Dragoste și relațiiTe lupți uneori cu singuratatea? - Sfaturi pentru a scăpa de ea!

Te lupți uneori cu singuratatea? – Sfaturi pentru a scăpa de ea!

Singurătatea este un fenomen răspândit în rândul românilor, mai ales din cauza pandemiei de COVID-19, a șomajului sau a pierderii locurilor de muncă. Oamenii se luptă cu singurătatea din când în când, indiferent dacă sunt sau nu conștienți de asta. În plus, stresul și temerile legate de pandemie le pot exacerba sentimentele de singurătate. Statisticile arată că cei mai afectați de singurătate sunt tinerii sub 30 de ani și persoanele cu vârsta peste 85 de ani.

Navigare rapidă în articol:

  1. Singurătatea, un sentiment care te lovește din când în când
  2. Singurătatea și scăderea stimei de sine
  3. Cum poți depăși singurătatea

1. Singurătatea, un sentiment care te lovește din când în când

Se estimează că mai mult de 40% dintre oameni se confruntă cu un sentiment dureros de singurătate în timpul vieții. Foarte mulți români au stări de singurătate, care sunt greu de suportat. Asta nu înseamnă că ele pot dura la nesfârșit, mai ales dacă se dorește o schimbare, în stilul de viață. Primul pas pentru a ieși din sigurătate, este să conștientizezi faptul că te simți singur. Mulți oameni nu recunosc asta și chiar joacă teatru, spunând celor din jur că sunt bine și fericiți.

Psihologii le recomandă oamenilor să nu se lase copleșiți de gânduri negative, pentru că singurătatea se poate elimina prin schimbarea gândirii și a stilului de viață actual.

Singurătatea nu depinde de relațiile pe care le avem sau de numărul de prieteni. Sentimentul depinde de calitatea subiectivă a relațiilor noastre. Există oameni care se simt singuri în relație sau chiar și atunci când sunt înconjurați de prieteni. Asta nu mai este o noutate în prezent, sentimentul de singurătate fiind foarte apăsător pentru mulți oameni din țara noastră.

Datele statistice arată că peste 60% dintre persoanele căsătorite se simt singure. Mulți oameni aflați în cuplu, sau care sunt deja căsătoriți, nu-și mai împărtășesc gândurile, sentimentele, experiențele, ei se simt singuri și înstrâinați. Ei au stări de singurătate, au senzația că nu mai sunt înțeleși de persoana iubită și nici nu mai au energia de a mai schimba ceva.

Singurătatea perturbă gândirea oamenilor și percepția lor cu privire la relații. Oamenii care se confruntă cu astfel de sentimente au tendința să se îndepărteze de prieteni, pentru a-și putea alina singurătatea.

Alte aspecte despre singurătate

Singurătatea afectează starea de sănătate. Conform studiilor cercetătorilor, singurătatea poate induce o senzație de frig, ea scade temperatura corpului. De asemenea, singurătatea poate crește tensiunea arterială și colesterolul, activează răspunsul corpului la stres fizic și psihologic.

Singurătatea a fost asociată și cu creșterea semnificativă a riscului de boli cardiovasculare. Oamenii care trăiesc singuri mulți ani au un risc mai ridicat de a suferi de boli cardiovasculare, pentru că suferă în mod constant de un stres intens provocat de aceste stări neplăcute.

Singurătatea poate slăbi sistemul imunitar al organismului, sau în orice caz îl poate face să fie mai puțin eficient. Având în vedere toate aceste aspecte, am putea spune că singurătatea reprezintă un risc major pentru sănătatea și longevitatea oamenilor, pe termen lung. Experții au explicat acest lucru dar și faptul că singurătatea cronică crește riscul de deces prematur cu 14%.

2. Singurătatea și scăderea stimei de sine

Psihologii au constatat că tinerii care suferă de singurătate nu prosperă din punct de vedere fizic și mental. Unii sunt afectați de traume, stres, pierderea unor persoane dragi și asta îi face să se simtă singuri, chiar dacă au și prieteni.

Ei se referă și la copiii de 11-15 ani. Oamenii care au stări de singurătate, plictiseală, tristețe și nervozitate au și o satisfacție scăzută a vieții și o percepție corporală negativă. La asta se adaugă și stilul de viață nesănătos, faptul că nu fac mișcare ori sport și nu au o alimentație echilibrată. În plus, unii tineri fumează și consumă alcool, ceea ce le afectează sănătatea.

Incidența ridicată a singurătății apare mai ales în rândul șomerilor și a oamenilor care s-au pensionat anticipat. De asemenea, cei care sunt împovărați de boală au stări intense de singurătate, ei reușesc cu greu să dezvolte și să întrețină relații sociale, în viața de zi cu zi.

Alte motive ale singurătății

Oamenii se simt singuri din diferite motive, cum ar fi:

  • Anxietate, temeri, depresie, alte afecțiuni de sănătate mintală
  • Pierderea unor persoane dragi și durerea creată de despărțire
  • Traume diferite
  • Dizabilități, boli, afecțiuni cronice
  • Probleme de comunicare
  • Lipsa unor relații semnificative și trăirea unor crize existențiale.

3. Cum poți depăși singurătatea

Singurătatea nu trebuie să țină veșnic, ea poate fi depășită dacă se ține cont de anumite aspecte și anume:

  • Prin schimbarea stilului de viață, prin exerciții de yoga, meditație și activități relaxante
  • Prin activități de mindfulness care pot reduce și chiar elimina sentimentele de singurătate
  • Prin activități axate pe auto-compasiune, sau prin a învăța să fii fericit (ex. plimbări zilnice, anumite activități fizice plăcute, meditație, terapie prin muzică sau artă)
  • Prin promovarea creativității și reconectarea cu oamenii
  • Prin găsirea unei comunități online (pentru iubitorii de filme, cărți, jocuri și altele)
  • Prin practicarea unui hobby, cum ar fi pictura sau tricotatul
  • Frecventând parcurile, pentru relaxare în natură sau mergând la biserică, pentru a-ți recăpăta liniștea sufletească.

Cea mai bună metodă de a combate singurătatea este plimbarea pe jos împreună cu un prieten. Exercițiul fizic ajută la stimularea endorfinelor și asta va induce o stare de bine.

Un animal de companie te scapă de singurătate

Plimbarea alături de un animal de companie, cum este un câine, poate ajuta în eliminarea stărilor de singurătate. Sondajele de opinie arată că 80% dintre proprietarii de animale de companie au spus că se simt mai puțin singuri datorită prietenilor lor necuvântători. Un câine, crescut ca animal de companie, îți poate schimba viața în bine.

Studiile arată că, în general, oamenii sunt mai fericiți petrecând timpul alături de un animal de companie, deoarece acesta le oferă bucurie și îi ajută să-și consolideze și relațiile sociale. Câinii de exemplu, au un efect benefic asupra dispoziției și sănătății mentale și chiar ajută în scăderea riscului de a dezvolta numeroase boli (ex. depresie, anxietate).

Animalele de companie pot fi utilizate și în scop terapeutic, ele pot îmbunătăți calitatea vieții și a sănătății mintale la oamenii în vârstă sau la cei care se simt singuri.

Cercetătorii au descoperit și faptul că animalele de companie și în special câinii ar putea avea un efect pozitiv asupra sănătății mintale a oamenilor, în reducerea depresiei. Oamenii care se simt singuri, triști și deprimați pot adopta un câine, ca animal de companie, pentru că acesta va contribui la îmbunătățirea semnificativă a vieții lor, de zi cu zi.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.