cineva, sa iti impartasesti furia, tristetea, neajutorarea. Nu este nimic rusinos sa ii spui cuiva ca ai un tata alcoolic – nu este din vina ta si trebuie sa te gandesti la alcoolism ca la o boala.
Daca nu te ajuta sa vorbesti cu prietenii, daca simti ca emotiile negative iti scapa de sub control si ca nu stii ce sa mai faci, cauta prin consilierul scolii un specialist care sa te ajute sa treci prin aceste dificultati. Neajutorarea mania, tristetea, toate pot fi prea mult pentru tine. Nu te gandi ca daca te obisnuiesti cu situatia si daca il ignori pe tatal tau, totul va trece. Deci – ai grija de tine!
Tu nu esti el!
Daca ai un tata alcoolic, foarte probabil te autodefinesti prin comparatie cu el, iti este teama ca esti ca el sau ca vei ajunge ca el. Unii copii cu parinti alcoolici au ajuns obsedati de ideea ca trebuie sa isi dovedeasca ca sunt altfel, ca trebuie sa evite orice strop de alcool – ca dovada ca nu sunt la fel ca parintii. Insa tu esti tu si nu esti ca el! Nu trebuie sa iti dovedesti nimic, ci sa fii tu insuti! Nu vei ajunge ca el, pentru ca stii prea bine cat de periculos si inselator este alcoolul.
Cand nu mai suporti…
Problema este ca uneori, tatal alcoolic nu numai ca te intristeaza si infurie. Ci ca poate deveni violent – verbal, dar si fizic. Daca vezi ca mama ta este victima lui, incearca sa vorbesti cu ea, sa ii spui tu ca trebuie sa faca ceva, sa schime ceva. Incearca sa ii arati ca situatia a devenit de nesuportat. Insa daca devii tu victima violentei tatalui tau, fa primul pas si schimba ceva! Vorbeste cu mama ta si cere-i sa nu te expuna la asa ceva, cere-i sa aiba curaj si putere.
Nu te increde in promisiunile ca se va schimba – actioneaza de primele dati cand vezi ca devine violent. Este greu, pentru ca esti copilul lui, insa nu iti permite sa devii o victima. Daca mama ta este inca prea slaba sa actioneze, sa faca ceva, mergi la bunici sau alte rude si vorbeste si cu un profesor in care ai incredere – pentru a cere sfaturi despre ce poti face. Refuza sa ramai intr-o casa in care poti fii lovit, mergi la bunici, la rude, incearca macar sa stai o perioada la un prieten pentru a vedea daca se schimba ceva.