Răchitanul este o plantă medicinală vindecătoare, cu flori roz-violacee, cunoscută în popor și cu denumirea de floarea-zânei, brăileancă, călbășoară, lemnuș, lemnaie, zburătoare-bărbătească. Ea crește în Delta Dunării, în zone cu iazuri, lacuri, râuri și are denumirea științifică Lythrum salicaria.
De la răchitan se utilizează în medicina populară părțile aeriene, inflorescențele și frunzele mici. Recoltarea se face în lunile în care planta este înflorită.
Răchitanul are multe efecte benefice pentru sănătatea organismului
Răchitanul are substanțe flavonoide, fitocide cu proprietăți antibiotice, hidroxid feric, galo-taninuri, pigmenți antocianici-diglicozide, colină, glicozide tip salicarină, amidon, ulei volatil, pectine, carotenoizi și alte substanțe antibiotice.
Planta are efecte bactericide puternice și poate înlocui cu succes mediamentele antibiotice (despre care se știe că au și efecte secundare care afectează mult sănătatea organismului).
Conform studiilor cercetătorilor, planta răchitan oferă mari avantaje:
- Poate dubla concentrația de insulină din sânge
- Are o substanță care ajută în vindecarea infecțiilor cu stafilococul auriu
- Ajută și în combaterea unor boli grave – cancer, infecții virale
- Poate inhiba dezvoltarea formațiunilor maligne, ajută în cazuri incipiente de cancer
- Are acid galic – o substanță care împiedică vascularizarea tumorilor cancerigene, astfel scade riscul de dezvoltare al acestor probleme grave de sănătate.
Pulberea de răchitan, infuzia și ceaiul din răchitan
Această plantă este considerată cel mai bun hemostatic natural.
În medicina populară se utilizează pulberea de răchitan (în ceai, infuzie, cataplasme, băi locale) pentru că are proprietăți vindecătoare:
- Calmează durerile hemoroidale
- Ajută la vindecarea afecțiunilor digestive și gastrointestinale
- Este un bun remediu pentru afecțiunile ginecologice, vaginită acută, metroragie
- Vindecă rănile, ajută în oprirea hemoragiilor, tratează sângerările nazale, ameliorează menstruațiile abundente
- Stimulează pancreasul să secrete mai multă insulină, deci ajută în caz de diabet
- Este eficientă în caz de boli canceroase și infecții virale.
În medicina populară se prepară o infuzie din răchitan: se adaugă o linguriță de plantă uscată la 250 ml apă clocotită; se lasă la infuzat 10 minute și apoi se strecoară și se poate folosi pentru uz intern. Se consumă 3 căni pe zi în caz de boli digestive, gastrointestinale și boli ginecologice.
Pentru uz extern – în tratamentul dermatozelor și urticariei – se face o infuzie mai concentrată, adăugând 2 linguri de pulbere de plantă la 250 ml apă clocotită; se lasă la infuzat 10-15 minute, apoi se strecoară; se aplică pe piele, local, comprese îmbibate cu această infuzie.
Ceaiul din răchitan este apreciat în medicina populară deoarece:
- Are proprietăți antidiareice, vindecă dizenteriile, nu este indicat în constipație cronică
- Este un astringent puternic
- Are efect antiinflamator intens
- Ajută în tratamentul bolilor digestive, a colonului iritabil
- Combate candidoza bucală – se face gargară de câteva ori pe zi cu ceai sau infuzie de răchitan
- Calmează simptomele produse de afecțiuni respiratorii
- Crește rezistența organismului împotriva alergenilor și infecțiilor cu virusuri.
În caz de vaginită acută, ulcer varicos, prurit vulvar ajută un decoct din răchitan care se realizează astfel: se adaugă 4 linguri de pulbere de plantă uscată la 500 ml apă clocotită; se fierbe 5 minute, se dă deoparte, se strecoară și se utilizează în băi locale. Se aplică comprese cu decoct pe zonele afectate în caz de ulcer varicos. Se fac spălături cu irigatorul în cazuri de prurit vulvar și vaginită acută.
Tinctura de răchitan
Acest preparat natural se realizează foarte simplu acasă astfel: se pun 400 g pulbere de răchitan într-un borcan și se adaugă 500 ml alcool alimentar de 70 de grade; se închide borcanul ermetic cu un capac și se lasă la macerat cel puțin 14 zile, într-un loc ferit de căldură și lumina soarelui. După această perioadă, tinctura se strecoară și se păstrează în sticluțe de culoare închisă.
Tinctura de răchitan are numeroase elemente active din plantă, cum sunt substanțele flavonoide, antibiotice, taninurile și acționează ca un adevărat medicament:
- Ajută în tratamentul infecțiilor digestive
- Combate infecțiile produse de stafilococul auriu
- Ajută în caz de cancer, infecții virale, boli digestive
- Crește imunitatea și rezistența organismului.
Răchitanul vindecă afecțiunile feței
Această plantă medicinală este un bun remediu pentru afecțiunile tenului, cum este de pildă acneea. Se recomandă o mască facială din plantă în cazuri de: ten iritat, congestionat, ten înroșit de la radiațiile ultraviolete, acnee și alte probleme ale pielii.
Modul de preparare este simplu:
- Se face o infuzie concentrată din plantă, adăugând o mână de răchitan la 500 ml apă
- Se lasă la infuzat 10-15 minute, se strecoară și se lasă puțin la răcit
- Se amestecă 200 ml din infuzie cu 2 linguri de smântână și cu un albușul de ou
- Se obține o compoziție pentru masca facială, care se aplică în strat subțire pe față și se lasă timp de 30 de minute să acționeze asupra pielii
- Se spală fața cu o parte din infuzia de răchitan rămasă.
Planta este indicată pentru uz extern. Ea este apreciată în medicina populară pentru proprietățile sale vindecătoare în caz de afecțiuni cutanate, eczeme, dermatoze, urticarie.
Băile cu infuzie din răchitan ajută în caz de hemorizi, boli varicoase și alte afecțiuni ale pielii. Cataplasmele cu răchitan opresc sângerarea rănilor, a leziunilor pielii și ajută în vindecarea acestora.
Planta răchitan se găsește și la plafar.