Casă și grădinăPlante de apartament decorative - Tolmiea menziesii, cloșca cu pui

Plante de apartament decorative – Tolmiea menziesii, cloșca cu pui

Planta de apartament – Tolmiea menziesii este cunoscuta si sub numele popular “Closca cu pui”, datorita frunzelor dense, ramificate, care cresc compact si pe al caror limb (partea lata a frunzei), la nivelul petiolului (codita), se dezvolta alte frunze mai mici (“puii”). De altfel, valoarea decorativa a acestei plante este data tocmai de frunzele cu marginile dantelate, in diverse nuante de verde (pal intens sau cu pete albe), cu petiol lung, roscat. Poate sa atinga dimensiuni de 20-60 centimetri, in inaltime. Originea plantei este in lizierele padurilor si de-a lungul coastei de vest a Americii de Nord, din Alaska, pana in California.

Numele stiintific aminteste de doua personalitati –botanistul scotian William Fraser Tolmie si medicul, tot scotian, Archibald Menzies, care a participat, in 1790, la o expeditie in jurul lumii, care avea ca scop descoperirea unei cai de comunicare intre Oceanul Pacific si Oceanul Atlantic. Cu aceasta ocazie s-a explorat coasta de vest a Americii de Nord si s-a descoperit si aceasta planta, pe care au adaptat-o pentru a fi cultivata in gradini sau in ghiveci, in conditii de temperatura mai ridicata decat in mediul de origine.

Planta de apartament – Tolmiea menziesii (Closca cu pui) este singura specie din genul Tolmiea. Poate fi cultivata in gradina (rezistand la temperaturile scazute din timpul iernii) – de-a lungul bordurilor, aleilor, micilor cascade sau in orice loc pe care vreti sa il acoperiti cu un strat frumos de frunze verzi – sau in ghiveci (intr-un vas suspendat, va arata superb).

Cultivare si ingrijire

Conditiile optime de cultivare a plantei de apartament – Tolmiea menziesii (Closca cu pui) presupun un sol bogat (turba, pamant de gradina, nisip), umed, cu temperaturi ale mediului ambiant care pot sa scada pana spre 4 – 5 grade Celsius. Sub aceste temperaturi, planta poate sa isi piarda frunzele, dar isi va relua ciclul vegetativ. Vara, planta va creste foarte frumos daca este scoasa in aer liber, dar in zone umbrite.

In perioada de crestere, din martie pana in august, i se poate administra un ingrasamant lichid pentru plante verzi, o data la 2-3 saptamani. Iarna, frunzele trebuie protejate de umiditate, pentru a nu prinde mucegai. Altfel, planta poate rezista la temperaturi scazute, de pana la -15 (-20) grade Celsius. Daca ati optat pentru Tolmiea menziesii (Closca cu pui) in ghiveci, in anotimpul rece, in perioada de repaus vegetativ, asezati-o intr-un loc racoros si udati-o foarte putin.

Inflorire

Tolmiea menziesii
Tolmiea menziesii

Planta de apartament – Tolmiea menziesii (Closca cu pui) infloreste primavara si la inceputul verii. Inflorescentele se formeaza la capatul unor tije lungi si sunt formate din flori albe-verzui, mici, tubulare, cu cinci lobi, usor parfumate. Nu sunt foarte spectaculoase ca aspect. Tolmiea menziesii (Closca cu pui) infloreste mai greu, daca este crescuta in interior, si florile sunt mai rare si mai fragile. Daca vreti sa va bucurati de conturul dens al frunzelor si pentru a face planta mai puternica, este mai bine sa retezati florile.

Inmultire

Metodele cele mai simple de inmultire a plantei de apartament – Tolmiea menziesii (Closca cu pui) sunt prin transplantarea lastarilor sau prin marcotaj, primavara sau vara. Se desprind lastarii care cresc la jonctiunea limbului cu petiolul si se cultiva ca plante separate, in vase mici, de 5-8 centimetri, care sa ajute la formarea rapida a radacinilor. Acesti lastari vor creste mult mai frumosi si mai puternici decat planta mama (“closca”). Marcotajul consta in acoperirea petiolului (coditei) unei frunze cu pamant, fara a-l desprinde de planta mama.

Se poate realiza acest lucru chiar in ghiveciul in care creste planta sau in altul mai mic, asezat in apropiere, fixand frunza cu un fir metalic sau o agrafa, fara a o rani. In doua-trei saptamani va dezvolta radacini, dupa care separati, prin taiere, petiolul cu noua planta si cu radacinile ei si o plantati in locul dorit. Dupa o metoda sau alta de inmultire, planta ajunge la maturitate in 4-5 luni.

Daunatori si erori de cultivare

Frunzele plantei de apartament – Tolmiea menziesii (Closca cu pui) pot fi atacate de limacsi (melci fara cochilie) si, foarte rar, de pureci si paianjeni rosii (numai cand este prea cald si aerul prea uscat). Folositi un insecticid.

Ca precautii, trebuie evitat excesul de apa pe perioada iernii, care ar putea provoca putrezirea radacinilor si a frunzelor. De asemenea, petele brune pe frunze pot fi cauzate de razele prea puternice ale soarelui. In acest caz, inlaturati frunzele uscate, udati abundent planta, stropiti frunzele si asigurati-i umbra necesara.

Planta de apartament – Tolmiea menziesii (Closca cu pui) este prolifica si foarte rezistenta, asa ca nu va va solicita prea multe eforturi pentru a o creste, in schimb, va decora cu generozitate spatiul in care o veti cultiva. Daca o lasati sa isi intinda tijele la suprafata solului, se va inmulti rapid, dezvoltand nenumarati stoloni. Gruparea mai multor stoloni in ghiveci, trei-patru, de exemplu, va da un aspect mult mai bogat plantei, mai ales daca alegeti un vas suspendat.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.