Părinți și copiiSfaturi de alimentație rațională pentru tine și familia ta pentru îmbunătățirea sănătății

Sfaturi de alimentație rațională pentru tine și familia ta pentru îmbunătățirea sănătății

Alimentația în familie se bazează pe principii de bază: siguranță, varietate, regularitate, plăcere. Pentru un adult sunt necesare 3-4 mese pe zi, iar copiii ar trebui să primească hrana pentru a satisface nevoile lor legate de vârstă.

Alimentația rațională în familie este cheia longevității și a sănătății

Atunci când se organizează mese în familie ar trebui să se țină cont de preferințele, sănătatea și nivelul de activitate al fiecărui membru din familie. Fiecare vârstă are propriile cerințe, care au legătură cu selecția, calitatea alimentelor, conținutul de calorii al acestora. La persoanele în vârstă de pildă, alimentația se stabilește în funcție de anumite caracteristici: metabolism lent, digestia mai dificilă, necesitatea de a consuma mai multe fructe și alimente vegetale decât preparate bogate în carne.

Fiecare persoană are anumite preferințe alimentare, ce includ anumite fructe, legume, tipuri de carne (pește, pui, porc, vită), condimente. Pentru a-și menține sănătatea trebuie ca fiecare persoană să aibă un plan de dietă, prin care să nu urmăreacă doar pierderea în greutate, ci și atingerea unui obiectiv important – acela de a avea o masă echilibrată, gătită acasă din ingrediente de cea mai bună calitate, în fiecare săptămână.

Masa gătită în familie trebuie să fie alcătuită din alimente bio și bogate în nutrienți

Un lucru pe care mulți oameni îl urăsc este să mănânce în anumite zile ceva care nu le place. Asta se întâmplă uneori oamenilor care vor să piardă în greutate, să scape de obezitate. Totuși, dieta nu trebuie să fie un chin, ea poate conține alimente care au gust bun și care sunt bogate în nutrienți.

Potrivit nutriționiștilor, fructe și legume sunt mai bune atunci când obiectivul este acela de a slăbi, pentru că ele sunt bogate în nutrienți, dar există și o condiție – aceea ca aportul de carbohidrați să fie mai scăzut. În opinia lor, din dieta zilnică trebuie să facă parte:

  • Roșiile bio deoarece ele au un conținut sărac de carbohidrați și un aport semnificativ de vitamine A și C, licopen și potasiu; despre licopen se știe că este un antioxidant puternic care poate reduce riscul de cancer și boli de inimă
  • Legumele cu frunze verzi și verdețurile pentru că au de asemenea un conținut redus de carbohidrați, ceea ce este un lucru bun; acestea sunt o sursă bogată de nutrienți necesari pentru sănătatea organismului, cum ar fi vitaminele A, B și C, calciu și fier
  • Avocado deoarece acesta este un aliment bogat în grăsimi sănătoase și sărac în carbohidrați; acesta are vitamine, minerale, acid folic, potasiu.

Dieta zilnică ar trebui să conțină și:

  • Legumele crucifere care au un conținut redus de carbohidrați și bogat în antioxidanți, fibre, vitamine și minerale; acestea pot include broccoli, conopidă, varză albă și varză de Bruxelles
  • Fructe de pădure – precum căpșuni, mure, zmeură – care au puțini carbohidrați, dar sunt bogate în vitamine, antioxidanți și fibre; ele au fitonutrienți care protejează organismul împotriva bolilor.

Alte sfaturi pentru dieta familiei

Încorporarea unei varietăți de arome în preparatele culinare poate avea un efect benefic pentru sănătate. Pot fi condimente precum: ghimbir, cardamom, scorțișoară, nucșoară, ienibahar, cuișoare măcinate, piper, cimbru, tarhon. Acestea merg foarte bune cu diferite legume dar și cu alte ingrediente, cu dovlecei, cartofi, fasole, etc.

Rozmarinul este foarte bun la preparatele culinare din legume sote ori prăjite, cum sunt conopida și dovleceii. La legume se pot folosi și alte condimente – precum chimen și turmeric – deoarece acestea oferă un gust foarte bun. Șofranul este recomandat la pește.

Consumul regulat de nuci, alune, migdale, nuci braziliene, nuci pecan, fistic, nuci de Macadamia, caju este o parte integrantă a unei diete și a unui stil de viață sănătos. Aceste alimente sunt sănătoase, dar au un conținut ridicat de grăsimi și deci trebuie consumate cu moderație.

Un lucru excelent este că aceste produse sunt o sursă bogată de macronutrienți, de fibre, proteine, acizi grași nesaturați, fitonutrienți. Nucile au calciu, fier, cupru, fosfor, magneziu, zinc, cupru, potasiu. Ele au și vitamine și ajută în prevenirea unor boli grave: diabet, boli cardiovasculare, obezitate, cancer.

Ceaiurile sunt indicate în dieta pentru slăbit, detoxifiere și hidratare. Cele mai indicate sunt ceaiurile din lime, afine, lămâie, ghimbir, diferite plante medicinale. Dieta poate include fructe precum: afine, portocale, ananas și rodie.

Ai grijă de sistemul tău imunitar! Foarte importantă este și consolidarea sistemului imunitar al organismului. Pentru asta trebuie de redus stresul și de respectat un program de somn corect. Somnul este esențial pentru sistemul imunitar, mai ales că în sezonul rece zilele sunt mai scurte și nopțile mai lungi, iar senzația de oboseală apare frecvent.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.