Timp liberFiziologia peștilor de acvariu - tot ce trebuie să știi despre diferitele...

Fiziologia peștilor de acvariu – tot ce trebuie să știi despre diferitele tipuri de pești de acvariu

Pentru ca uneori acvaristica pare o pasiune destul de complicata, articolul de fata realizeaza o scurta incursiune in fiziologia pestilor de acvariu. Orice acvarist, fie el incepator sau avansat, trebuie sa cunoasca unele aspecte foarte importante legate de aspectul fizic al pestilor pe care urmeaza sa ii creasca; este bine ca aceasta sa cunoasca toate partile componente ale corpului pestilor de acvariu, precum si functiile acestora.

Exista foarte putine creaturi pe Terra care au dezvoltat o asemenea fiziologie, unica si de-a dreptul interesanta. Caracteristicile principale ale pestilor le permit acestora sa traiasca intr-un mediu total diferit de cel al oamenilor. Daca acvaristii sunt constienti de toate caracteristicile pestilor de acvariu, atunci vor reusi si isi ingrijeasca mai bine exemplarele.

Forma corpului

Examinand atent forma corpului unui peste de acvariu, acvaristii pot afla foarte multe lucruri despre mediul natural in care specia respectiva s-a dezvoltat. De la forma capului si pozitionarea gurii, pana la forma cozii, acvaristii pot descoperi felul in care pestii se hranesc, locul pe care il prefera in acvariu, sau cat de activi sau sedentari sunt.

Despre pielea pestilor de acvariu

Spre deosebire de multe animale terestre, pestii au caracteristici unice in ceea ce priveste pielea. In primul rand, foarte multe specii de pesti de acvariu si nu numai au pielea acoperita cu solzi si de un mucus cu rol de aparare. Cei mai multi dintre pesti detin 7 aripioare (inotatoare), insa exista si specii cu 6 sau 8; cu ajutorul acestora pestii se pot deplasa.

Insa, avand in vedere faptul ca densitatea apei este de 800 de ori mai mare decat cea a aerului, pentru a se deplasa, pestii au o musculatura foarte importanta si, mai mult decat atat, muschii trebuie sa fie coordonati pentru ca pestele sa se poata deplasa corespunzator. Coada are un rol deosebit de important pentru ca ea este cea mai importanta si mai puternica parte a unui peste.

La suprafata, dupa cum spus si anterior, pielea pestilor este protejata de solzi care difera in ceea ce priveste marimea, forma si structura de la o specie la alta. In principiu, solzii reprezinta o depunere de calciu. La suprafata solzii sunt acoperiti de un strat de mucus care are rolul de a indeparta bacteriile si virusii care se gasesc in apa. Insa acesta nu este singurul rol al mucusului; acesta reduce forta de frecare si permite pestilor sa inoate cu mai multa usurinta.

Inotatoarele

Inotatoarele au un rol foarte important. Pe langa faptul ca, dupa cum spune si numele, cu ajutorul lor pestii pot inota, acestea ajuta pestii sa isi mentina echilibrul, stabilitatea, sa isi construiasca adaposturi si sunt folosite si ca organe tactile. Dupa cum am afirmat si anterior, inotatoarea codala este cea mai puternica si ajuta pestele sa se deplaseze cu o viteza mult mai mare.

Exista foarte multi pesti de acvariu care au inotatoarele foarte dezvoltate, asemenea unor voaluri, bineinteles acesta fiind rezultatul mai multor incrucisari. Pestii care au inotatoarea codala despicata sunt foarte activi, fiind inotatori energici; cei care au inotatoarea codala rotunjita pot face miscari bruste, tocmai de aceea pestii pradatori au aceasta inotatoare rotunjita.

Vezica inotatoare

acvariu

Vezica inotatoare sau “basica inotatoare”, asa cum este supranumita in limbajul popular, reprezinta un organ caracteristic pestilor. Este localizata in abdomen si este plina cu aer; daca aceasta vezica nu ar fi existat pestii ar fi trebuit sa inoate fara oprire pentru a nu se duce de tot pe fundul acvariului. Pestii pot sa creasca sau sa scada cantiatea de aer din vezica inotatoare in functie de adancimea la care doresc sa ajunga. Specialistii au afirmat ca unele specii de pesti folosesc aceasta vezica si pentru a emite sunete.

Cum pot respira pestii sub apa?

Capacitatea de a respira sub apa reprezinta una dintre cele mai interesante caracteristici ale pestilor. Asta nu inseamna ca pestii nu au nevoie de oxigen. Din contra, pentru a supravietui si pestii au nevoie de oxigen. Cu ajutorul branhiilor pestii pot supravietui sub apa. Branhiile contin mii de vase capilare si in acest fel oxigenul din apa ajunge direct in sange. Insa toti acvaristii trebuie sa cunoasca un aspect foarte important: temperatura apei influenteaza foarte mult cantitatea de oxigen din apa, de aceea temperatura apei din acvariu difera de la o specie la alta. Apa foarte calda contine putin oxigen, la fel si cea statuta sau cea de proasta calitate.

Cum pot vedea si auzi pestii?

Foarte multe persoane se intreaba daca aceste vietati marine pot auzi sau vedea. Ei bine, raspunsul este da. Foarte multi pesti vad foarte bine si pot distinge culorile fara probleme. Acestia au si urechi, insa ele nu sunt vizibile pe exterior. Urechile pestilor capteaza vibratiile si undele, si in acest fel pestii se pot ghida.

Coloritul pestilor

Probabil, pentru cei mai multi dintre acvaristi, aspectul principal pe care il iau in considerare in momentul in care isi aleg pestii este coloritul acestora. De-a lungul timpului au fost realizate incrucisari diverse care au dus la aparitia unei game variate de culori care mai de care mai neobisnuite.

Cu toate acestea, a fost remarcat faptul ca, in mediul natural, pestii exotici sunt mult mai intens colorati decat in captivitate. Culoarea pestilor este un element foarte important pentru acestia. Unele specii prezinta dungi divers colorate, acestea avand rolul de a camufla pestii si de a-i ajuta sa scape de pradatori. Alte specii sunt foarte intens colorate, de aceasta data pentru a-si atrage perechea, pe cand altele sunt punctate tot pentru a-si debusola pradatorii.

Culoarea este influentata de pigment, dar si de reflexia luminii. Pestii care au o culoare inchisa au pielea pigmentata, in timp ce exemplarele sidefate nu au pielea atat de pigmentata si culoarea este determinata in mare parte de reflexia luminii. Numeroase specii isi pot schimba culoarea in functie de mediul inconjurator si, in majoritatea cazurilor, in perioada de reproducere, coloritul pestilor este mult mai intens.

Este foarte important ca un acvarist sa cunoasca unele aspecte legate de culoarea pestilor pe care ii detine. Este bine de retinut ca un peste sanatos va fi intotdeauna mai intens colorat decat un peste bolnav. Pentru ca pestele sa isi mentina coloritul, apa din acvariu trebuie sa fie curata, oxigenata si mentinuta la temperaturile optime impuse de speciile care se regasesc in acvariu.

Asadar, orice acvarist trebuie sa cunoasca fiziologia pestilor din acvariul sau pentru a intelege mai bine felul in care este nevoit sa ii ingrijeasca.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.