Drumeția, cel mai bun antrenament pentru corpul tău – Iată care sunt beneficiile!

0
77

Drumeția a ajutat multă lume în acești ani de pandemie să facă față stresului, sentimentelor de anxietate și tristețe, stărilor de incertitudine și instabilitate. Pentru a scăpa de stres, trebuie să vă mențineți un regim de viață sănătos, să urmați o alimentație echilibrată, să faceți drumeții, exerciții fizice, să nu fumați și să nu beți alcool în mod exagerat. Care sunt beneficiile drumeției pentru sănătatea fizică și mentală?

Navigare rapidă în articol:

  1. Drumeția este o modalitate bună de a vă bucura de natură
  2. Alte beneficii ale drumeției

1. Drumeția este o modalitate bună de a vă bucura de natură

Există multe tipuri de drumeții în prezent, important este să vă mobilizați și să începeți să practicați acest hobby în weekend, pentru a vă bucura de toate beneficiile oferite. Ca și în cazul oricărei activități de weekend sau pentru timpul liber, aveți posibilitatea să vă alegeți traseele în funcție de nivelul dumneavoastră de fitness și antrenament. Nu trebuie să exagerați, indicat este să faceți o drumeție relaxantă și plăcută, fără a suprasolicita corpul.

Puteți face de exemplu o drumeție la munte, timp de câteva zile (un weekend, o săptămână, sau chiar o lună), combinată și cu o cazare pe timpul nopții. În anumite situații, puteți înnopta la cabane, pe care le găsiți pe traseele alese. Desigur, trebuie să aveți și echipamentul necesar, pentru a parcurge traseele respective, pe terenurile cu denivelări.

De obicei a face o drumeție, înseamnă să parcurgeți 2-5 km pe jos, în mediul natural, cum ar fi în zonele montane. Astfel de hobby-uri sunt pentru oamenii iubitori de natură, ambițioși, care sunt dornici să exploreze natura, să parcurgă trasee montane într-un ritm încrezător, fără teamă de înălțime.

Pasionații de natură sunt în general și mari iubitori de drumeții, pentru că astfel pot experimenta frumusețea mediului natural și își pot depăși propriile slăbiciuni. În drumeție, ei își aleg traseul dorit, stabilesc ritmul de mers și destinația. Fiecare drumeție este o provocare, o modalitate grozavă de conectare cu natura.

Combaterea stresului, anxietății și depresiei

Alături de aceste avantaje, drumeția vă ajută să scăpați de stres, de stările de anxietate și depresie. Prin mișcare, organismul eliberează endorfine, care induc o stare de fericire și ameliorează stările de stres. Numeroase studii ale cercetătorilor arată că exercițiile fizice combat stresul, deci și drumeția are acest efect.

Mersul pe jos are efect bun asupra psihicului, oferă o stare de bine. Când faceți diverse trasee în mediul natural vă reduceți stările de depresie și de anxietate, efectele psihologice negative create pe fondul știrilor neplăcute despre pandemia de coronavirus. Drumeția este de fapt un sport care atenuează efectele stresului și ale afecțiunilor psihice.

În ziua de azi, pandemia a afectat starea mintală a oamenilor, asta arată multe studii recente ale oamenilor de știință. Pentru a face față stresului, unii oameni au ales relaxarea prin drumeții. Ieșirea afară și realizarea de trasee montane în timpul pandemiei poate îmbunătăți rezistența mentală a oamenilor.

Orice persoană activă care face în mod frecvent drumeții poate avea o stare psihică mai bună. Prin drumeție se îmbunătățește sănătatea fizică și mentală și asta crește speranța de viață.

Citește și:  Sindromul impostorului – De ce oamenii se îndoiesc de realizările lor?

În ziua de azi, poate fi destul de greu să ne controlăm stresul, anxietatea și depresia, însă prin drumeție și scăldatul în pădure sau în natură, lucrurile devin dintr-o dată mai simple. Realitatea este că mulți dintre noi reacționăm necugetat în situații de stres, de aceea avem nevoie de timp liber, de evadări în natură, pentru a ne echilibra fizic și mental. Viața conștientă necesită disciplină, ambiție, atenție, muncă dar și relaxare în mod regulat. Drumeția este o activitate extrem de plină de satisfacții, care oferă stări de bine și fericire. Acest lucru este benefic pentru sistemul nervos, care în ziua de azi este atât de mult afectat de stres.

2. Alte beneficii ale drumeției

Somnul devine mai bun

Există studii ale cercetătorilor care arată că drumeția îmbunătățește calitatea somnului. Mișcarea de acest fel are efect bun asupra organismului, ajută în stimularea hormonilor necesari pentru un somn mai sănătos și odihnitor, cum este de pildă melatonina.

Drumețiile vă ajută să dormiți și să va relaxați mai bine, după o zi în care ați făcut trasee pe teren denivelat.

Îmbunătățirea echilibrului

În timpul drumeției vă puneți în mișcare anumite grupe musculare, ce vă îmbunătățesc forța și stabilitatea generală a corpului. Prin mers pe trasee diverse, cu urcușuri și coborâșuri, vă puneți în mișcare picioarele, șoldurile, vă testați și vă creșteți echilibrul (care este foarte important pe măsură ce îmbătrâniți).

Prin drumeție vă construiți rezistența corpului și vă mențineți sănătatea pishică.

Menține sănătatea inimii, a sistemului muscular și osos

În traseele de drumeție, aveți posibilitatea de a face o formă de exerciții cardiovasculare sau aerobice care vă îmbunătățesc sănătatea inimii. Mișcarea, mersul pe jos adesea în pantă, cresc frecvența cardiacă și respiratorie și furnizează necesarul de oxigen organismului.

Prin exerciții cardio se îmbunătățește fluxul de sânge și la vasele mici din jurul inimii și în capilare, astfel se previn blocajele ce s-ar putea crea în timp.

Fiecare drumeție vă ajută să vă construiți musculatura și să vă fortifiați oasele. Pe diferite trasee, vă puneți în mișcare diferite grupe musculare, iar asta contribuie la construirea forței și masei musculare. Prin drumeție vă consolidați musculatura și oasele. Prin exerciții de acest fel, țesutul muscular și osos devine mai puternic, crește densitatea osoasă, forța și rezistența sistemului musculo-scheletic.

Mușchii șoldului lucrează la fiecare pas făcut pe trasee, pe terenuri variate, unde sunt supuși unor provocări și mai mari, decât atunci când se merge pe teren drept. Dacă vreți să aveți o condiție fizică mai bună, este bine să vă puneți mușchii și articulațiile în mișcare prin această activitate plăcută, în mediul natural, la aer curat.

Prin drumeție viața dumneavoastră se poate îmbogăți. Acest hobby oferă o stare de bine, vă sjută să vă creșteți rezistența organismului, sănătatea, să scăpați de kg în plus, să vă faceți noi prieteni pe care îi întâlniți în astfel de călătorii, pe munte sau în alte locuri unde mergeți.

În fiecare an vă puteți bucura de avantajele unei drumeții în sezonul cald, dar și iarna.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.