Paracheirodon axelrodi sau pestele neon rosu (cardinal) sau pur si simplu neonul rosu este un minunat peste de apa dulce, care se regaseste in acvariile multor pasionati. Face parte din familia Characidae, clasa Actinopterygii. Isi are originile in America de Sud, regasindu-se cu precadere pe cursul superior al Amazonului.
Prima atestare referitoare la pestele neon rosu dateaza din anul 1956. Pe atunci, acest peste a fost descris ca fiind unul de mici dimensiuni, atingand la maturitate maxim 5 cm. Cu toate acestea, corpul este robust, aplatizat pe flancuri.
Coloritul este deosebit; rosul aprins este strabatut de o dunga de un albastru electric, dunga care porneste de langa ochi si se sfarseste la inceputul inotatorii codale. Spatele acestui peste este olive, iar abdomenul este alb. Irisul prezinta mici pete aurii si stralucitoare. Insa, culoarea predominanta in cazul acestei specii este, dupa cum spune si numele, rosul, deosebindu-se in acest fel de pestele neon obisnuit.
In prezent, pestele neon rosu se numara printre cei mai populari pesti de acvariu insa, la inceput, cresterea sa in captivitate a fost extrem de dificila. Neonul rosu prefera apele calde, de aceea temperatura optima a apei din acvariul sau trebuie sa se incadreze intre 22-28º C, PH-ul cel mai potrivit este cuprins intre 4,5-7, avand in vedere mediul natural al acestui peste, iar duritatea trebuie sa fie cuprinsa intre 2-8 Gh.
In mediul natural, pestii care fac parte din aceasta specie traiesc in grupuri mari, de aceea este bine ca in acvariu grupul sa contina 6-8 exemplare. Grupul poate fi completat si de rudele apropiate, pestii neon, avand in vedere ca diferentele nu sunt prea mari. Bancurile mari de pesti neon sunt de-a dreptul impresionante si interesant de studiat deoarece, pe langa aspectul deosebit, au si un comportament aparte.
Acvariul care contine pesti neon trebuie amenajat cu mare atentie. Neonul rosu prefera un acvariu cu foarte multe plante; si in mediul natural plantele au un rol important pentru reproducere, insa in acvariu acesti pesti se vor adaposti uneori in cele mai intunecate locuri din acvariu. Cele mai potrivite plante sunt cele Cabomba, insa si cele plutitoare sunt necesare.
In ceea ce priveste alimentatia, neonul rosu nu este deloc pretentios. Este de preferat ca alimentatia sa fie cat se poate de variata, sa contina fulgi, granule, mancare congelata, hrana vie, precum si hrana de tip vegetal.
Reproducerea acestor pesti nu este foarte simpla, acesta fiind principalul motiv pentru care acvaristii incepatori ii evita. Pentru ca reproducerea sa fie un succes, existenta a cel putin un cuplu compatibil este necesara. In mediul natural, in perioada de reproducere, pestii inoata catre zonele cele mai intunecate. Asadar, acvariul pregatit pentru reproducere trebuie sa creeze un mediu cat mai apropiat de cel natural. Plantele sunt obligatorii, pentru ca lumina trebuie sa fie foarte slaba.
Deosebirea dintre masculi si femele este evidenta, cele din urma avand abdomenul mai mare. Cuplul ales pentru reproducere este introdus in acvariul special amenajat. Atunci cand sunt gata pentru imperechere, masculul va incepe sa curteze femela si o va impinge catre zonele cu foarte multe plante. Femela va depune ouale pe frunzele plantelor, iar masculul le va fecunda.
Insa problema majora abia acum apare: icrele pestilor neon sunt sensibilie la lumina si vor muri daca sunt expuse direct la o sursa de lumina. De aceea, dupa depunerea icrelor, cuplul trebuie scos din acvariu si acesta va fi acoperit. Temperatura apei din acvariu trebuie mentinuta in jurul valorii de 28º C. Daca toate conditiile prezentate anterior au fost respectate, in aproximativ 3 zile ouale vor ecloza. Sensibilitatea la lumina trebuie eliminata treptat prin expunerea la surse din ce in ce mai puternice.
Chiar daca unele aspecte care tin de ingrijirea neonului rosu par mai dificile, frumusetea sa le compenseaza si tocmai de aceea acvariile in care acesti minunati pesti isi fac simtite prezenta sunt cu adevarat deosebite.