Părinți și copiiMasala Chai - O băutură picantă recomandată iarna, în prevenirea răcelilor și...

Masala Chai – O băutură picantă recomandată iarna, în prevenirea răcelilor și inflamațiilor

În anotimpul rece sunt recomandate băuturile calde, care te fac să te simți mai confortabil, cum sunt de exemplu: ceaiurile din plante medicinale, ceaiul verde, ceaiul negru, ceaiul Oolong, etc. O alegere bună este și băutura autentică Masala Chai, care este un amestec indian de ceai negru și condimente – care se folosesc frecvent în gastronomie, la diferite preparate culinare.

Masala Chai – o băutură delicioasă, condimentată, cu specific indian

Iarna este momentul ideal să bei o băutură caldă – Masala Chai. Aceasta se bea frecvent în Asia de Sud, în Nepal și se realizează din apă, frunze de ceai negru, lapte, condimente și zahăr. Denumirea de „Chai” înseamnă „ceai”, iar „Masala” semnifică „amestec de condimente”.

La Masala Chai, amestecul de condimente este variat și include: cardamom, anason, nucșoară, scorțișoară, piper negru, cuișoare, ghimbir. Cantitatea de condimente folosite va determina efectele acestei băuturi, care pot fi mai mult sau mai puțin intense.

Masala Chai se bea aproape zilnic în Nepal, chiar de trei ori pe zi, dimineața, la prânz și seara. Ea se combină cu suficient lapte și zahăr și astfel se transformă într-o băutură dulce, delicioasă. Unii oameni folosesc mai mult ghimbir și nu mai adaugă lapte. Alții pun accent pe condimentele picante, cum este ghimbirul și piperul negru sau roz.

Am putea spune că sunt mai multe rețete, care se diferențiază prin condimentele alese și cantitatea lor. Fiecare familie din Nepal poate avea propria aromă de Masala Chai. În anumite regiuni în care condimentele sunt destul de scumpe, Masala Chai se prepară fără anumite condimente, folosind doar elementele de bază și anume: ceai negru, apă și lapte.

Masala Chai – Ce proprietăți are pentru organism?

Masala Chai are numeroase beneficii pentru sănătate, care se explică prin condimentele folosite. În Asia, aceste condimente sunt folosite pentru că au proprietăți vindecătoare pentru oameni.

Masala Chai este o băutură consumată destul de frecvent în lume, la fel ca ceaiul verde și ceaiul negru, deoarece are efecte antiinflamatoare și antioxidante.

De exemplu cadamomul nu trebuie să lipsească din Masala Chai, pentru că el conferă un gust specific acestei băuturi și are o aromă dulce și exotică. Cardamomul este apreciat pentru proprietățile sale benefice asupra stomacului și intestinului, dar are și alte avantaje:

  • Ajută în prevenirea și combaterea obezității
  • Îmbunătățește circulația sângelui
  • Previne infecțiile tractului urinar
  • Are efect calmant, ajută în vindecarea tusei, răgușelii, durerii de gât
  • Ajută în controlul nivelului de colesterol din sânge
  • Previne dezvoltarea bolilor cardiovasculare.

Ghimbirul se folosește la Masala Chai pentru că are acțiune digestivă, de stimulare a circulației sângelui, reduce stările de greață, previne răceala și crește imunitatea.

Un alt condiment foarte popular pentru acțiunea sa vindecătoare este scorțișoara. Aceasta are proprietăți incredibile asupra organismului:

  • Reduce riscul de boală Alzheimer
  • Previne scăderea memoriei
  • Menține sănătatea inimii
  • Scade riscul de cancer.

Boabele de piper se pot folosi opțional la Masala Chai, ele au rol în stimularea metabolismului și a circulației sângelui, au piperină cu efect antioxidant, antiinflamator, calmant, anticonvulsionant. Piperul stimulează metabolismul, combate obezitatea, ajută la arderea caloriilor, la purificarea vaselor de sânge, prevenirea bolilor de inimă și ale sistemului cardiovascular.

Nucșoara stabilizează nivelul de zahăr din sânge, ajută în tratamentul bolilor reumatismale, afecțiunilor digestive, reglează tranzitul intestinal, combate flatulența, balonarea și ajută la metabolizarea calciului și a carbohidraților. Acest condiment menține sănătatea oaselor și a dinților.

Alte beneficii ale acestui ceai

Anumite condimente sunt eficiente în reducerea inflamației din organism și în prevenirea unor boli grave, cum ar fi: diabet, boli de inimă, cancer. Acestea sunt cuișoarele, nucșoara, scorțișoara și ghimbirul.

Cuișoarele sunt adăugate la Masala Chai deoarece au efect analgezic, antiseptic, ajută în reducerea inflamațiilor. Cuișoarele au eugenol, care este un bun analgezic, reduce simptomele parodontitei, durerea și poate combate respirația urât mirositoare.

Masala Chai îmbunătățește digestia, combate oboseala, apatia și alte simptome. Această băutură poate înlocui cafeaua, pentru că are ceai negru ce conține cofeină.

Mod de preparare

Pentru 2 căni de Masala Chai se folosesc următoarele ingrediente:

  • La 400 ml apă se utilizează 400 ml lapte
  • Se adaugă 3 cuișoare, 10 boabe de piper negru sau piper roz
  • Un baton de scorțișoară
  • 5 g de ceai negru, 3-5 semințe de cardamom
  • Zahăr după gust sau o lingură de miere.

De asemenea se pot folosi opțional și alte condimente:

  • O bucățică de rădăcină de ghimbir
  • O bucățică de anason
  • Puțină vanilie și nucșoară rasă.

Se pune la fiert apa și când dă în clocot se adaugă condimentele, apoi laptele, iar ceaiul negru la final. Se lasă la fiert la foc mic timp de 3 minute, apoi se strecoară, se îndulcește cu miere și se bea.

Acest ceai tradițional indian se poate cumpăra de la plafar, sau din magazinele naturiste de pe Internet. El trebuie să conțină ingrediente de bază (precum ceai negru din India, scorțișoară, piper roz, ghimbir, cardamom) care provin din culturi organice. La ceai se adaugă opțional și lapte și alte condimente. Laptele este indicat pentru că reduce o parte din tăria ceaiului negru și a condimentelor.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.