Copii & adolescențiCum întărim imunitatea copilului? – Suplimente și remedii naturiste

Cum întărim imunitatea copilului? – Suplimente și remedii naturiste

Părinții sunt mereu atenți la sănătatea copilului, au grijă ca el să nu se îmbolnăvească. Pentru asta acordă o mare atenție la alimentație și respectă și recomandările medicilor cu privire la administrarea unor vitamine. Ei pot alege anumite suplimente de vitamine și minerale, dar și remedii naturiste pentru susținerea sistemului imunitar al copilului.

Ce vitamine și suplimente recomandă cercetătorii pentru un sistem imunitar sănătos?

Copiii au nevoie de vitamine și minerale pentru a se menține în formă și sănătoși, dar și de exerciții fizice. Vitaminele cresc rezistența organismului și îl ajută să se dezvolte corect.

Vitamina C

Această vitamină susține imunitatea organismului și ajută în combaterea infecțiilor. Vitamina C oferă și alte beneficii:

  • Stimulează absorbția și metabolismul fierului în organism
  • Crește rezistența organismului la infecțiile bacteriene și virale
  • Ajută la vindecarea organismului, la formarea sângelui
  • Protejează vasele de sânge
  • Previne sângerarea gingiilor.

Carența de vitamina C duce la oboseală rapidă, slăbiciune generală a organismului, anemie, lipsa poftei de mâncare, scăderea nivelului de hemoglobină în sânge.

Vitamina D

Această vitamină are rol împortant asupra sistemului imunitar și asupra sănătății oaselor. Prin administrarea de suplimente de vitamina D se obțin mari beneficii:

  • Se îmbunătățește funcția globulelor albe din sânge și se previne îmbolnăvirea organismului; globulele albe protejează corpul de virusuri și agenți patogeni
  • Se reglează absorbția calciului și a fosforului în organism
  • Se susține creșterea și funcționarea oaselor și a dinților
  • Se stimulează funcționarea normală a sistemului imunitar.

Deficitul de vitamina D are anumite consecințe, predispune la: răceli, rahitism (manifestat prin crampe, slăbiciune musculară, durere, stări de neliniște, întârzierea dentiției, smalț puțin mineralizat), neoplasme ale pielii, ale intestinelor și rinichilor, boli ale sistemului cardiovascular, astm bronșic.

Zincul este necesar în alimentația copilului

Zincul crește imunitatea organismului, ajută enzimele să creeze un hormon ce stimulează funcția glandei timus, iar aceasta susține imunitatea și ajută în combaterea agenților patogeni.

Acest mineral are și alte beneficii și anume:

  • Stimulează imunitatea organismului
  • Susține metabolismul energetic în celule
  • Ajută la regenerarea pielii
  • Susține dezvoltarea și funcționarea creierului
  • Menține sănătatea oaselor, ajută la creșterea mușchilor
  • Ajută la absorbția vitaminei A, la sinteza de insulină
  • Are proprietăți antioxidante și astfel susține stabilizarea membranelor celulare.

Deficitul de zinc poate cauza anumite simptome precum: căderea și fragilitatea părului, insomnie, somnolență, uscăciunea pielii, stare de dispoziție rea, deteriorarea vederii, a mirosului și a auzului. Acest deficit poate fi provocat de anemie, diabet, anumite boli infecțioase, boli ale tractului gastrointestinal, boli ale ficatului și rinichilor, alimentația săracă în acest oligoelement.

Zincul se găsește în alimente de tipul: spanac, fructe de mare, carne, nuci, semințe de in, semințe de dovleac, semințe de floarea-soarelui, migdale, lapte, mazăre, fasole și soia.

Remedii naturisite

Nivelul potențial medicinal al unor plante nu este inferior antibioticelor, acestea fiind folosite chiar în locul medicamentelor.

Rădăcina de lemn dulce

Rădăcina de lemn dulce are un compus numit glicirizină care susține imunitatea organismului. Acest compus stimulează celulele sistemului imunitar și le ajută în lupta împotriva virusurilor și bacteriilor.

Siropul de rădăcină de lemn dulce are efect expectorant, antiseptic, stimulează activitatea epiteliului bronhiilor și traheei, are proprietăți antiinflamatorii și îmbunătățește funcția secretorie a membranelor mucoase ale tractului respirator superior.

Acest sirop este indicat în tratamentul bolilor inflamatorii și infecțioase ale tractului respirator, în cazuri de tuse, bronhopneumonie, bronșită acută și cronică.

Echinacea are proprietăți antioxidante, antivirale și antibacteriene

Această plantă este apreciată pentru proprietățile sale medicinale oferite de conținutul de vitamine (A, C și E), uleiuri esențiale, glicozide, antioxidanți, oligoelemente – calciu, siliciu, seleniu și fier.

Extractul de Echinacea este indicat în boli respiratorii și virale, infecții fungice, boli cronice și patologii infecțioase.

Planta sporește efectul terapeutic al tratamentului bolilor infecțioase și crește imunitatea organismului.

Turmeric la copii

Acest condiment este recomandat în alimentația copiilor cu vârsta mai mare de 6 ani. Turmericul are multe proprietăți benefice pentru sănătatea copiilor și anume:

  • Are efect antioxidant, crește imunitatea organismului
  • Îmbunătățește digestia
  • Are efect antibacterian și analgezic
  • Reduce procesele inflamatorii din organism
  • Reduce riscul de boli oncologice la copii, mai ales de leucemie
  • Calmează durerile de dinți, durerile de cap și balonarea.

Usturoiul în alimentația copilului

Acest aliment are proprietăți bactericide, antivirale și antifungice, stimulează imunitatea și este recomandat în dieta zilnică, în cantitate mică, în meniul copilului. Usturoiul poate susține limfocitele și alte celulele ale sistemului imunitar care luptă împotriva virusurilor și bacteriilor, împotriva viermilor intestinali, previne apariția infestărilor parazitare.

Pentru copiii cu imunitatea slabă se recomandă un sirop de usturoi, care se realizează din 500 g miere, sucul de la 2 căpățâni de usturoi și zeama de la o lămâie. Se amestecă aceste ingrediente și se administrează câte o lingură pe zi. Acest preparat stimulează imunitatea organismului și previne bolile virale, este un bun remediu pentru diferite boli, răceli, gripă, secreții nazale.

Extract de soc

Acest preparat natural se poate cumpăra de la plafar. Fructele de soc au proprietăți antioxidante și antibacteriene, protejează celulele organismului împotriva atacului nociv al radicalilor liberi și au vitamine și minerale. Ele conțin în special vitamine B, zinc și magneziu – care susțin imunitatea organismului și combat răceala.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.