Casă și grădinăEtapele importante de care trebuie să ți cont în amenajarea cramei

Etapele importante de care trebuie să ți cont în amenajarea cramei

Amenajarea unei crame nu inseamna numai rezolvarea unei probleme legate de depozitarea vinului, ci este si un mod de a adauga locuintei sau pensiunii (pentru cei care detin asa ceva) un spatiu rustic, personalizat, pitoresc, cu o atmosfera deosebita, in care sa te bucuri, alaturi de prieteni, de colectia de vinuri vechi sau noi, in orice caz, preferate. Indiferent de materialele alese pentru amenajarea cramei, la final, impresia pe care trebuie sa o creeze un astfel de loc este de arhaic, precum in hanurile de altadata, si sa se integreze armonios in arhitectura generala a locuintei.

O crama se construieste, la subsolul imobilului, acolo unde, de regula, spatiul este irosit prin depozitarea obiectelor nefolositoare si unde se poate pastra o temperatura mai scazuta (ideal, pentru vinurile rosii 5-15 grade Celsius, iar pentru cele albe, 9-12 grade Celsius), astfel incat sa nu fie necesara folosirea frigiderelor.

Etape in amenajarea cramei

Izolarea peretilor, finisarea acestora si alegerea pardoselii sunt operatiuni importante din punct de vedere estetic, dar, mai ales, pentru a asigura o atmosfera potrivita, cu o umiditate controlabila, pentru buna pastrare a vinului. In general, se recomanda o hidroizolatie in doua straturi, avand in vedere ca, la subsolul unei locuinte, pericolul infiltrarii apei este mai mare.

Peretii pot fi consolidati cu beton sau caramida, iar pentru finisaj se poate opta pentru piatra naturala/artificiala. Pentru podea, cea mai buna alegere este ceramica. Pentru un aspect cat mai rustic, se pot monta si grinzi aparente, din lemn tratat, baituit si, eventual, vopsit si se pot construi nise si arcade din caramida (foarte potrivita in combinatie cu lemnul).

Ventilatia trebuie sa elimine umiditatea excesiva. Se poate instala un aparat de aer conditionat, care va impiedica si formarea condensului, a mucegaiurilor si a ciupercilor. Crama trebuie sa fie un loc la fel de curat si de placut ca si interiorul locuintei.

Lumina – In amenajarea cramei se va tine seama de faptul ca lumina naturala dauneaza vinurilor, ca si lumina de neon, de aceea se va opta pentru o alta varianta, mai discreta, cu lampi  plasate in diverse unghiuri, ceea ce va crea si o atmosfera mult mai intima si mai placuta.

Optiuni pentru mobilier – Elementul central al mobilierului il reprezinta rafturile care, de obicei, se fixeaza in perete, lasand spatii libere la tavan (unde este mai cald) si la podea (pentru curatenie). Adancimea optima a rafturilor este aceea a unei sticle culcate. Este obligatoriu ca materialul folosit pentru acestea sa fie lemnul (exclus palul sau panelul, care se vor degrada foarte repede).

Se pot realiza si din metal, de exemplu, fier forjat, dar efectul nu va fi acelasi. Mai potrivit ar fi fierul forjat pentru manerele si balamalele usilor, fiind compatibil, estetic, cu lemnul. Nu ignorati intrarea in crama, deoarece are un impact maxim, de aceea alegeti cu atentie forma, culoarea si materialul pentru usa (lemnul, in primul rand). Interiorul cramei poate fi amenajat si cu diverse polite, bar, masute, scaune, etajere, suport pentru butoaie etc.,  al caror design sa asigure unitatea decoratiunilor interioare.amenajarea unei crame

Pe piata de profil, exista nenumarate oferte pentru amenajarea cramei, care va vor scuti de prea mult efort:

Placaj tuf calcaros, cu forme neregulate, care regleaza umiditatea, oferind conditii optime pentru pastrarea vinului.

Bar din lemn masiv cu scaunele

Rafturi pentru sticle, special compartimentate, din teracota, asa cum se foloseau in timpurile mai vechi

–  Rafturi modulare, care permit adaptarea la orice spatiu si pentru orice cantitate, indiferent de dimensiunea sticlelor si care rezolva foarte simplu faptul ca unele soiuri de vin trebuie tinute in sticle aranjate orizontal, in timp ce sampania, de exemplu, trebuie tinuta vertical.

–  Cosuri de sustinere pentru sticle, cu sistem reglabil pe baza de lant

–  Accesorii pentru servirea si conservarea vinului

–  Frigider pentru vinuri, in cazul in care nu se poate mentine o temperatura mai scazuta (ceea ce ar pune in pericol calitatea licorilor)

In functie de imaginatia si preferintele fiecaruia, interiorul cramei poate deveni foarte prietenos, prin diverse detalii, precum damigene ornamentale, carafe, sticle cu forma neconventionala, mici statuete de lemn, pahare, cani de lut etc.

Chiar daca nu sunteti producator de vinuri sau nu aveti inca o colectie de soiuri alese, amenajarea cramei ar putea fi primul pas in acest sens si, in plus, va va oferi nenumarate satisfactii. Veti deveni tot mai interesat de asortarea vinurilor la felurile de mancare preferate, de savoarea unui soi rar si, in general, de tot ceea ce inseamna “cultura” acestei bauturi aristocratice, veche de cand lumea, avand in vedere ca, in Mesopotamia, de exemplu, vinul este cunoscut de peste 6000 de ani, iar Tracia (care se intindea, in secolul intai d.Hr. pana la Marea Neagra si la Dunare) este locul de nastere al lui Dionysos, zeul vitei de vie si al vinului.

Este insa important de stiut ca amenajarea cramei trebuie realizata foarte bine de la inceput, pentru ca va fi dificil sa interveniti ulterior (dupa aranjarea rafturilor) pentru imbunatatiri semnificative ale peretilor, plafonului, izolatiei etc.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.