Mulți părinți au probleme cu copilul ajuns la vârsta adolescenței, ei au impresia deseori că acesta poate ascunde ceva sau ceea ce face și este uneori chiar un mister. Din fericire, există modalități de a susține un adolescent și a încuraja comunicarea cu el.
La această vârstă, tinerii vor să fie independenți și să se detașeze de părinți. Asta înseamnă că își doresc să decidă ei ce să facă, să își asume responsabilitatea pentru propriile alegeri și asta, pare cumva, că nu ar asculta de părinți. Visurile unui adolescent despre viitor sunt mari, iar gândirea lui este asociată cu independența.
Părinții au tendința de a impune reguli, restricții în scopul de a-l educa sau corecta. Asta face ca el să aibă impresia că nu este iubit și chiar să intre într-o stare de tristețe și deprimare, simțindu-se singur.
Cum îți arăți dragostea față de copilul tău adolescent?
Tinerii au nevoie de sprijin în procesul lor de independență, dar și de înțelegerea părinților. Ei au nevoie de sfaturi în chestiuni legate de educație și de alegerea carierei, dar și în chestiuni legate de probleme în relațiile sociale. Adolescenții vor să aibă acel sentiment de apartenență la societate – care uneori poate fi chiar complicat din diverse motive. Uneori ei se pot confrunta cu frustrări, situații dificile de viață, neîncredere, nesiguranță sau chiar discriminare.
Adolescenții vor să fie mai independenți, să aibă dreptul de a-și căuta calea în viață, fără presiuni nerezonabile de a se descurca singuri și fără restricții din partea părinților.
Relația cu un adolescent trebuie să fie echilibrată, mai ales în aceste vremuri agitate, când el devine mai nerăbdător, mai independent. Când apar tensiuni și dificultăți în relație, părinții trebuie să caute modalități prin care să calmeze lucrurile și să-și arate grija și dragostea față de acesta.
Comunicarea
A spune mereu adolescentului ce să facă și cum să facă poate fi uneori obositor pentru el, pentru că va avea impresia să este comandat. Părinții au mai multă experiență de viață, însă asta nu înseamnă să-i impună copilului mereu cum să gândească. Părinții trebuie să aibă răbdare, să discute cu el și să-i ofere sugestii la ceea ce spune, fără a-l forța să acționeze cumva. El simte nevoia să fie apreciat, ascultat, să beneficieze de sprijin și de îndrumare din când în când, iar asta îi dă mai multă încredere și o stare de bine.
Anumite cuvinte (precum „Te iubesc”, sau „Îmi pasă de tine”) trebuie spuse unui adolescent pentru ca el să se simtă iubit și susținut, să nu se mai simtă singur. Când se simte iubit, un adolescent are un sentiment plăcut și se simte mai puternic și mai încrezător în raport cu ceilalți.
Iubirea se arată prin multe metode simple și anume: ascultându-l, ținându-l de mână atunci când dă de greu, glumind cu el, surprinzându-l plăcut, fiind iertător cu el, înțelegându-l, etc.
Pentru a-l înțelege pe un tânăr adolescent trebuie să te pui ca părinte în locul lui și să vezi lumea prin ochii lui. Asta înseamnă să-i înțelegi nevoile, dorințele, să arăți compasiune față de sentimentele lui. Ca părinte trebuie să fii răbdător și îngăduitor, iar uneori poți stabili și anumite limite rezonabile atunci când este necesar.
Adolescentul are nevoie de mai multă atenție
În ziua de a zi, există foarte multe lucruri care distrag atenția și care îi fac pe părinți să uite să se concentreze pe ceea ce face adolescentul lor. Ei sunt precupați de viața lor, de job, de smartphone, tabletă, diferite emisiuni la TV și asta le ocupă tot timpul.
Pentru a avea o relație mai bună cu adolescentul lor, trebuie să-i acorde mai multă atenție, să petreacă timpul liber împreună, să-l antreneze în diferite activități și plimbări de weekend.
Îmbrățișarea
O îmbrățișare și un „Te iubesc” sunt importante în relația cu adolescentul tău. Ca părinte trebuie să-i arăți că îl iubești, iar îmbrățișarea este cea mai simplă modalitate.
Îmbrățișarea ajută foarte mult în orice tip de relație. Aceasta elimină stresul, scade nivelul de cortizol, influențează într-un mod pozitiv starea emoțională a celor doi oameni. Prin îmbrățișare îți poți manifesta sentimentele și oferi o stare de calm și fericire. Această conexiune are efect benefic asupra sistemului nervos parasimpatic și îmbunătățește starea psihică.
Părinții ar trebui să-și îmbrățișeze mai des copiii, pentru că în acele momente creierul produce mai multă serotonină și asta elimină anxietatea, deprimarea, tristețea, supărarea. Un adolescent îmbrățișat de părinții lui va simți că este iubit, susținut, protejat și ocrotit.
Crează un dialog plăcut și deschis
Arată empatie față de adolescentul tău și astfel relația între părinte și copil va ajuta la construirea încrederii. Ideea este de a elimina diferențele dintre generații, dintre adolescent și părinți și astfel comunicarea devine mai armonioasă.
Printr-un dialog plăcut, deschis, poți ca părinte să-i permiți adolescentului să-și exprime gândurile cu sinceritate și să nu aibă acea teamă că va fi judecat sau criticat. Când se discută sincer și deschis, se împărtășesc experiențele, sentimentele și se ajunge la o înțelegere, la o relație mai armoniosă, bazată pe liniște, respect, dragoste și înțelegere.