Animale de companieCâinele tău este bolnav? Iată cum trebuie să-i administrezi corespunzător medicamentele

Câinele tău este bolnav? Iată cum trebuie să-i administrezi corespunzător medicamentele

Din pacate, un caine bolnav nu este dispus niciodata sa ia medicamente nesilit. Medicamentele pot fi de diferite tipuri: lichide, pastile, prafuri, supozitoare etc. In cele ce urmeaza va prezentam modul cum administram medicamente cainilor.

Medicamente lichide – Acestea se administreaza cel mai usor, dar este important sa nu aiba un gust neplacut. Cele care au un gust amar pot fi amestecate cu sirop sau cu miere de albine. Cel mai comod se administreaza cu o seringa fara ac, pe la coltul buzelor cainelui. Daca ii tragem usor obrazul, cu blandete, se formeaza un buzunar intre gingii si buza, in care putem introduce lichidul.

Astfel se administreaza medicamentul si daca animalul are botul legat. La cainii docili si la cateii mici, medicamentele lichide se pot administra si cu lingurita. Trebuie procedat cu multa atentie la administrarea lichidelor, pentru a nu speria cainele si a risca sa fim muscati. Daca animalul latra sau tuseste, se opreste procedura, se lasa cainele sa inghita si nu se forteaza. Gura trebuie sa fie inchisa, pentru ca doar asa poate sa inghita.

Pastile – Cainele inghite foarte usor pastilele daca acestea sunt unse cu unt si puse pe baza limbii. De asemenea, pastila poate fi ascunsa intr-o bomboana umpluta sau intr-o bucata de carne. Daca prin aceste metode nu se reuseste administrarea medicamentului, atunci pastila se va pisa si se va dizolva intr-un lichid dulce si apoi se va da cainelui asa cum am aratat mai sus.

Totusi exista medicamente care nu pot fi amestecate, deoarece produsele alimentare se pot strica, sau pentru ca au gustul atat de puternic incat va fi detectat imediat de caine si apoi refuzat. In acest caz, deschideti gura cainelui, introduceti cat mai aproape de baza limbii medicamentul si apoi inchideti repede gura cainelui, tinandu-i capul in sus, masandu-i putin gatul pentru a-l face sa inghita. Daca patrupedul isi linge buzele, este clar ca a inghitit deja medicamentul.

Prafuri – Acestea se vor ingloba intr-o cantitate mica de alimente sau in putin sirop si se vor administra prin metoda de la medicamentele lichide.

Medicamente pentru ochi – Diferite boli (keratite, conjunctivite, blefarite, ulcere corneene) impun aplicarea unor unguente oftalmice sau a unor medicamente sub forma de picaturi. Se tine capul cainelui si se lasa sa cada cateva picaturi pe cornee. Daca trebuie pus si putin unguent pe pleoapa inferioara, important este sa se lase cainele sa inchida ochiul tratat sau ii tinem noi ochiul inchis cu multa blandete pentru a ajuta sa se distribuie usor unguentul si apoi se indeparteaza excesul de medicament cu un servetel. Trebuie foarte multa atentie cand se aplica acest tratament, pentru a nu atinge cu flaconul (ce contine medicamentul) ochiul cainelui.

Câinele tău este bolnav
Câinele tău este bolnav

Supozitoare – Acestea se folosesc mai rar la caini, insa cand trebuie calmata o durere severa ele sunt foarte utile. In acest caz, supozitorul trebuie umezit cu apa, apoi se ridica coada cainelui si se introduce produsul incet, fara a forta. Dupa ce se impinge adanc supozitorul se tine coada putin pe zona perianala pentru a impiedica patrupedul sa expulzeze imediat medicamentul afara.

Medicamente pentru nas – Unele boli ale cailor respiratorii necesita administrarea unor medicamente (antiinflamatoare, antibiotice, antihistamice) in nasul cainelui. Capul cainelui trebuie tinut cu blandete si usor pe spate, iar picaturile aplicate cu cea mai mare atentie direct in cele doua nari.

Medicamentele injectabile – Acest medicament se administreaza prin injectare subcutanata, musculara sau in vena. Proprietarul poate sa invete sa faca o injectie subcutanata daca tratamentul este indicat de veterinar, folosind seringi de unica folosinta sau sterilizate. Trebuie sa ridice un pliu de piele de-a lungul spatelui, intre gat si sale, apoi sa dezinfecteze pielea cu alcool medicinal prin ridicarea parului si sa introduca acul paralel cu coloana vertebrala a cainelui. Daca patrupedul este agitat, cautati o persoana sa va ajute sa tina cainele.

Medicamente pentru otita – In acest caz trebuie tinut varful urechii cainelui ridicat si apoi introdus medicamentul in canalul auricular din ureche. Dupa administrarea medicamentului se maseaza usor zona de la baza urechii. Este important sa se tina cateva minute capul cainelui nemiscat, pentru ca, daca acesta se agita, poate determina scurgerea medicamentului pe pavilionul urechii si eventual iritarea acestuia. Capul cainelui poate fi sprijinit pe genunchii stapanului, pentru ca pozitia sa fie mai comoda.

Clisme – Sunt indicate pentru tratarea unei constipatii si pot fi medicamentoase sau numai cu apa calduta. Se utilizeaza o seringa fara ac, se umple cu apa calduta (100-250 ml) si apoi se face clisma pentru inmuierea continutului rectal.

Intotdeauna fata de cainele bolnav trebuie sa ne comportam cu blandete, rabdare si mult calm. Starile de agitatie pot transmite cainelui o stare de nervozitate care ii poate agrava boala si face dificila administrarea medicamentelor. Cainele bolnav trebuie sa stea intr-o camera fara televizor si radio, fara curenti de aer si in liniste. Alimentatia trebuie respectata conform dietei recomandata de medic, sa fie destul de variata si usor digestibila.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.