Copii & adolescențiCum ferim copiii de viroze, răceală, gripă în sezonul rece?

Cum ferim copiii de viroze, răceală, gripă în sezonul rece?

Iarna este sezonul bolilor, al virozelor respiratorii, al gripei, răcelii și de aceea părinților le este frică să-și lase copiii să iasă afară, pentru ca să nu se îmbolnăvească. Copiii trebuie să fie îmbrăcați corespunzător iarna pentru ca să nu răcească. Asta nu înseamnă ca părinții să-i înfofolească exagerat pe copii, pentru că astfel ei pot să transpire și să răcească mai repede.

Copiii pot intra în contact cu alți copii în colectivități (de exemplu la școală), care pot fi purtători de diverse virusuri și astfel se pot molipsi. Din categoria acestora fac parte: virusurile gripale, paragripale, virozele, răcelile, etc.

Iarna se pot îmbolnăvi și adulții, nu doar copiii. Prin urmare, contează consolidarea sistemului imunitar al organismului și evitarea persoanelor care au deja viroze sau alte boli care sunt contagioase.

Virozele la copii

Unele viroze sunt respiratorii, altele digestive. Unele forme sunt mai ușoare, altele mai dificile. Asta depinde de imunitatea fiecărui om. Cu cât imunitatea este mai scăzută, cu atât viroza se poate manifesta prin simptome mai severe.

La virozele respiratorii simptomele pot fi următoarele:

  • Nas înfundat, secreții nazale
  • Durere de gât, dureri musculare
  • Strănut, tuse, febră, dureri de cap.

La astfel de viroze infecția este la nas, faringe, laringe, cavitate bucală, bronhii, trahee. Deseori, viroza se transmite ușor de la o persoană la alta. Ea poate să apară și la copii și la adulți. Persoanele predispuse la viroze respiratorii sunt copiii, femeile însărcinate, oamenii în vârstă sau care au sistemul imunitar slăbit.

Tratamentul pentru reducerea simptomelor se face cu produse antiinflamatorii, antitermice, antivirale. În caz de viroze nu se folosesc medicamente antibiotice. Medicii spun că antibioticele se administrează doar în caz de viroză bacteriană. În ceea ce privește antitermicele, acestea se administrează doar după ce se măsoară temperatura corpului și se constată că ea este prea mare sau în creștere. Dacă se constată că temperatura a mai scăzut, atunci nu se mai dau antitermice.

În caz de viroză digestivă nu se recomandă supozitoarele; medicii recomandată doar medicamente orale. La viroza respiratorie se folosesc siropuri sau tablete, pastile Strepsil.

Astfel de indicații de tratament se obțin de la medicul de familie. Un medic pediatru poate fi consultat și prin telefon de părinți, pentru a cere sfaturi privind tratamentul pentru copil.

În astfel de cazuri, dacă simptomele copilului persistă timp de 2 zile și starea sa nu se îmbunătățește, atunci el trebuie să fie dus la un medic.

Gripa la copii

Această boală respiratorie acută poate fi cu debut brusc, respectiv cu febră de 38 grade Celsius sau chiar mai mare. Principalele simptome produse de gripă sunt: slăbiciune, stare generală de rău, durere de gât, tuse, congestie nazală și altele.

Este mai ușor să protejăm copiii de boli respiratorii, de viroze și gripă, decât să îi tratăm.

Cum prevenim îmbolnăvirea? Cum creștem imunitatea la copii?

Copiii trebuie să evite să stea în preajma unor persoane bolnave. Gripa se ia de la om la om și deci se poate transmite prin aer, prin picături de salivă de la cei care strănută sau tușesc.

De asemenea, copiii trebuie să respecte regulile de igienă stricte, cum ar fi spălatul pe mâini. O bună igienă a mâinilor și a secrețiilor respiratorii poate ajuta în limitarea răspândirii gripei.

Persoanele bolnave (care pot fi și din familie) nu trebuie să vină în apropierea copilului.

În plus, alimentația copilului trebuie că fie cât mai echilibrată și sănătoasă, pentru a întări imunitatea acestuia. Sunt indicate fructele și legumele proaspete, în general alimente naturale bogate în vitamine, minerale, antioxidanți și alți nutrienți.

Alte metode de creștere a imunității la copii în sezonul rece sunt: sportul, somnul de calitate, anumite suplimente și remedii naturiste.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.