Sarcină & BebeLactația este stimulată prin alăptare

Lactația este stimulată prin alăptare

Lactația reprezintă secreția de lapte matern, după naștere. Acest proces este normal și esențial pentru hrănirea bebelușului nou-născut, pentru dezvoltarea acestuia. Uneori lactația întârzie la femeile stresate sau care suferă de depresie postnatală. Află principalele aspecte despre lactație.

Navigare rapidă în articol:

Lactația sau producerea laptelui matern

2-alaptarea

Cum produce lapte matern organismul femeii care a născut? După naștere, sau după cezariană, respectiv după eliminarea placentei, apar schimbări hormonale în corpul femeii. Se produce o scădere a nivelurilor de hormoni – estrogen, progesteron – și o creștere a prolactinei – hormon care declanșează lactația.

Specialiștii consideră că bebelușul atunci când este hrănit la sân, stimulează producția de lapte, prin creșterea prolactinei. Debitul de lapte este stimulat și prin reflexul de ejecție al laptelui care este stimulat tot prin hrănirea bebelușului la sân.

Compoziția laptelui matern se schimbă de la o zi la alta, nu este aceeași ca în cazul laptelui praf. Pentru ca bebelușul să fie sătul, el trebuie hrănit întâi la un sân până ce acesta se golește de lapte și apoi trebuie trecut la cel de-al doilea sân. Semnele că un sân a fost aproximativ golit de lapte sunt: bebelușul înghite mai rar pentru că debitul de lapte scade, iar sânul devine mai ușor. Bebelușul trebuie alăptat la ambii sâni, la fiecare masă.

Află care sunt cauzele lactației insuficiente și cum le poți combate.

Alăptarea corectă la sân

3-alaptarea-bebelusului

Alăptarea la sân nu trebuie să fie un proces stresant. Pentru asta, mama trebuie să fie calmă, relaxată și să se concentreze atunci când alăptează bebelușul. Trebuie să stea într-o cameră liniștită, unde să nu o distragă nimic, să nu fie nimeni în preajmă și nici vreun zgomot. Este indicat ca mama să nu vorbează la telefon în timp ce alăptează și să nu se uite la televizor.

Poate sta pe un fotoliu, confortabil, sau pe pat. Brațele trebuie sprijinite de o pernă, pentru că astfel nu va apărea durerea produsă prin ținerea bebelușului pe perioada cât se realizează alăptarea.

Poziția de bază pentru alăptarea corectă la sân este: bebelușul trebuie să stea pe o parte, cu fața spre mamelon. Fața sa va fi paralelă cu sânul; capul trebuie să fie aliniat cu corpul.

Poziții de alăptate

4-pozitia-bebelusului

Specialiștii recomandă 4 poziții de alăptat:

  • Poziția leagănul încrucișat – Când mama alăptează la sânul drept ține capul bebelușului cu mâna stângă, degetul mare în spatele urechii drepte a bebelușului, încheietura mânii stângi între umerii acestuia. Cu mâna dreaptă ține sânul, degetul arătător este în zona unde bărbia bebelușului va atinge sânul, iar degetul mare deasupra sânului, unde nasul bebelușului ajunge în dreptul sânului.
  • Poziția poșetuței – Se ține bebelușul sub braț, într-o poziție semi-așezat. Fața bebelușului trebuie să fie spre sân, iar picioarele lui trebuie să fie sub braț. Capul bebelușului se sprijină cu mâna dreaptă atunci când bebelușul se alăptează la sânul drept.
  • Poziția leagăn – Se ține bebelușul pe o parte cu capul sprijinit la încheietura cotului mânii stângi a mamei și fața spre sânul stâng. Cu palma mâinii stângi se sprijină coapsa bebelișului, iar cu brațul spatele acestuia.
  • Poziția de alăptare în pat sau poziția culcat – Mama terbuie să stea pe o parte, culcat pe pat și cu o pernă sub cap. Bebelușul va sta pe o parte, cu fața spre mama sa, spre sânul ei, gurița acestuia va fi în dreptul mamelonului sânului.

