Recunoasteti acum cati dintre dumneavoastra nu v-ati petrecut cateva minute bune la birou incercand sa deslusiti misterul cartilor de joc din jocul Solitaire? Ei bine, acest joc este ideal pentru a va relaxa si a va pune mintea la contributie pentru cateva minute, unele persoane fiind de-a dreptul pasionate de acesta. Desi pare un joc simplu, Solitaire nu se incadreaza nici pe departe in categoria jocurilor de copii; din contra, Solitaire este un joc de logica si gandire.
Istoria jocului Solitaire
Originile acestui joc atat de apreciat atat in randul copiiilor, cat si in randul tinerilor sau al persoanelor mai in varsta nu sunt cunoscute cu exactitate. Ce este sigur este ca jocul nu a aparut in varianta electronica la inceput, cartile de joc fiind fundamentul acestuia.
Se presupune ca la baza jocului Solitaire ar sta cartile de tarot folosite pentru prezicerea viitorului, nicidecum cele obisnuite pe care le folosim astazi.
Acestea erau folosite la sfarsitul secolului al XVIII-lea in nordul Europei pentru ca in jurul anului 1800 jocul sa devina popular pe teritoriul Frantei. Se spune ca in timpul exilului, Napoleon Bonaparte petrecea ore intregi jucand Solitaire. Pe teritoriul Frantei jocul este cunoscut cu numele de “patience”, in traducere “rabdare”. Incepand de atunci, jocul a devenit popular printre toti cetatenii Frantei, devenind activitatea preferata a multora dintre acestia.
Jocul Solitaire este atent studiat in cartea intitulata “Illustrated Games of Patience”, publicata in anul 1874 de catre Lady Codogan, pentru ca in anul 1949 sa apara un intreg ghid al acestui joc intitulat “The Complete Book of Solitaire and Patience Games”, publicat de catre Albert Morehead si Geoffrey Mott-Smith.
Se spune ca Solitaire era jucat chiar si in marile cazinouri, fiind considerat un desavarsit joc de noroc.
Istoria Solitaire ca joc pentru calculator
Inca de la aparitia primului calculator, jocul Solitaire a fost o alegere ideala, avand in vedere ca reproducerea unor carti de joc pe un calculator nu ridica prea multe dificultati tehnice sau vizuale. Chiar daca la inceput grafica lasa foarte mult de dorit, de-a lungul timpului calculatoarele au cunoscut o evolutie impresionanta. Asta nu inseamna ca pe langa jocuri care cer o grafica foarte buna, jocul Solitaire nu isi mai face inca simtita prezenta. Din contra, acesta inca ramane unul dintre cele mai apreciate jocuri “anti-plictiseala”.
Regulile jocului Solitaire
In prezent, exista aproximativ 1715 de tipuri diferite de Solitaire, multe dintre acestea fiind asemanatoare intre ele.
Cel mai popular joc de Solitaire consta in aranajarea cartilor incepand cu asii si terminand cu regii pe patru stive, in functie de emblema cartii de joc. In cazul in care sunt doi jucatori, se vor folosi doua pachete de carti.
In cazul unui singur jucator, din cele 52 de carti ale unui pachet se impart 28 in 7 coloane, in felul urmator: prima coloana o carte, a doua coloana 2 carti, pana la cea de a 7 coloana care va cuprinde 7 carti. Prima carte este lasata cu fata in sus, in timp ce restul cartilor vor sta intoarse. Primul pas consta in gasirea celor 4 asi si pozitionarea acestora in locul in care coloanele vor incepe.
Se pot forma grupe de carti, regula principala fiind alternarea culorilor si respectarea ordinii descrescatoare a cartilor. Dupa ce sunt realizate toate cele 4 coloane, jocul ia final.
Acesta este jocul Solitaire clasic, celelalte jocuri fiind putin mai complicate.
Chiar daca jocul Solitaire are o istorie destul de bogata, acesta inca ramane pe placul tuturor, fiind unul dintre cele mai iubite jocuri. Indiferent daca este jucat pe calculator sau folosind cartile traditionale, satisfactia este aceeasi. Este un joc perfect pentru cei care se afla mereu pe fuga, insa doresc sa isi rapeasca doar cateva momente pentru a se relaxa intr-un mod inteligent. Solitaire este un minunat exercitiu pentru minte.
Iata cum arata jocul solitare acum, video: