Animale de companieCare sunt principalele cerințe nutriționale ale câinelui?

Care sunt principalele cerințe nutriționale ale câinelui?

Cum trebuie să fie alimentația câinelui? Este important să ceri sfatul unui medic veterinar dacă observi că animalul tău de companie nu este încântat de hrana pe care i-o prepari. Care sunt principalele cerințe nutriționale ale câinelui?

Navigare rapidă în articol:

  1. Sfaturi de hrănire zilnică a unui câine
  2. Alimente interzise câinilor

1. Sfaturi de hrănire zilnică a unui câine

Câinele are nevoie de o alimentație care să-i mențină sănătatea. Dacă el primește hrană de calitate, va fi cu siguranță mult mai fericit, mai ales dacă asta nu-i va cauza niciun disconfort în organism. Pentru a avea o viață sănătoasă, câinele are nevoie de o serie de alimente, respectiv de o dietă echilibrată. Asta trebuie să includă: apă, proteine, carbohidrați, minerale, vitamine, grăsimi.

Conform experților, dieta unui câine adult ar trebui să aibă: proteine 10%, grăsimi 5,5%, carbohidrați 50%.

Numărul de calorii poate varia în funcție de vârsta câinelui.

Proteinele

Când vine vorba de proteine, ne gândim și la aminoacizi, care se găsesc în proteine și care au efect benefic asupra organismului câinelui. Aminoacizii sunt necesari pentru celule, sistemul muscular, sânge, anticorpi.

Proteinele se pot lua din ouă, pește, carne de vită, cereale.

Câinele adoră ouăle, indiferent dacă sunt fierte sau omletă. Acest aliment are suficiente calorii și în plus conține seleniu și colină alături de proteine. Prin urmare, dieta animalului poate conține ouă, dar acestea să fie gătite (însă mereu fără sare și piper – de aceste ingrediente nu are nevoie câinele).

Un câine adult necesită 18% proteine în alimentația zilnică, spun cercetătorii.

Vitaminele și mineralele

Alimentația specială pentru câini trebuie să conțină vitamine și minerale. Dacă ai un astfel de animal de companie îi poți cumpăra hrană de la pet shop-uri, care este echilibrată din punct de vedere nutrițional.

Principalele vitamine ce trebuie să facă parte din alimentația câinelui sunt:

  • Vitaminele B sunt importante pentru menținerea sănătății organismului, la producerea de globule roșii
  • Vitamina A menține sănătatea oaselor, a sistemului imunitar și muscular, îmbunătățește vederea și sănătatea pielii; această vitamină se găsește în legume rădăcinoase, ouă, ficat, lapte, ulei de pește
  • Vitamina C are proprietăți antioxidante și ajută în menținerea sănătății celulelor
  • Vitamina D se poate lua din ulei de ficat de cod și alte uleiuri de pește și ajută la absorbția fosforului și a calciului în organism, deci la menținerea oaselor sănătoase
  • Vitamina E se găsește în spanac, dovlecei, germeni de grâu
  • Vitamina K se găsește în legume cu frunze verzi și are rol important în coagularea sângelui și în procesul de formare al oaselor.

De asemenea, hrana trebuie să conțină și minerale, precum: calciu, fosfor, magneziu, sodiu, potasiu, fier, zinc, seleniu.

Legumele și fructele sunt importante în alimentația câinelui. Acesta poate consuma mere, afine, căpșuni, pepene verde, banane, broccoli. Aceste alimente sunt bogate în vitamine, fibre și alți nutrienți importanți pentru sănătatea organsimului. Câinii consumă și fasole gătită, dar fără condimente care ar putea deranja stomacul acestuia.

Carbohidrații

Câinele are nevoie de energie, deci pentru asta, alimentația sa trebuie să conțină carbohidrați și grăsimi.

Carbohidrații îi poate obține din hrana primită de la stăpân. Prin urmare, aceasta trebuie să aibă alimente cu vitamine esențiale, minerale și carbohidrați.

Pentru a avea un intestin sănătos și fibrele sunt importante. Acestea pot echilibra și conținutul de apă din organism. Dacă alimentația conține și fibre atunci animalul va avea un risc redus să sufere de tulburări intestinale.

Grăsimile

În ceea ce privește grăsimile, acestea în exces pot duce la obezitate. Totuși ele trebuie să facă parte din dieta câinelui, dar în cantitate redusă. Grăsimile au un rol important în organism, ajută la absorbția vitaminelor A, D, E, K. De asemenea, prin aportul lor se menține sănătatea pielii și a părului, se facilitează producerea de hormoni și se oferă câinelui un plus de energie.

Alimentația câinelui trebuie să conțină acizi grași Omega-3 care sunt antiinflamatori și reduc riscul de boli de inimă. Acest animal poate mânca de exemplu sardine, mai ales că îi va place mirosul de carne de pește.

În general câinele este un mare iubitor de slănină. El este atras de mirosul de slănină gătită și o consumă întotdeauna cu plăcere. Totuși, el nu trebuie să mănânce prea multă slănină, pentru că aceasta este foarte grasă și îi poate da prea multă energie și o senzație intensă de căldură – arderile sale fiind mai intense.

Beneficiile unei alimentații echilibrate pentru câini

Câinele care are o hrană echilibrată va fi mai sănătos și mai plin de energie. El va avea pielea mai sănătoasă, blana mai bogată și mai frumoasă, iar oasele și articulațiile mai puternice. Pentru asta, hrana trebuie să includă:

  • Alimente de înaltă calitate bogate în acizi grași Omega-3 și Omega-6, cum sunt carnea de pește (de somon), in, ouă
  • Alimente care au calciu și vitamina D, ce susțin sănătatea oaselor, cum sunt carnea, ouăle, peștele
  • Alimente care facilitează digestia cum sunt fibrele, cerealele
  • Alimente ce au vitamina E pentru creșterea imunității organismului.

2. Alimente interzise câinilor

Principalele alimente de evitat la câine sunt:

  • Piperul negru care poate afecta sistemul digestiv al câinelui
  • Nucile trebuie excluse din alimentația câinelui deoarece acestea îi pot provoca stări de tremurături musculare și vărsături
  • Strugurii și stafidele pot conține o toxină care îi poate afecta sănătatea rinichilor
  • Ceapa nu se dă la animale, deci ea nu trebuie să existe în mâncarea pentru câini
  • Ciocolata care poate fi toxică pentru animal și poate stimula sistemul nervos al acestuia.

Câinele trebuie să aibă o alimentație proaspătă întotdeauna. Dacă va consuma alimente cu mucegai, atunci acesta ar putea suferi de tulburări intestinale. De asemenea, hrana nu trebuie să fie prea sărată, pentru că sarea în exces îi poate cauza dezechilibre intestinale.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.