Astăzi, ca în fiecare an în ziua de 22 aprilie din 1970 încoace, se celebrează Ziua Pământului, ocazie cu care se desfăşoară diferite activităţi de informare şi de protecţie a mediului înconjurător.
De câte ori nu ieşi la plimbare cu copilaşul şi trebuie să îi aminteşti să nu se joace cu lucruri de pe jos? Şi nu pentru că pământul în sine ar fi periculos, ci pentru că printre fire de iarbă vezi şerveţele folosite, mucuri de ţigară, fecale pe care proprietarii patrupedelor nu se gândesc să le strângă. Iar dacă ai curajul să-i spui unui individ că locul hârtiei, al mucului de ţigară sau al fecalelor câinelui său este la gunoi şi nu pe jos, acesta te tratează cu tupeul unui nesimţit căruia nu-i pasă.
Românii au multe de învăţat despre stilul de viaţă civilizat, în armonie cu mediul – este de înţeles, deoarece majoritatea adulţilor de azi nu au fost educaţi în ceea ce priveşte importanţa protecţiei mediului înconjurător. De aceea, simpla idee de a separa deşeurile în vederea reciclării pare o treabă anevoioasă („cum, să pun în pubele diferite, în loc să arunc tot la un loc??”)… Nu este deloc dificil, tot ceea ce lipseşte e informarea şi obişnuinţa (deşi şi instituţiile publice ar putea da o mână de ajutor, plasând în multe zone pubele speciale).
Copiii sunt viitorul, însă ce viitor vor crea ei depinde şi de părinţi. În ciuda optimiştilor, putem spune că e deja evident că viitorul nu va fi unul grozav, însă fiecare om poate contribui la crearea unei lumi mai bune (nu este doar un clişeu, om după om, zi după zi, toţi putem face o diferenţă, cât de mică). Şi cea mai importantă misiune este să ne învăţăm copiii să respecte şi protejeze mediul.
De Ziua Pământului, află ce poţi face pentru protecţia mediului şi învaţă-ţi copiii aceste lucruri!
Pământul nu are resurse inepuizabile, iar toate stricăciunile făcute de către om nu se repară uşor. Este important ca părintele să afle ce lucruri sunt în puterea sa să facă pentru protejarea mediului şi să îşi înveţe copiii prin puterea exemplului.
Ce lucruri simple pot face o diferenţă:
Învaţă-ţi copilul să strângă şi să nu lase niciodată deşeuri în urma sa. Mai mult, dacă mergeţi, de exemplu, la pădure şi în locaţiile de camping vedeţi gunoaie, puteţi oferi un exemplu strângând deşeurile voi înşivă, criticând în acelaşi timp persoanele care le-au lăsat.
Aminteşte-i copilului că apa deşi curge mereu, este preţioasă. Aşadar, nu trebuie niciodată să lăsăm robinetul să curgă mai mult decât este necesar. Ştiai că un simplu gest precum cel de a închide robinetul în timpul scurt în care periezi dinţii sau săpuneşti mâinile salvează o cantitate enormă de apă de-a lungul vieţii tale?
Nu consuma energie inutil! Când nu stai în cameră, stinge lumina, când nu foloseşti un aparat (TV, computer) închide-l (nu îl lăsa pe stand-by, tot consumă). Achiziţionează baterii reîncărcabile şi becuri fluorescente care consumă mai puţin; de asemenea, lămpile cu energie solară sunt minunate: dacă, de exemplu, copilul doarme doar cu o lampă, încarcă ziua o lampă solară şi seara ea va lumina până dimineaţa.
Refoloseşte orice se poate. Nimeni nu îţi spune să devii un nazist al refolosirii şi reciclării, însă te-ai gândit câte poţi reutiliza, în loc să le arunci? Hainele vechi ce nu pot fi donate pot deveni cârpe de şters, bunicile ştiau ele ce ştiau. De asemenea, o regulă de aur este să mergi mereu la cumpărături fie cu un rucsac, fie cu plase de material reciclabil ce pot fi refolosite de multe ori (ce nevoie ai de pungi de plastic??). Evită containerele de unică folosinţă – câtă risipă şi inutilitate, la fel şi multe produse de unică folosinţă.
Participă împreună cu copilul la activităţi de voluntariat de colectare a deşeurilor sau mai amuzant, de plantare a copacilor. De asemenea, îi poţi naşte compasiunea pentru mediu exlicându-i că a dona pentru un centru de animale, de exemplu, este un gest mai valoros decât a cheltui aceiaşi bani pe o jucărie pe care curând o va arunca.
Învaţă să separi şi să arunci în pubele speciale gunoiul menajer, sticla, plasticul, hârtia, metalul. Învaţă să recunoşti şi să alegi ambalajele ecologice, ce pot fi reciclate (există câteva simboluri universale pe acestea). Dacă nu există pubele corespunzătoare pentru sticlă, plastic, hârtie şi metal (o problemă în unele oraşe şi cartiere), interesează-te la centrul de colectare şi reciclare al deşeurilor.
Aparatele electrice vechi sau stricate, mici sau mari, precum şi baterii sau becuri, nu se aruncă la gunoi, ci se trimit la un centru de colectare deşeuri electrice şi electronice (nu e chiar aşa greu!).
Urmăreşte cu copilul, pentru informare, emisiuni sau filme despre mediu: An Inconvenient Truth al lui Al Gore, este un bun punct de pornire, iar National Geographic are diverse emisiuni interesante.
Ziua Pământului are rolul de a ne reaminti de importanţa acţiunilor noastre pentru mediu. Deşi poate fi chiar distractiv să te oferi voluntar şi să strângi deşeuri, să plantezi copaci etc., nu ce faci într-o zi face diferenţa, ci ceea ce faci zi de zi şi mai ales ceea ce îţi înveţi copiii…