Planta de apartament – Allamanda cathartica (Liana cu flori de lapte) merita toata atentia si ingrijirea, pentru ca te va rasplati cu minunate flori parfumate, toata vara, timp de multi ani. Originara din Brazilia, dintr-o zona subtropicala (si raspandita in toate tarile cu clima blanda), are nevoie de lumina si caldura, de aceea, in zonele noastre, mai reci, in perioada iernii, nu poate fi cultivata in gradina decat pentru o vara, dezvoltandu-se insa foarte bine in ghiveci, unde i se pot da diferite forme.
In gradina rezista peste iarna numai daca va fi protejata astfel incat sa nu ii inghete radacinile. In zonele de origine, este o liana viguroasa, care creste sprijinindu-se de crengile copacilor, iar in gradina trebuie sa i se ofere un cadru de sprijin, un spalier, pentru ca poate ajunge pana la 3-4 metri inaltime. Frunzele sunt mari, lucioase, de un verde intens.
Cultivata in ghiveci, in functie de locul in care vrem sa o asezam (interior, balcon, terase), fie o lasam sa se dezvolte dupa voie, ritmul de crestere putand fi de aproape un metru pe an, fie o tundem, la inceputul primaverii, si apoi periodic, sub forma unui arbust, care va arata incantator cand este inflorit. In orice situatie, trebuie sa aiba totusi suficient spatiu.
Crestere si ingrijire
Planta de apartament – Allamanda cathartica (Liana cu flori de lapte) are nevoie de o expunere de cel putin 3-4 ore pe zi, in lumina directa a soarelui. Rezista si la lumina filtrata, dar creste mai incet. Pentru o umiditate crescuta in atmosfera, care ii prieste, se poate aseza ghiveciul in preajma altor flori sau se pune sub vas un strat de pietricele, peste care se toarna apa, fara ca aceasta sa atinga partea inferioara a ghiveciului.
Temperatura, in spatiile in care creste planta de apartament – Allamanda cathartica (Liana cu flori de lapte), nu trebuie sa scada sub 15-16 grade Celsius. In perioada de crestere, planta trebuie udata cu regularitate, astfel incat sa aiba apa suficienta tot timpul, dar nu in exces, pentru ca atunci exista pericolul ca radacinile sa putrezeasca. O cantitate nepotrivita de apa (prea multa sau prea putina) duce la ingalbenirea frunzelor si a florilor.
Vara, cand temperaturile sunt foarte ridicate, pamantul nu trebuie lasat sa se usuce. Daca, din diverse motive, se intampla acest lucru, se lasa ghiveciul intr-un vas cu apa, mai multe ore. Compostul trebuie sa fie neutru, eventual usor acid. Administrarea de ingrasamant lichid, diluat in apa, in perioada infloririi, o data la doua saptamani, este bine-venita.
Inflorire
Planta de apartament – Allamanda cathartica (Liana cu flori de lapte) infloreste pe toata perioada verii, din luna aprilie pana in octombrie. Florile au forma de trompeta, cu cinci petale mari, de culoare galben-aurie si sunt foarte parfumate. Alte specii de Allamanda au florile roz, violet, portocalii.
Minunate ca aspect, florile sunt totusi toxice, de aceea trebuie atentie, mai ales, la copii si la animale, sa nu intre in contact cu aceste substante continute de flori sau cu latexul (un suc laptos) din frunze, care poate produce mancarime si iritatii cutanate sau la nivelul ochilor. In tarile din care provine, substantele secretate de frunzele acestei plante erau folosite la diferite preparate medicinale, ca vomitive, purgative (de unde si numele de Allamanda cathartica), cicatrizante.
Inmultire
Inmultirea plantei de apartament – Allamanda cathartica (Liana cu flori de lapte) se face, cel mai usor, prin butasire. Se taie lastari, de aproximativ 8-10 centimetri, care se pun in pamant, primavara, ca sa prinda radacini. Pentru a grabi aparitia radacinilor, butasii pot fi acoperiti cu saci de plastic transparenti, la temperaturi de 20-25 de grade, intr-un loc luminos, dar nu in bataia soarelui. Radacinile vor aparea intr-o luna si jumatate – doua.
Daca planta se afla in gradina, la fel de usor se inmulteste si prin marcotaj, infigandu-se varful liber al unor lastari in pamant, pana prind radacini, dupa care se desprind de planta mama si se planteaza in locurile dorite. Inmultirea prin seminte este, de asemenea, posibila, la temperaturi de 20-22 de grade Celsius, in compost de turba amestecata cu nisip, bine udat. Plantele cultivate in ghiveci nu fac seminte. Dupa ce trece perioada de inflorire, toamna, pentru a stimula cresterea plantei in anul urmator, aceasta se tunde, iar primavara se improspateaza pamantul din ghiveci.
Daunatori si erori de ingrijire
Frecvent, planta de apartament – Allamanda cathartica (Liana cu flori de lapte) poate fi atacata de paianjeni rosii, paduchi de plante si afide, mai ales atunci cand aerul este prea uscat sau se produc schimbari bruste de temperatura. Daunatorii pot fi combatuti cu apa cu sapun, aplicata cu un tampon, mai ales pe spatele frunzelor, sau cu un insecticid universal, dintre cele care se gasesc in florarii. Daca pe frunze apar pete cenusii sau acestea se ingalbenesc si cad este un semn ca apa nu este suficienta.