Copii & adolescențiAdministrarea medicamentelor la copii, ce riscuri sunt și ce este important de...

Administrarea medicamentelor la copii, ce riscuri sunt și ce este important de știut

Administrarea medicamentelor la copii trebuie facuta cu precautie, respectand cu strictete doza recomandata si de preferat, in special cand este vorba de mai mult decat o simpla raceala, la indicatia medicului.

Desi producatorii de medicamente pot insista pe faptul ca nu au efecte secundare, desi poti primi diverse sfaturi de genul „eu i-am dat copilului meu … si a mers”, fii mereu precaut(a) cand vine vorba despre administrarea medicamentelor la copii. Unul dintre riscuri (si nu cel mai mare) este acela ca un tip de medicament ales poate trata simptomele bolii, facandu-te sa crezi ca a functionat – insa copilul inca este bolnav.

Doza recomandata

Despre orice tip de medicament ar fi vorba, asigura-te ca respecti cu strictete doza recomandata, citind cu mare atentie instructiunile. Daca nu intelegi instructiunile, mergi neaparat la farmacist si cere detalii sau suna-ti medicul pediatru. Pentru a doza corect, foloseste fie o seringa, fie o masura din bucatarie.

Niciodata nu mari doza, caci aceasta nu inseamna ca ii va trece mai rapid durerea/febra, ci ca riscurile reactiilor adverse cresc. Asigura-te ca retii bine si orele la care trebuie administrat medicamentul, daca trebuie la anumite ore, inainte sau dupa masa etc. A propos de doza, foloseste intotdeauna lingurita pentru administrare, nu lingura (achizitioneaza o lingurita speciala folosita doar pentru administrarea medicamentelor la copii)!

Greutatea copilului

Cand vorbim despre administrarea medicamentelor la copiii sub 2-3 ani, doza recomandata este prescrisa in functie de greutatea corporala. Asadar, daca nu mergi la medic, inainte de a administra doza, asigura-te ca stii cat cantareste copilul – il poti cantari chiar la farmacie.

Durata de administrare

Daca ai depasit limita recomandata a duratei de adminstrare a medicamentului si copilul inca este bolnav, mergi la medicul pediatru. La fel, daca medicul iti prescrie o anumita durata de administrare, insa copilul pare ca s-a facut mai rapid sanatos, continua tratamentul atat cat ti-a fost recomandat.

Nu folosi preventiv nici un fel de medicament!

Ti se pare ca cel mic a stat in curent? L-a prins ploaia? Nu folosi absolut nici un medicament doar in scop preventiv, in special la copiii sub 10 ani! Nici un Paracetamol, nici Ibuprofen – acestea nu pot preveni imbolnavirea, ci trateaza boala. Daca vrei sa faci ceva util in prevenirea unei raceli, ofera-i o supa calda de pui si odihna necesara.

copil bolnav

Cum i le dai

Unele medicamente, in special sub forma de sirop, sunt gustoase si nu ai probleme sa i le dai copilului. In schimb, altele un gust extrem de neplacut si cel mic le poate refuza. Daca este vorba de tablete, le strivesti si le pui intr-un pahar de suc sau iaurt de fructe – dar ai grija sa manance/bea tot! Daca este vorba de medicament lichid cu gust neplacut, poti adauga putin zahar in el, pentru a ameliora gustul.

Cum pastrezi medicamentele

Gaseste un loc sigur, in care copilul sa nu aiba acces si de care sa nu stie (poate fi atras de culoarea lor sau de gustul bun al siropului de tuse). Pastreaza medicamentele in ambalaj, cu instructiunile de utilizare si verifica periodic data de expirare. Cele care trebuie pastrate la rece, pune-le intr-un loc mai sus din frigider, eventual intr-o cutie speciala incuiata. Nu le pastra in dulpaiorul din baie: aburii, caldura, umezeala le pot afecta. Cauta in dormitorul tau un loc inaccesibil si incuiat.

Combinatii

Fii extrem de atent(a) la administrarea mai multor medicamente la copii – orice tip de combinatie poate fi riscanta, asadar, recomandat este sa te consulti cu medicul pediatru.

Medicamente ce nu necesita consultul medicului

In primul rand,  in special la copiii mai mici, cel mai prudent este sa te consulti macar telefonic cu medicul pediatru. Insa la copiii mai marisori, peste 7 ani, poti administra anumite medicamente si fara consultul pediatrului, daca te asiguri ca respecti doza recomandata in instructiuni si perioadele de administrare. Aceste medicamente sunt cele folosite in cazul racelilor si a febrei mici. Poti sa ii oferi celui mic in general siropuri pe baza de Ibuprofen sau paracetamol. Siropurile pentru tuse nu sunt extrem de riscante. Insa daca apar alte simptome sau febra creste, apeleaza imediat la sfatul medicului.

Nu aspirinei!

In special la copiii sub 10 ani, nu administra niciodata aspirina sau alte medicamente pe baza de aspirina! Este extrem de riscant.

Suplimentele cu vitamine?

Desi producatorii de complexe multivitaminice te-ar face sa crezi ca este bine sa iti indopi copilul cu cat mai multe suplimente, aceasta nu este recomandat de catre medicii pediatri! Un copil sanatos, care se hraneste adecvat si nu depune prea mult efort nu are, in general, nevoie de suplimente, ci isi ia din alimentatie aportul necesar!

Vitaminele ar trebui privite ca fiind medicamente – nu te gandi niciodata ca „sunt naturale”, deci nu ii fac rau! Excesul de vitamine poate dauna serios, in primul rand ficatului. Intr-adevar, in timpul cresterii, multi copii au nevoie de suplimente de calciu, vitamina D, vitamina K – insa doar dupa un consult al medicului ii poti oferi fara vreun risc aceste suplimente in functie de nevoile sale reale!

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.