Mulți se plâng de lipsa timpului liber. Cei care îl au, spun că se plictisesc. Oricum ai da-o, tot nu e bine! Totuși, parcă este mai bine să te confrunți cu cea de-a doua „problemă”, mai ales că poate fi rezolvată foarte ușor, prin găsirea unui hobby.
Dacă nu știi ce să faci când nu ai nimic de făcut, inspiră-te din lista generoasă de sugestii de mai jos:
- Ieși la alergat. Sportul în aer liber este mai bun decât cel practicat în sală, pentru că vezi altceva la fiecare pas.
- Plantează flori. Mai întâi pune semințe în ghivece, apoi ieși din oraș și plantează răsadurile pe marginea drumului.
- Descoperă un serial nou. Citește site-urile de profil și vezi care este cel mai la modă serial de la televizor sau de pe platformele de streaming.
- Învață o limbă străină. Acum, că s-au ridicat restricțiile impuse în timpul pandemiei, poți călători din nou peste mări și țări.
- Acordă timp artei culinare. Chiar și marii bucătari ai planetei învață în continuu. Documentează-te și învață trucuri noi în bucătărie.
- Mergi la dans. Dacă te plictisește să alegi „fără un scop”, înscrie-te la cursuri de dans sau urmează tutoriale de pe internet.
- Ia lecții de autoapărare. Chiar dacă trăiești într-o zone despre care crezi că este liniștită, nu strică niciodată să știi karate, judo ș.a.
- Începe să pictezi. Este un hobby care necesită foarte puțini bani și care se poate transforma în ceva serios, ce îți poate aduce faimă și bunăstare.
- Învață „Gua sha”. Vorbim despre o practică de medicina chinezească, ce presupune masaj pe piele făcut cu o piatră.
- Ține un jurnal. Cumpără un caiet și scrie în el ce faci zi de zi. Poți scrie orice îți trece prin cap, chiar și faptul că te plictisești de moarte.
- Înoată. Înotul este unul dintre sporturile care dezvoltă armonios musculatura corpului. Vara, îl poți exersa la mare sau la ștrand.
- Exersează-ți caligrafia. Scrisul de mână relaxează mult mai bine decât scrisul la tastatură. Caligrafia spune multe despre personalitatea unui om.
- Cunoaște persoane noi. Ieși în oraș și fă-ți prieteni noi. Dacă ți se pare prea radical, încearcă să îți transformi în prieten real unul dintre prietenii virtuali de pe rețelele de socializare.
- Fotografiază pisici. Așa cum probabil ai observat, fotografiile cu pisici sunt virale, strângând mii de like-uri pe Facebook sau Instagram.
- Colecționează. Începe să colecționezi ceva, nu are importanță ce: vederi, magneți, monezi, nasturi, brelocuri etc.
- Rezolvă puzzle-uri. Rezolvă puzzle-uri sau creează un puzzle, făcând un desen și decupându-l în mai multe bucăți mici.
- Scrie poezii. Este distractiv să încerci să faci rime care să aibă sens. Cu cât exersezi mai mult, cu atât cuvintele vor veni mai ușor.
- Construiește ceva. Cumpără scânduri, fierăstrău și cuie. Încearcă să construiești o bancă pe care să stai, sau poate chiar o căsuță.
- Fă un playlist. Muzica preferată te energizează și îți construiește moralul potrivit pentru provocările care urmează.
- Învață un limbaj de promovare. Nu ar fi tare să poți construi un site de la zero? Este la îndemâna oricui să învețe un limbaj de programare.
- Specializează-te în degustarea de vin. Decât să îi invidiezi pe sommelieri, mai bine intră în rândul lor. Fă cursuri și transformă-te într-un expert în vinuri.
- Fă shopping. Unii spun că nu îi relaxează nimic mai mult decât cumpărăturile, fie online, fie prin „metoda clasică”, în magazine.
- Mergi la piață. Dacă se întâmplă să ai timp înainte să vină seara, mergi la piață și vezi care sunt fructele și legumele caracteristice perioadei.
- Gândește-te la un format de emisiune tv. Dacă te plictisești, înseamnă că nu găsești nimic de văzut la televizor. Gândește-te la un format de emisiune și trimite propunerea către o rețea.
- Fă curat. Când vine vorba despre curățenie, se găsește mereu câte ceva de făcut. Este important pentru sănătate și pentru minte să trăiești într-un mediu ok.
