Pregătirea ceaiului de liliac este un adevărat răsfăț în fiecare an, pentru că acesta are o aromă foarte plăcută și multe beneficii pentru sănătate. Atât ceaiul cât și infuzia de liliac reprezintă cele mai simple remedii din flori de liliac. În luna mai se recomandă recoltarea florilor de liliac și realizarea unor rețete cu liliac, cum ar fi: dulceață de liliac, tinctură de liliac, sirop de liliac. Dacă nu aveți de unde culege flori de liliac, le puteți cumpăra de la piață în această perioadă din an.
Navigare rapidă în articol:
- Beneficiile florilor de liliac
- Dulceața de liliac
- Infuzia de liliac
- Tinctura de flori de liliac
- Sirop de liliac
1. Beneficiile florilor de liliac
Florile de liliac au miros plăcut și proprietăți: antiinflamatoare, calmante, diaforetice, expectorante, diuretice, ajută în cazuri de dureri lombare, artritice, reumatismale, articulare. În terapie se recomandă infuzia sau ceaiul de liliac.
Infuzia din flori de liliac ajută la scăderea nivelului de zahăr din sânge, la reducerea febrei, a tusei, la restabilirea funcției ficatului, la detoxifierea organismului. Ea se folosește în medicina populară în cazuri de: pneumonie, tuse convulsivă, inflamația vezicii urinare, diaree, astm bronșic, durere de gât, durere de cap, dureri hepatice și altele.
Dacă nu ai acest arbust în grădina casei, poți planta liliac în acest an pentru a te bucura de florile lui minunate.
2.Dulceața de liliac
Pentru dulceață se folosesc flori de liliac, indiferent de culoarea acestora. Dulceața va avea nuanța de culoare a florilor și aroma lor.
Se folosesc următoarele ingrediente: 300 g flori de liliac, 500 ml apă plată, 1 kg zahăr, un sfert de păstaie de vanilie și o lămâie.
Se realizează astfel:
- Se aleg petalele de la florile de liliac și se spală cu apă
- Se pune apa într-o oală, se adaugă zahărul și o păstaie de vanilie, se aduce la temperatura de fierbere și se amestecă până se topește zahărul
- Se pun florile la infuzat în apa cu zahăr, se adaugă și zeama de la o lămâie
- Se lasă la fiert până când dulceața se leagă, se încearcă pe o farfurie pentru a vedea dacă dulceața are consistența adecvată
- Se pune dulceața în borcane și apoi acestea se închid ermetic, fiecare cu un capac.
Pentru a obține o dulceață care să aibă doar aromă de liliac, este indicat să nu se mai adauge vanilie.
3. Infuzia de liliac
Pentru infuzie se aleg florile de liliac, se spală cu apă și apoi se pun într-o cană. Peste 2 linguri de flori mov de liliac se adaugă 250 ml apă clocotită și se lasă la infuzat timp de 5 minute. Florile sub acțiunea apei își pierd din culoare și astfel se obține o infuzie ce are nuanța florilor și aroma lor. Infuzia se strecoară și se bea cu înghițituri mic. Se poate îndulci cu o linguriță de miere.
4. Tinctura de flori de liliac
Mod de realizare a tincturii de liliac:
- Se pun 20 g petale de flori de liliac într-un borcan, se adaugă 100 ml alcool din cereale de 70 de grade
- Se lasă la macerat timp de 21 de zile, agitând borcanul în fiecare zi
- Se strecoară și se păstrează într-o sticlă de culoare închisă.
Tinctura are efect analgezic, diaforetic, antimicrobian, antitusiv, antifungic, antiinflamator. Ea este considerată un bun remediu pentru calmarea durerilor de dinți, durerilor de gât, ameliorarea simptomelor de laringită, migrene, boli cardiovasculare, durere de picioare, bătături, afecțiuni nervoase.
Se administrează 30 picături de tinctură în amestec cu 100 ml apă plată.
5. Sirop de liliac
Siropul de liliac are un gust delicios și un parfum minunat. El se realizează astfel:
- Se culeg flori de liliac cât mai bogate, se folosesc 10 inflorescențe la 2 căni de zahăr
- Se aleg petalele de la florile de liliac și se pun într-un bol, apoi se spală sub jet de apă
- Se taie o lămâie în felii subțiri pentru aromă, se pot folosi și feliile subțiri de la o portocală
- Se pun florile de liliac într-o oală, se adaugă deasupra feliile de lămâie și portocală
- Se adaugă 400 ml apă, se pune un capac pe oală, se aduce apa la temperatura de fierbere și se infuzează la foc mic (apa trebuie să acopere florile de liliac)
- Florile de liliac se fierb la foc mic timp de 15 minute, apoi se dă oala deoparte și se strecoară, astfel se obține o infuzie în nuanță roz cu aromă de liliac, lămâie și portocală
- Se toarnă infuzia în oală, se adaugă 2 căni de zahăr și se fierbe la foc mic
- Siropul se obține după 20-30 de minute de fierbere; el trebuie să fie lipicios, se încearcă pe o farfurie mică, la fel ca la dulceață
- Siropul se pune în borcane din sticlă, care se închid fiecare cu un capac.
Siropul se servește câte puțin, amestecat în apă, sau se poate folosi ca îndulcitor la ceaiuri din plante medicinale.