Adolescentii in liceu: irascibili, necomunicativi, neintelesi, morocanosi, uneori atat de veseli incat te temi ca au luat droguri, alteori atat de tristi, incat te temi sa nu faca ceva prostesc! Fiecare parinte se teme de aceasta perioada, de ziua in care copilul dragalas devine un adolescent bosumflat de la care nu poti scoate trei cuvinte…
Adolescentii in liceu trec si ei printr-o perioada dificila, prin atatea schimbari: fizice, emotionale si practice: este perioada in care isi iau adio de la copilarie si se pregatesc sa infrunte viata cu toate deciziile grele legate de viitor. Ca parinte, poti doar sa iti amintesti ca si tu ai fost adolescent, sa ii accepti crizele de rebeliune cu empatie, sa incerci sa comunici deschis, dar si sa impui cand situatia o cere! Si in primul rand, sa te astepti la dificultatile legate de adolescenta, nu sa te pacalesti gandind ca odrasla ta nu va fi precum celelalte!
Criza identitara
Adolescenta este perioada in care apar acele mari intrebari, la care nimeni nu are un raspuns definitiv. Si este treaba sa sa isi raspunda singur la ele: “cine sunt”, “ce vreau sa fac”, “unde ma indrept”, “ce scop am in viata”, “ce scop are viata”… Este perioada autoexplorarii si autocunoasterii si poate fi mai intensa la unii adolescenti, mai usoara pentru altii – in functie de cate repere stabile au in viata lor.
La adolescentii cu o fire creativa, melancolica, criza identitara se confunda cu o criza filosofica, ce pune sub semnul intrebarii aspectele universale asupra vietii, fiintei si sensului. Iar odata cu aceasta criza, carti ciudate, muzica ciudata si…lipsa interesului pentru scoala. Din fericire este o criza temporara.
Eu sunt eu!
Legat de criza identitara, de cautarea propriului eu, adolescentii in liceu vor avea nevoia de autodefinire, de proclamare a propriei identitati si de singularizare. Au nevoia de fi ei insisi si asta se poate doar prin sentimentul ca sunt altfel, ca sunt speciali si diferiti de cei din jur – in special de adulti. De aici adoptarea unor insemne specifice, care proclama identitatea lor “originala”: haine, accesorii ciudate, hobby-uri de neinteles…
Razvratire
Adolescentii nu se pot autodefini decat demonstrandu-si ca sunt independenti – iar aceasta nevoie aduce dupa sine razvratire, sfidarea autoritatilor – parintii si scoala. Pentru a isi dovedi ca sunt proprii stapani, aceasta razvratire poate lua doua forme: aceea a agresivitatii pasive – indiferenta, ignorare a regulilor, inchidere in sine, chiul si ignorarea sarcinilor de la scoala sau a agresivitatii active: comportamente de sfidare si interzise (fumat, consum de alcool), incalcare a regulilor, violenta verbala si chiar vandalism la scoala (grafitti pe zid, spargerea ferestrelor, distrugerea bancilor).
Atat timp cat nu se pun in pericol si cat aceste tipuri de comportamente nu depasesc o limita ca gravitate sau frecventa, sunt comportamente tipice, normale pentru adolescenti in liceu.
Inchidere in sine
Retragerea in lumea sa, lipsa dorintei de a comunica, atitudinea morocanoasa vin din credinta ca nu pot fi intelesi de catre adultii din jur. Adolescentii se autodefinesc prin comparatie, prin diferenta intre ei si altii – in general, adultii. Astfel aceasta diferenta devine pentru ei mai importanta decat similaritatile.
Iar credinta in aceasta diferenta ii face sa creada ca nu pot fi intelesi si ca nu are rost sa incerce sa vorbeasca cu parintii sau profesorii. Si uneori au dreptate – adultii uita prea des ca au trecut si ei prin aceasta etapa a rebeliunii sau a inchiderii in sine. Un adult tipic va spune: “ce-i cu el, eu nu eram asa la varsta lui”, uitand ca, de fapt, a trait si el aceleasi etape, doar ca in mod diferit…
Integrarea in grup
Parte din nevoia de identitate si autodefinire este integrarea intr-un anumit grup a adolescentului. Grupurile de adolescenti in liceu se autodefinesc prin anumite trasaturi distincte: vestimentatie, muzica, activitati de grup. Iar fiecare adolescent isi capata o identitate clara facand parte dintr-un grup anume. Pentru a face parte din grup, initial, tanarul accepta tot ceea ce este considerat valoros in acel grup si adopta comportamentele celorlalti membri.
De aceea, este bine, ca parinte, sa afli din ce grup face parte adolescentul, ce prieteni are, care este locul lor de intalnire si activitatile preferate. Daca descoperi ca in grup sunt adoptate comportamente periculoase de tipul drogurilor usoare sau a abuzului de alcool (abuz, caci orice adolescent bea cateva beri), atunci este timpul sa comunici cu el, dar mai ales sa impui. Un sfat: a impune sever si a pedepsi nu il va face decat sa doreasca sa se razvrateasca si mai mult, ca “plata”! De aceea, macar incearca intai sa vorbesti calm cu el si sa ii spui de ce iti este frica…
Prima dragoste
Si daca nu erau destule motive pentru care adolescentii in liceu devin dificili, atunci acum sunt: in liceu de obicei adolescentul isi gaseste prima iubire si isi pierde virginitatea… Poate nu realizati ca parinti pentru ca rareori va spune, insa mai mult ca sigur, tanarul deja si-a inceput viata sexuala. Ceea ce este de ajuns pentru a il face atat vesel, cat si confuz, temator, irascibil…
Dar mai apare o problema: de multe ori, aceasta prima iubire se sfarseste urat… Pentru ca este un “talent” al adolescentilor sa isi gaseasca parteneri nepotriviti sau sa doreasca pe cineva inaccesibil. Iar prima suferinta din dragoste este oribila – sa nu mai spunem ca ea vine impreuna cu restul dilemelor… Nu poti, ca parinte, decat sa fii pregatit sa vorbesti deschis cu el despre iubire si sex, insa asta daca vine la tine…
Urmarea tuturor problemelor cu care se confrunta adolescentii in liceu: pierderea interesului pentru liceu, pentru scoala si invatat! In special pentru ca se apropie data cand termina scoala si isi incepe cu adevarat viata, in special pentru ca are atatea pe cap, adolescentul incepe sa se razvrateasca si sa gandeasca: “cu ce ma ajuta asta in viata reala”?! De aici, chiul peste chiul, examene picate si riscul sa nu treaca anul scolar… El nu greseste complet – insa este treaba ta sa ii explici ca trebuie, pentru viitorul sau, sa mai suporte, sa se descurce la scoala si sa ii impui strict atunci cand cu vorba nu merge…
Daca ati fost dintotdeauna parinti deschisi, sinceri, comunicativi, poate ca va fi mai usor, poate ca va veni la voi cu problemele sale. Un ultim lucru important: nu fiti condescendenti, nu considerati ca problemele lui sunt fara importanta – daca il afecteaza, ele sunt importante; la urma urmei, si voi aveti probleme care unora le par fara importanta!