- Calcă rufe. Poate că ți s-a întâmplat ca hainele pe care doreai să le îmbraci să nu fie călcate, exact când te grăbeai mai tare. Calcă toată garderoba, în avans.
- Croșetează. Este un hobby în care plăcutul se combină cu utilul. Dacă ai talent, poți croșeta articole pe care să le vinzi.
- Colorează cărți. Există cărți de colorat și pentru adulți, nu numai pentru copii. Coloratul este o metodă foarte eficientă de a alunga stresul.
- Meditează. Preț de câteva minute, închide-te într-o cameră și rupe toate legăturile „cu lumea”. Gândește-te la ce vrei să se întâmple bun în viața ta.
- Fă alpinism. Mergi într-un loc special amenajat și, sub supravegherea unui instructor, inițiază-te în tainele alpinismului.
- Plimbă-te pe munte. Plimbările pe munte sunt minunate mai ales în această perioadă, când natura a înverzit. Mergi numai pe traseele marcate.
- Construiește castele de nisip. Ca și coloratul, construirea castelelor de nisip nu reprezintă neapărat „o joacă de copii”. Sunt competiții importante între adulți care ridică adevărate capodopere arhitecturale.
- Restaurează mobilă. Caută mobilă veche și vopsește-o sau adaugă-i elemente noi, astfel încât să creezi ceva interesant.
- Oferă-te voluntar. Înscrie-te într-un program de voluntariat. Astfel de cluburi au mereu de făcut câte ceva, iar ajutorul dat celor nevoiași te face să te simți bine.
- Joacă Scrabble. Dacă vrei să îți testezi vocabularul, provoacă-ți prietenii la un joc de Scrabble. În cazul în care nu ai parteneri de joc fizici, găsești cu miile pe internet.
- Reia legătura cu neamurile. Profită de timpul liber pentru a relua legăturile cu rudele cu care nu ai mai vorbit în ultimii ani.
- Înalță o dronă. Cumpără o dronă, fixează-i o cameră de filmat și surprinde imagini panoramice cu zona în care locuiești sau cu diverse obiective turistice.
- Participă la karaoke. Fie că ai voce, fie că nu, o sesiune de karaoke te va distra cu siguranță. Vei dori să repeți experiența.
- Joacă jocuri online. Internetul este o sursă nesecată de distracție. Îți poți încerca norocul într-un cazinou adevărat, precum Superbet Casino, sau poți accesa variantele de tip demo ale jocurilor.
- Învață să cânți la instrument. Dacă ești prea timid și nu te încumeți la karaoke, învață să cânți la un instrument muzical. Îți recomandăm să apelezi la un profesor.
- Creează un blog. Creează un blog în care să scrii despre pasiunile tale. Dacă ai talent și spui lucruri interesante, poți deveni chiar influencer în acel domeniu.
- Vizitează muzee. Fă o listă cu muzeele din orașul tău sau din regiune și vizitează-le pe rând, atunci când îți permite timpul.
- Specializează-te în Social Media. În ziua de astăzi sunt la mare căutare specialiștii în Social Media. Companiile au nevoie de promovare, iar tu poți profita de context.
- Rezolvă integrame. Timpul trece repede atunci când ai o ocupație. Pune-ți mintea la contribuție și rezolvă „clasicele” integrame.
- Joacă biliard. Dacă nu îți permiți o masă de biliard pe care să o montezi acasă, mergi în oraș cu prietenii și „bagă câteva bile”.
- Fă teatru de păpuși. Cei cu copii știu despre ce vorbim. Plușurile pot prinde oricând viață, pentru piese de teatru cu final neașteptat.
- Călătorește virtual. Tehnologia te ajută să te plimbi pe străzile New York-ului fără să pleci de acasă. Google Street View este una dintre soluțiile pentru a călători virtual oriunde dorești.
- Gândește-te la o afacere. Te-ai săturat de statutul de angajat? Gândește-te la o afacere. Sunt multe care se pot dezvolta fără cine știe ce bani.
- Caută comori. Distrează-te cu un detector de metale. Nu suntem în Caraibe, ca să cercetăm plajele pentru comorile ascunse de pirați, dar avem și noi Sarmisegetusa și alte situri străvechi.
- Studiază planetele. Se spune că viața noastră este scrisă în stele. Învață noțiuni de astrologie, apoi montează un telescop și descoperă planetele.