Nucile sunt bogate în nutrienți, au compuși bioactivi, îmbunătățesc memoria, oferă multe alte beneficii pentru sănătate, cum ar fi pentru inimă, metabolism, reproducere, sănătatea psihică. Există studii ale cercetătorilor care demonstrează faptul că nucile au mai mulți compuși fenolici decât vinul roșu. Aceștia au efect antioxidant ce ajută în protejarea celulelor organismului împotriva stresului oxidativ, astfel este redus ricul de îmbolnăvire.
O mână de nuci pe zi reduce riscul de boli grave – cancer, boli cardiovasculare
Studiile cercetătorilor din ultimii 10 ani arată că oamenii care mănâncă cel puțin 20 de grame de nuci pe zi au un risc mai mic de a dezvolta afecțiuni cardiovasculare, cancer și alte boli. Potrivit oamenilor de știință, persoanele care mănâncă nuci în mod frecvent au un risc redus de astfel de boli grave.
Datele statistice arată că bolile de inimă sunt principala cauză de deces în SUA. Aportul mai mare de nuci a fost asociat cu un risc redus de boli de inimă, boli respiratorii, cancer, boli cardiovasculare, diabet, infecții.
O mână de nuci înseamnă cam 20 g nuci. Dacă se consumă zilnic această cantitate de nuci, atunci se obțin mari beneficii:
- Se poate reduce cu aproximativ 30% incidența bolilor coronariene
- Se reduce riscul de diabet de tip 2 cu 40%
- Se poate reduce riscul de cancer cu 15%
- Se reduce riscul de deces prematur cu 22%
- Se reduce riscul de deces din cauza bolilor respiratorii cu 50%.
Nucile sunt foarte sănătoase, au o valoare nutritivă semnificativă, conțin:
- Fibre, magneziu și acizi grași polinesaturați, care ajută la reducerea probabilității de boli cardiovasculare și a riscului de hipercolesterolemie
- Antioxidanți care previn dezvoltarea de tumori maligne
- Grăsimi sănătoase, fibre, proteine care au efecte benefice în curele de slăbire și pot fi incluse în dieta persoanelor supraponderale.
Nucile în dietă
Nucile sunt folosite în mod frecvent în diete, precum este și dieta mediteraneană. Aceasta este o dietă foarte populară, echilibrată, ajută la pierderea în greutate, prevenirea obezității și menținerea sănătății cardiovasculare.
Nucile au grăsimi sănătoase și nutrienți importanți pentru sănătatea organismului. Nucile cresc metabolismul, scad colesterolul, sunt de ajutor în caz de sindrom metabolic.
De asemenea, nucile au o multitudine de beneficii pentru sănătate:
- Au acid galic, acid salicilic, acid cafeic, acid p-cumaric și alți compuși fenolici cu proprietăți antioxidante ce ajută în combaterea efectului nociv al radicalilor liberi
- Mențin sănătatea creierului, îmbunătățesc memoria
- Au fibre, proteine, fosfor, magneziu
- Previn bolile degenerative, demența, boala Alzheimer, tulburările cognitive
- Reduc nivelul de colesterol din sânge, reduc nivelul de glucoză, sunt bune pentru diabetici
- Au L-arginină care previne bolile cardiace, scade riscul de infarct, de atac de cord
- Au acid alfa-linolenic vegetal, acizi grași omega-3 cu activitate antiinflamatoare și anticoagulantă
- Îmbunătățesc performanța cognitivă.
Această dietă mediteraneană, ce presupune și consumul de nuci, este recomandată pentru sănătatea organismului. Cu ajutorul ei se îmbunătățește microbionul intestinal și poate sprijini sistemul digestiv.
Nucile sunt bune pentru piele și păr
Nucile au un efect bun și asupra pielii, prin aportul de vitamine (A, B, E), riboflavină și antioxidanți. Acești nutrienți sunt importanți pentru celulele pielii. Uleiul din nucă este un tratament excelent pentru piele, ajută în reducerea ridurilor, dermatitei, acneei, petelor întunecate. Acest ulei promovează producția de colagen, îngustează porii pielii, hidratează pielea, reduce hiperpigmentarea.
Prin faptul că au vitamine și acizi grași Omega-3, nucile mențin sănătatea părului, întăresc rădăcinile firelor de păr, combat mătreața și căderea părului. Nucile ajută și în prevenirea albirii părului pentru că au melanină. Lipsa de melanină duce la încărunțirea părului. Nucile susțin nivelul de melanină, care funcționează bine din interiorul corpului și asta are un efect benefic asupra părului. De asemenea, nucile au și nutrienți ce hrănesc părul, revitalizează celulele care produc pigmentul de melanină. În concluzie, dacă observi că ai probleme cu părul, începe să mănânci nuci și astfel vei avea un păr mai frumos și mai rezistent.
Nucile încetinesc dezvoltarea cancerului
Nucile au proprietăți chimiopreventive, inhibă proliferarea celulelor canceroase, ajută în combaterea cancerului. Prin consumul de nuci se stopează dezvoltarea cancerului de sân, de rinichi, colon și prostată.
Nucile au vitamina E, acid folic, melatonină. Acești nutrienți cresc concentrația de serotonină și dopamină, care sunt hormonii fericirii. Prin urmare, consumul de nuci îmbunătățește starea de spirit și normalizează somnul. De asemenea, nucile combat depresia, anxietatea și alte probleme psihice.