Timp liber5 motive să faci o drumeție pe timp de iarnă – Ce...

5 motive să faci o drumeție pe timp de iarnă – Ce lucruri iei cu tine?

Unii oameni nu merg la munte iarna, ei spun: „Este iarnă, este prea frig să merg la munte.” Alții însă se gândesc la o drumeție iarna ca la o activitate plăcută, pentru că pot descoperi farmecul munților acoperiți de zăpadă. E greu să urci la o altitudine mare iarna, însă o drumeție într-un loc liniștit, într-o zonă montană joasă, unde este puțină zăpadă, poate fi idee bună pentru a scăpa de stres, depresie și anxietate.

Navigare rapidă în articol:

  1. Principalele 5 motive să faci o drumeție iarna
  2. Cum te pregătești de drumeție
  3. Sfaturi pentru a te încălzi iarna, la munte

1. Principalele 4 motive să faci o drumeție iarna

Aerul este curat

Iarna aerul este curat, temperatura este scăzută și uscată. În acest anotimp, albastrul cerului este mai intens, iar peisajul montan în depărtare este minunat.

Îți menții sănătatea

Prin mersul pe jos faci un fel de sport, care îți îmbunătățește sănătatea. Prin mersul pe jos îți crește frecvența cardiacă și respiratorie, îți consolidezi musculatura și îți fortificii oasele.

Mersul pe jos prin zăpadă

Dacă este și zăpadă, poți merge mai ușor prin pădure, decât pe frunzele moarte și umede, care sunt alunecoase. Îți poți alege o destinație plăcută și interesantă și trebuie să fii atent să fii echipat cu echipament de iarnă cum sunt de exemplu bocancii cu crampoane adecvate.

Te poți bucura de natură în liniște

Iarna, nu sunt insecte, căpușe, deci nu mai ai niciun stres din acest punct de vedere. Dacă faci o drumeție la munte, te poți bucura de natură în zone montane de joasă altitudine.

Iarna este mai multă liniște decât vara sau toamna, deoarece sunt mai puțini călători și turiști. Prin urmare, ai șanse mari să nu întâmpini nici blocaje în trafic până la destinația montană aleasă, de unde începi traseul pe jos. În acest sezon rece, poți face o drumeție plăcută, în ritmul tău.

Mâncarea este mai gustoasă

Se spune că iarna mâncarea este mai gustoasă, iar pofta de o băutură caldă este mai mare. În drumeție, dacă faci o pauză la o cabană, poți savura o supă caldă sau un ceai fierbine și aromat. Desigur poți lua cu tine termosuri cu ceai cald, cu supă și cafea.

2. Cum te pregătești de drumeție

Când mergi la munte iarna, este foarte important să te îmbraci adecvat, pentru ca să-ți fie cald. Există echipamente de iarnă, articole de înbrăcăminte care generează și păstrează căldura și care au și proprietăți bune de absorbție a transpirației și de prevenire a frisoanelor. Dacă îmbrăcămintea de bază nu absorbe și nu eliberează rapid transpirația, atunci țesătura din care este realizată rămâne umedă și asta face ca transpirația să se răcească.

Cele mai recomandate iarna sunt produsele de îmbrăcăminte pentru alpinism. Acestea sunt haine confortabile, care se potrivesc corpului și îți oferă posibilitatea de a trăi o viață sănătoasă chiar și iarna.

Într-o drumeție trebuie să ai cel puțin trei straturi de haine, pentru a fi sigur că îți vei izola bine corpul de frigul extern și te vei simți confortabil în drumeție. Stratul de mijloc trebuie să fie cel mai voluminos, eventual realizat din lână care poate izola foarte bine corpul. Stratul exterior poate fi o geacă de alpinism, sau o geacă groasă cu glugă, care să oprească umezeala și vântul și desigur să țină de cald.

Nu uita să ai o căciulă sau un fes gros, pentru a-ți proteja capul de ger și vânt. De asemenea, ai nevoie de mânuși pentru că altfel vei avea mâinile înghețate.

Ce iei cu tine în rucsac?

În rucsac trebuie să iei haine, provizii suplimentare (apă, mâncare sau gustări pline de proteine, grăsimi și cabohirați, apă, mâncare, nuci, sandvișuri, alte alimente bogate în nutrienți), etc.

Trusa de prim ajutor trebuie să includă: foarfecă, pensetă, cuțit, unguent antibiotic, plasturi, comprese sterile, leucoplast, fașă din tifon, mănuși chirurgicale, soluție dezinfectantă, medicamente antibiotice, pentru indigestie, pentru arsuri stomacale, analgezice, antiinflamatoare, atihistaminice și antidiareice.

Alte lucruri importante

Pentru a te sprijini și a merge ușor prin zăpădă, ai nevoie de bețe pentru drumeție sau bețe de trekking, mai ales dacă sunt și zone cu gheață. Acestea te vor ajuta să-ți menții bine stabilitatea, chiar și atunci când rucsacul se mișcă dintr-o parte în alta și asta te face să-ți pierzi echilibrul. Cu ajutorul bețelor de drumeție poți merge mai ușor chiar dacă transporți echipamente grele.

La munte, urcarea este cea mai grea parte, dar și la coborâre trebuie să-ți menții stabilitatea. Ținând cont de aceste lucruri, este clar că aceste bețe de trekking sunt un echipament esențial în drumeție la munte, în orice sezon.

În drumeție sunt necesare și următoarele lucruri:

  • O hartă, o busolă care te vor ajuta în caz că te rătăcești
  • Un kit supraviețuire multifuncțional (ce conține topor, busolă, fluier, amnar, lanternă, breloc, cutter, fierăstrău, pix tactic, cuțit, pătură de urgență, breloc LED, carabină, binoclu)
  • Lampă de camping, lanternă de mână și lanternă frontală cu baterii
  • Telefon încărcat la maximum și o baterie externă.

Nu-ți îngreuna rucsacul decât cu lucruri de strictă necesitate.

3. Sfaturi pentru a te încălzi iarna, la munte

Dacă faci o drumeție la munte iarna, pentru a te bucura de peisaj și a simți aventura la cort, atunci trebuie să te gândești cum să ții hipotermia la distanță. Pentru asta iată câteva sfaturi:

  • Alege un cort foarte bun, care este dintr-un material foarte gros, ce are caracteristici de TOP, este rezistent la zăpadă, ger și vânt și deci este potrivit pentru iarnă
  • Folosește o prelată impermeabilă pentru sol, pentru că iarna pâmântul este rece și înghețat; prelata va preveni acumularea apei și trebuie să aibă o dimensiune mare, deci să fie cât fundul cortului
  • Pentru a preveni pierderile de căldură, poți folosi o folie de acoperire din plastic pentru părțile exterioare ale cortului; acesta va proteja corpul de ploaie, de lapoviță și zăpadă
  • Ia cu tine un încălzitor portabil alimentat cu baterii
  • Nu uita să iei o pătură termică (care oferă protecție împotriva hipotermiei), un sac de dormit tip mumie (care menține căldura corpului) și o pătură suplimentară (pe care o poți folosi pentru izolarea podelei).

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.