Cât durează alăptatul la sân

5-cat-dureaza-alptatul-bebelusului

Alăptarea nou-născutului nu trebuie să se facă mult timp la început. Este indicat să se înceapă cu mese scurte de cca. 5 minute la fiecare sân. Specialiștii spun că durata medie a unei mese complete este de aproximativ 20-30 minute. Bebelușul trebuie lăsat să sugă laptele în ritmul său, să nu fie forțat și nici să nu fie schimbat la al doilea sân prea repede.

Alăptatul la sân nu se face prea mult timp și nici prea rapid. Mama trebuie să aștepte până când bebelușul dă drumul primului sân, când el înghite mai rar pentru că debitul de lapte este mai mic. La început laptele la sân este mai degresat, iar la sfârșit laptele de la sân este mai gras. Acesta este motivul pentru care bebelușul trebuie hrănit corect la ambii sâni.

Alăptarea la sân în primele zile se face mai des, de 8-12 ori în 24 de ore. Uneori bebelușul trebuie hrănit și mai des, la aproximativ 2-3 ore sau chiar la 1,5-2 ore. Mesele dese sunt doar la început. După un timp, bebelușul crește și consumă mai mult lapte matern la o singură masă, astfel că pauzele dintre mese vor deveni mai mari. Unii bebeluși pot adormi între mese, iar atunci când trec 3 ore și ei dorm, trebuie treziți pentru a fi alăptați.

Ce conține laptele matern?

6-laptele-matern

Laptele matern este alimentul ideal pentru bebeluș. Sunt mai multe etape ale laptelui și anume:

  • Laptele gros, într-o nuanță galbenă, numit colostru, care este bogat în anticorpi și celule albe.
  • Laptele de trecere între colostru și laptele matur. Are un gust foarte bun pentru bebeluși și conține mai puține proteine și imunoglobulină comparativ cu laptele colostru. Acest lapte are mai multe grăsimi, calorii, lactoză.
  • Laptele matern matur care se produce la 10-14 zile după naștere. Este un lapte subțire și alb, care conține grăsimi, nutrienți esențiali pentru dezvoltarea bebelușului.

Alimentația bebelușilor nou-născuți, nutrienți din laptele matern

Laptele matern conține numeroși nutrienți:

  • Lactoferină care previne dezvoltarea bacteriilor intestinale.
  • Lizozim, o enzimă care reface microflora intestinală sănătoasă, scade riscul de inflamații și infecții cu E.coli și Salmonela.
  • Aproximativ 40% cazeină și 60% proteină din zer, care protejează bebelușul de infecții.
  • Factorul bifidus, enzima IgA care protejează organismul bebelușului împotriva bacteriilor și virusurilor.
  • Grăsimi esențiale pentru sănătatea bebelușului.
  • Vitamine A, B, D, E, K, (mai ales dacă mama ia suplimente de vitamine)
  • Carbohidrați.

Laptele matern este o sursă de proteine, vitamine, carbohidrați și grăsimi, care mențin sănătatea bebelușului. Lactația este mai mică îmediat după naștere. Mama ar trebui să aibă după 14 zile de la naștere, un volum de lapte de 500 ml la fiecare sân. Lactația poate fi stimulată și prin medicamente speciale care cresc secreția de prolactină în organismul mamei.

În perioada de sarcină și de alăptat, mama trebuie să se alimenteze foarte bine, indiferent dacă ține sau nu la dietă. Ceea ce mănâncă mama acum va ajunge și în laptele matern și deci în hrana bebelușului.

Consumul adecvat de lichide este foarte important la femei pentru a avea suficient lapte în perioada de alăptat. La femeile care alăptează, chiar și un nivel mic de dezhidratare poate afecta cantitatea de lapte matern și poate cauza o stare de oboseală. Află cum se procedează cu angorjarea sânilor, ce dificultăți pot să apară în alăptare.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.