Stresul nu este un sentiment exclusiv pentru oameni. Animalele – câinii și pisicile – pot suferi de stres intens din cauza petardelor și artificiilor, folosite în perioada sărbătorilor de iarnă. Medicii veterinari explică cum la animale, stresul le face să aibă un comportament nepotrivit, destul de agitat, ele simt nevoia de a lupta, de a fugi și de a evada.
Starea de alertă la animalele de companie este activată din cauza nesiguranței și a fricii, astfel ele nu se mai comportă normal și chiar își pierd simțul orientării. Câinii încep să latre continuu, iar pisicile să miaune excesiv sau chiar să mârâie. La unele animale starea lor de sănătate este afectată, încep să vomite pe fond de stres, să-și piardă pofta de mâncare, să se agite și să se scarpine frecvent.
Zgomotele intense și imprevizibile pot declanșa reacții de frică extremă la câini, pisici și alte animale. De asemenea și luminile stridente pot face animalele să fie agitate, iar pe unii câini să devină agresivi. Pisicile sunt mai sensibile la aceste schimbări, ele se ascund în locuri retrase, se izolează, încep să tremure intens și să miaune excesiv.
Semne că animalul este speriat de petarde
La animale auzul este mult mai sensibil decât la oameni, de aceea ele sunt stresate din cauza petardelor și a artificiilor. Zgomotele puternice create de acestea pot fi înfricoșătoare și greu de suportat de animale. Sensibilitatea auditivă a câinilor și pisicilor este superioară oamenilor și în plus, ea amplifică disconfortul creat de zgomote puternice, sunete intense și violente. Asta explică de ce petardele sunt inamicul numărul 1 al animalelor.
Unele animale au și traume, au trecut prin situații periculoase și astfel au tendința de a asocia sunetele bruște de la petarde cu evenimentele din trecutul lor.
În plus, animalele își activează imediat instinctele naturale de supraviețuire atunci când simt un stres intens creat de sunetele neprevăzute, copleșitoare. Comportamentul lor se schimbă, câinii latră și încep să alerge, iar pisicile tremură intens și se ascund.
Semnele că animalul este stresat și speriat de petarde sunt următoarele:
- Unii câini latră foarte tare și se agită, iar alții scot doar niște scâncete ciudate care trădează frica și panica
- Câinii speriați foarte tare tremură din tot corpul, refuză să mănânce sau să bea apă
- Unele animale au tendința să roadă mobilierul, să sape cu labele în pământ sau să-și lingă în mod excesiv labele pentru a scăpa de tensiunea intensă și stresul acumulat
- Pisicile se ascund în locuri izolate, mai ales sub pat sau dulap
- Pisicile cu pupilele mari și dilatate, privirea fixă, blana zbârlită și spatele arcuit
- Unele pisici miaună intens, își pierd capacitatea de orientare și scot sunete groase ca un mârâit
- Pe fond de stres și frică intensă, animalele pot urina involuntar sau elimina fecale, au bătăile inimii accelerate, au corpul destul de rigid, salivează intens și suferă de stări de anxietate.
Majoritatea animalelor refuză să interacționeze, sau să fie afectuoase cu oamenii atunci când sunt speriate de zgomote foarte puternice de la artificii sau petarde.
Recomandări pentru a-ți ajuta animalul de companie în astfel de situații
Frica de zgomotele puternice produse de artificii și petarde este o problemă comună mai ales în perioada sărbătorilor de iarnă. Cu răbdare și câteva recomandări de la medicul veterinar, orice om poate reduce stresul la animalul lui de companie în astfel de situații.
Iată câteva recomandări:
- Păstrează animalul de companie în siguranță acasă, el trebuie să aibă un loc confortabil în care să se retragă, o cameră liniștită sau o cușcă acoperită
- Dacă îl duci la plimbare afară, câinele trebuie să fie ținut în lesă pentru a nu fugi atunci când este speriat; o plimbare lungă îi poate reduce anxietatea și frica
- Pentru a reduce zgomotele trebuie închise ușile și ferestrele
- Evită să te stresezi sau să-ți arăți starea negativă în fața animalului de companie pentru a nu-i amplifica și mai tare anxietatea; nu-l certa în astfel de situații, el are nevoie doar de încurajare și să fie iubit
- Dacă simți că animalul se retrage și vrea să fie lăsat singur, respectă-i dorința
- Folosirea altor sunete, precum muzica sau televizorul, în scopul de a acoperi zgomotele externe produse de petarde este o idee bună.
În cazul animalelor foarte sensibile, care au anumite probleme de sănătate, este bine de discutat și cu un medic veterinar, dacă acestea au simptome îngrijorătoare.