Genul Cereus, din Familia Cactaceae, cupride peste 40 de specii de cactusi, care au in comun forma cilindrica (columnara) a tulpinilor (lat. “cereus”- “lumanare”, aluzie la forma plantei), unii putand ajunge la dimensiuni impresionante, de 10-15 metri inaltime. Acesti cactusi sunt originari din America de Sud (Peru, Guyana, Venezuela, Brazilia), iar ca plante de apartament aduc un aer exotic interioarelor in care se afla. Cele mai cunoscute specii ale genului Cereus sunt Cereus peruvianus, Cereus grandiflorus, Cereus pruinatus, Cereus marginatus etc., toate dezvoltandu-se in conditii asemanatoare.
Cultivare si ingrijire
Planta de apartament – Cereus peruvianus este un cactus columnar arborescent, ramificat de la baza lui, cu tije de un verde-gri inchis, divergente, fiecare avand 4-7 creste fine, usor sinuoase si cu mici aoreole (suprafete circulare), plasate la o distanta de aproximativ 2 centimetri. Spinii apar numai la plantele adulte (nu si pe tijele tinere).
Cactusul Cereus poate ajunge la trei metri inaltime, dar intr-un timp foarte indelungat, pentru ca ritmul de crestere a cactusilor este lent. Solul cel mai potrivit pentru planta de apartament – Cereus este 1/3 pamant de gradina, 1/3 mranita (pamant de rasadnita), 1/3 nisip. Ghivecele cu Cereus se asaza in plin soare, in lumina puternica (pe pervazul ferestrelor, de exemplu) si se uda rar, o data pe saptamana, de preferat cu apa de ploaie, controlandu-se de fiecare data starea pamantului din ghiveci, astfel incat sa se evite apa in exces, care provoaca putrezirea radacinilor.
Se poate administra, o data pe luna, vara, un ingrasamant cu azot si potasiu. In timpul iernii, cactusul nu trebuie expus la temperaturi mai mici de 10 grade Celsius si nici nu trebuie udat.
Inflorire
Florile plantei de apartament – Cereus peruvianus sunt mari, albe, parfumate, elegante si misterioase, se deschid noaptea, la inceputul verii (iunie-iulie). Aspectului lor deosebit se datoreaza diferite denumiri populare, precum “Regina noptii”, “Doamna noptii”. Se formeaza pe crestele tijelor si, la plantele mature, florile pot sa ajunga si la un diametru de 18-20 de centimetri.
Fructele
In regiunile din America de Sud, unde creste in stare naturala, Cereus peruvianus face fructe comestibile, lunguiete, cu miezul alb-roz si gustul asemanator cu al caisei. Daca planta de apartament – Cereus peruvianus este bine ingrijita, va puteti bucura de aspectul si de gustul fructelor, culegandu-le din ghiveci.
Inmultire
Cereus peruvianus, ca si alte specii de cactus, se poate inmulti prin micii lastari formati la baza plantei, care se desprind si se planteaza in alt ghiveci. Inmultirea se poate realiza si prin butasire, primavara, taindu-se o parte dintr-o tija, care se lasa pana a doua zi sa se usuce, dupa care se planteaza intr-un sol realizat in proportiile mentionate anterior. Se pot folosi si semintele, mici, negre, dupa ce culegeti fructele coapte.
Daunatori si erori de ingrijire
Planta de apartament – Cereus peruvianus rareori este atacata de paduchi lanosi sau de paianjenii rosii, mai ales in perioadele cu temperaturi foarte ridicate. Se combat cu un insecticid si este bine-venita pulverizarea apei pe tije, dimineata, cand este racoare. Udarea excesiva este cea mai grava eroare de ingrijire a cactusului, provocand mucegairea si putrezirea radacinilor si apoi a plantei.
Proprietati antipoluante
Observatiile si statisticile oamenilor de stiinta au aratat ca planta de apartament – Cereus peruvianus neutralizeaza undele electromagnetice nocive emise de televizor, telefon, computer, de aceea amplasarea plantei in acele zone din locuinta unde se afla aparate de acest fel este benefica.
Un cadou inedit
Daca vreti sa oferiti un cadou atipic, exista in comert PetTree Breloc, breloc cu un cactus mic, adevarat (nu artificial), plantat intr-un ghiveci miniatural, protejat cu un clopot din plastic, cu aerisire, pe care il poti uda, prin niste orificii speciale, o data la 3-4 saptamani. Se poate pastra, in aceasta forma, 3-8 luni, dupa care, foarte usor, se transplanteaza intr-un ghiveci obisnuit si se creste alaturi de celelalte plante.