Relații de familieDe ce consumul de alcool este mai rău pentru femei, decât pentru...

De ce consumul de alcool este mai rău pentru femei, decât pentru bărbați?

Volumul sângelui la bărbați este mai mare, deoarece ei sunt în general mai mari decât femeile. Medicii spun că ei au un procent mai mic de grăsime corporală și un volum al sângelul mai mare comparativ cu femeile. Un studiu de pe NCBI arată că femeile au un nivel mediu de hemoglobină cu aproximativ 12% mai mic decât bărbații.

Alcoolul și perimenopauza

Despre perimenopauza la femei se spune că este o tranziție la menopauză. Modificările menstruale încep în medie cu minim 4 ani înainte de menopauză și se caracterizează printr-o scădere a producției de hormoni către ovare. Dintre aceștia fac parte în special progesteronul și estrogenul, dar mai sunt și alți hormoni.

Indiferent de când începe perimenopauza, la majoritatea femeilor apare o creștere a acestor simptome:

  • Bufeuri, dureri de cap, dureri de spate, dureri articulare și rigiditate, transpirații nocturne
  • Palpitații, scăderea calității somnului, pierderi involuntare de urină, cistită recurentă
  • Oboseală accentuată, iritabilitate, modificări de dispoziție, dificultăți de concentrare
  • Pierderi de memorie de scurtă durată, scăderea performanței ocupaționale și altele.

În această perioadă, femeile ar trebui să-și schimbe stilul de viață. Asta înseamnă să facă mai multă mișcare, să aibă un somn de calitate, să aplice tehnici de relaxare și obiceiuri nutriționale mai bune.

Perimenopauza poate ține câțiva ani în viața unei femei și de asta trebuie ameliorate simptomele și prevenite problemele hormonale.

Conform cercetătorilor, în perioada de perimenopauză, organismul are o capacitate mai redusă de a metaboliza alcoolul. Femeile au mai puțin sânge decât bărbații, prin urmare la ele este mai puțin sânge pentru a metaboliza alcoolul, deci alcoolul pe care îl beau și care ajunge în sânge va fi mai concentrat.

Femeile au un nivel mai scăzut de enzime care au rol în metabolizarea alcoolului, decât bărbații. Specialiștii în domeniul medical consideră că asta face ca alcoolul să persiste în sistemele femeilor o perioadă mai îndeplungată de timp. În plus, ei precizează și o serie de consecințe și anume:

  • Creierul și organele vor fi probabil mai mult timp expuse la alcool
  • Chiar și consumul moderat de alcool poate crește riscul de deteriorare progresivă a țesuturilor creierului.

Femeile care beau alcool în exces se confruntă cu riscuri mai mari pentru sănătate decât bărbații

În anii ’90, statisticile arătau că numărul de bărbați cu tulburări legate de consumul de acool era de 5 ori mai mare decât cel al femeilor. În prezent însă, s-a constatat că femeile beau mai mult și asta le afectează foarte mult sănătatea. Se pare că maternitatea întârziată este un factor care face să apară un grup mai mare de femei cu risc de tulburare de abuz de alcool. Există însă și alte motive pentru care femeile beau alcool, cum ar fi: depresia, anxietatea, nevoia de a se distra, etc.

Datele statistice arată și faptul că 37% dintre femeile din SUA beau alcool pentru că le place să experimenteze o varietate de băuturi alcoolice.

Toate acestea au consecințe asupra sănătății femeilor. În plus, riscurile sunt și mai mari la femeile aflate la perimenopauză. Consumul mare de alcool în această perioadă, cât și la menopauză, poate crește riscul de apariție al unor boli grave. Acestea includ boli de inimă, osteoporoză, inflamație hepatică, boli cardiovasculare, anumite tipuri de cancer și altele.

Multe femei se plâng de simptome vasomotorii, sau de așa numitele bufeuri, tulburări de somn, transpirații nocturne. Datele statistice arată că aproximativ 80% dintre femei pot avea astfel de stări neplăcute la perimenopauză și menopauză.

De regulă, bufeurile sunt asemănate cu senzațiile de arsură care străbat corpul și care apar și în timpul zilei, dar și noaptea în timpul somnului. Ele apar din cauza tulburărilor zonei de termoreglare a corpului. Un alt simptom frecvent este insomnia care a fost asociat cu menopauza la femei.

Toate aceste simptome pot fi agravate la femei de consumul de alcool. Prin urmare, dacă vor să se simtă mai bine, femeile trebuie să reducă sau chiar să evite consumul de alcool.

Sfaturi pentru femei pentru îmbunătățirea stării de sănătate

Nutriționiștii recomandă femeilor să reducă consumul de alcool la un pahar pe zi sau chiar să bea și mai puțin. Desigur asta înseamnă ca ele să țină cont și de consumul altor băuturi alcoolice, chiar dacă acestea au un procent de alcool diferit. De asemenea, pentru o bună sănătate sunt recomandate și alte sfaturi: o bună dietă, un program de somn și renunțarea la fumat.

Unele femei par totuși să conștientizeze faptul că ar putea suferi probleme mari de sănătate din cauza consumului de alcool și de aceea decid să facă un tratament pentru a scăpa de această dependență. Un prim pas este recunoașterea problemei și apoi de identificat și cauzele care duc la dorința de a bea alcool.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.