Potrivit studiilor realizate de cercetători, copiii cu părinți obezi au șanse mai mari să sufere ei înșiși de obezitate, comparativ cu copiii ai căror părinți nu sunt supraponderali. Factorii de risc pentru sănătatea adulților și care duc la obezitate sunt: fumatul, consumul prea mare de alcool, sedentarismul, excesul de alimente bogate în calorii, tulburările hormonale și altele.
Care sunt cele mai importante 6 strategii pentru a preveni obezitatea și a elimina kg în plus?
Navigare rapidă în articol:
- Dieta bazată pe alimente bogate în nutrienți
- Reducerea excesului de sare, zahăr și grăsimi nesănătoase
- Promovarea echilibrului hormonal
- Un stil de viață care promovează arderea grăsimilor
- Exerciții fizice care tonifică mușchii
- Stresul și somnul
1. Dieta bazată pe alimente bogate în nutrienți
Pentru a slăbi rapid și sănătos este important să ai o dietă de familie axată pe alimente bogate în nutrienți, care ajută la arderea grăsimilor. Prin urmare, trebuie alese alimente care stimulează metabolismul, cum ar fi:
- Ardeiul iute facilitează arderea grăsimilor, reduce inflamația, împiedică supraalimentarea, menține greutatea corporală în limitele normale
- Ceaiul verde este indicat în dieta pentru pierderea în greutate, deoarece ajută la arderea grăsimilor și la menținerea sănătății organismului; acest ceai stimulează metabolismul, susține sănătatea inimii, scade riscul de cancer și de obezitate
- Oțetul de mere 100% natural este eficient pentru scăderea nivelul de zahăr din sânge, pentru eliminarea kg în plus
- Ouăle au proteine care reduc foamea și oferă o senzație de sațietate
- Iaurtul cu un conținut redus de grăsimi crește arderea grăsimilor, protejează masa musculară în timpul pierderii în greutate și reduce pofta de mâncare
- Proteina de zer ajută la creșterea masei musculare, la stimularea metabolismului și inducerea senzației de sațietate
- Peștele bogat în proteine, care are și acizi grași Omega-3, promovează accelerarea metabolismului în timpul digestiei și arderea grăsimilor.
2. Reducerea excesului de sare, zahăr și grăsimi nesănătoase
Dacă dorești să slăbești trebuie să eviți zahărul, amidonul, grăsimile nesănătoase și excesul de sare. De asemenea, trebuie redus și consumul de carbohidrați, de evitat alcoolul și fumatul. Oamenii de știință spun că o dietă care conține un aport de carbohidrați mediu spre scăzut ar putea fi o modalitate bună de a scădea în greutate.
Carbohidrații oferă un plus de energie în organism și deci este nevoie de ei. Dacă se renunță complet la carbohidrați, atunci apare senzația de foame și de oboseală, mai ales când se elimină complet din dietă și grăsimile (care sunt o altă sursă de energie în corp).
Consumul de zahăr crește riscul de obezitate și în plus este și toxic pentru organism. Zahărul dăunează ficatului și crește riscul de cancer. Pentru a preveni obezitatea și diabetul trebuie renunțat la zahăr pe cât posibil. Studiile cercetătorilor arată că:
- Odată cu acumularea kg în plus, crește și riscul de diabet zaharat de tip 2
- Odată cu scăderea în greutate, scade riscul de diabet la oameni.
3. Promovarea echilibrului hormonal
Hormonii sunt responsabili pentru creșterea în greutate. Experții spun că unele probleme hormonale pot afecta greutatea corporală, mai ales tulburările insulinei și ale glandei tiroide. Și nivelul scăzut de testosteron în corp afectează greutatea, pentru că încetinește metabolismul și reduce arderea grăsimilor.
În ceea ce privește estrogenul, un nivel ridicat poate duce la creșterea numărului de celule adipoase și la riscul de obezitate. Estrogenul reduce insulina – hormon care gestionează nivelul de zahăr din sânge. Dacă estrogenul este în exces, atunci el poate duce la acumularea kg în plus. Prin reducerea nivelului de carne și creșterea aportului de fibre se poate menține un nivel normal de estrogen și se poate menține greutatea în limitele normale.
4. Un stil de viață care promovează arderea grăsimilor
Pentru a slăbi rapid și a-ți menține silueta și sănătatea este necesar un stil de viață echilibrat care constă în:
- Alegerea unei diete sănătoase care să fie bogată în nutrienți
- Activitate fizică zilnică
- Relaxarea, mersul pe jos în mod frecvent, somnul de calitate
- Pierderea în greutate în mod sănătos, treptat și sistematic.
5. Exerciții fizice care tonifică mușchii
Anumite exerciții fizice ajută la arderea a 600 kcal în 30 de minute și la tonifierea mușchilor. Experții recomandă exercițiile fizice persoanelor care vor să slăbească și chiar antrenamente special concepute pentru eliminarea kg în plus. Prin exerciții fizice se menține sănătatea, silueta zveltă și atletică.
Cele mai recomandate sunt: exercițiile de fitness, pilates, mersul pe banda de alergare, antrenamentul pe bicicleta staționară, antrenamentul de rezistență pentru mușchi, antrenamente cu propria greutate corporală, alergatul în aer liber.
6. Stresul și somnul
Reducerea stresului și aplicarea obiceiurilor sănătoase de somn pot ajuta la scăderea în greutate.
Cortizolul este hormonul stresului și poate cauza anumite probleme persoanelor care vor să elimine kg în plus. Reducerea stresului ajută la scăderea nivelului acestui hormon cortizol, ce duce la stocarea grăsimilor.
Pentru a slăbi mai rapid este important să reduci cantitatea de calorii consumată în alimentație și să ai grijă de un somn adecvat. Studiile cercetătorilor arată o legătură dintre somn și compoziția corpului. Oamenii care neglijează somnul au tendința de a crește în greutate de 2 ori mai repede decât oamenii care au un program de somn și dorm 8 ore pe noapte.