Unul dintre cele mai simple moduri prin care te poți conecta cu bebelușul tău este folosindu-ți vocea, încă de dinainte ca cel mic să se nască. Ulterior, poți continua să-l expui pe micuțul tău la diferite sunete și cuvinte, citindu-i încă din primele luni de viață, din cărțile pentru bebeluși. Prin intermediul lecturii vei dezvolta și o metodă eficientă de apropiere și relaționare cu cu cel mic.
Când devii părinte pentru prima dată, te poți simți copleșit și te poți confrunta cu situația în care nu știi ce cărți să alegi pentru micuțul tău sau cum să creezi un program zilnic de lectură pentru acesta. În rândurile care urmează îți prezentăm câteva idei care să te ajute să te conectezi cu cel mic prin intermediul lecturii. Află unde găsești cărți pentru bebeluși dar și titluri potrivite copiilor de diferite vârste, precum și idei de a petrece timpul într-un mod plăcut alături de cei mici.
- Cum alegi cărțile pentru bebeluși?
Chiar dacă simțul văzului nu este perfect format în primele săptămâni de viață, cărțile cu imagini simple și fără culori stridente sunt ideale pentru bebelușul tău. Este important ca acestea să fie cartonate, din pânză ori realizate din materiale moi de tip fetru, pentru a nu se deteriora rapid. La librăria pentru copii Citilă vei găsi cărți pentru bebeluși cu culori contrastante pe care să le citești nou-născutului tău. Este important să folosești cât mai multe cuvinte când descrii imaginea, să oferi multe detalii și să folosești diferite voci pentru fiecare personaj pe care îl întâlnești în respectivele cărți. Pe măsură ce micuțul tău crește, și cărțile potrivite pentru el vor fi mai complexe, așadar, oricând ai nevoie de recomandări personalizate, librarii de la Citilă sunt pregătiți să te ajute să găsești acele cărți care să-ți permită să te relaxezi împreună cu cel mic.
- Când trebuie să îi citești bebelușului?
După cum deja știi, bebelușii au nevoie să le fie stabilit un program pentru masă, schimbatul scutecului, somn și, bineînțeles, un program de joacă. Deși se poate întâmpla să nu poți respecta programul impus din diferite motive, acest lucru nu este un motiv de îngrijorare, ci este important să îți dezvolți capacitatea de a te adapta la schimbările care pot apărea. Așadar, cele mai potrivite momente în care să introduci lectura în programul copilului sunt când acesta este liniștit, este hrănit, schimbat și a dormit suficient. Dacă observi că dă semne că un anumit moment nu este cel mai potrivit pentru a-i citi, fie poți încerca la o altă oră, fie poți amâna lectura pentru o altă zi.
- De ce este importantă lectura?
Mai ales în primele zile și luni de viață, lectura reprezintă un mod prin care te poți conecta cu cel mic cu ajutorul vocii, iar mai târziu, pe măsură ce va crește, cititul îl va ajuta să descopere lumea înconjurătoare. Cu ajutorul cărților pentru bebeluși le vei prezenta informații elementare despre lumea înconjurătoare, precum culorile, numerele, animalele etc, iar pe măsură ce va crește, poți folosi cărțile cu povești, cărțile de activități ori pe cele interactive pentru a-l ajuta să dobândească cunoștințe noi.
Pe lângă dezvoltarea vocabularului, a imaginației și a unei legături mai profunde cu membrii familiei, lectura reprezintă un pilon de stabilitate pe tot parcursul vieții, atât timp cât obiceiul de a citi este învățat încă din copilărie și este încurajat prin puterea exemplului.
- Ce alte activități să faci cu cel mic?
Conexiunea fizică și emoțională este foarte importantă incă din primele zile de viață, astfel că este necesar să introduci cât mai multe activități în rutina celui mic, pe care să le faceți împreună. Atunci când timpul îți permite, îți recomandăm să mergi cu bebelușul tău în librărie și să alegi următoarele cărți pe care să i le citești, să ieși cu el la plimbare în aer liber sau la diferite evenimente dedicate nou-născuților.
Descoperă cu ajutorul librarilor Citilă cele mai frumoase povești pe care să le introduci în viața micuțului tău. Răsfoiește oferta de titluri pentru copii, cărțile cu activități ori cele școlare care nu pot lipsi din biblioteca celui mic, pentru buna dezvoltare emoțională și intelectuală a acestuia.