Dintii de lapte se formeaza inca din momentul in care bebelusul este in burtica mamei, iar dupa nastere nu exista o varsta „standard” la care dintisorii trebuie sa erupa. Fiecare copilas se dezvolta in ritmul sau, dar eruptia dintilor nu ar trebui sa depaseasca varsta de 30 de luni (aproximativ doi ani si jumatate).
Atunci cand un dinte „vrea” sa erupa, gingia se va inrosi si se va umfla. Bebelusul plange frecvent, nu mai vrea sa mai manance si isi doreste sa bage tot felul de obiecte in gurita. De cele mai multe ori, parintii sunt sfatuiti sa cumpere inele gingivale pentru cei mici, iar acestea sunt destul de eficiente „in lupta cu durerea”. Pentru a mai ameliora inflamatia gingiei, parintii o pot tampona usor cu ceai de musetel, cu apa rece sau pot aplica un masaj usor cu o crema antiinflamatoare.
Medicii recomanda ca periajul dintilor de lapte sa se inceapa de la o varsta foarte frageda si anume in jurul varstei de 4 luni. Exista periute special create pentru copii ce au o dimensiune redusa cu peri moi si sunt foarte usor de folosit. Se vor folosi acest tip de periute pentru ca nu vor afecta in niciun fel gingiile si nu ii va provoca niciun fel de discomfort celui mic. De asemenea, pe piata exista si pasta de dinti conceputa special pentru copii si este recomandat sa se foloseasca aceasta (si nu pasta obisnuita pentru adulti) pentru ca ea se potiveste cel mai bine cu nevoile dintilor copilului tau.
Pentru unii parinti, dintii de lapte ai copilului lor nu sunt un subiect foarte important intrucat ei vor cadea la un moment dat si vor fi inlocuiti cu cei definitivi. Oare asa sa fie? De fapt, ei trebuie pastrati pana in momentul in care cad singuri in mod natural pentru ca acestia au mai multe roluri in ceea ce priveste cresterea si dezvoltarea copilului.
In primul rand mestecarea se va efectua in mod corespunzator, iar alimentele vor ajunge in stomac sub forma de bol alimentar gata sa fie digerat. In al doilea rand, dintii de lapte sunt foarte importanti atunci cand cel mic incepe sa vorbeasca. Lipsa lor ii va ingreuna vorbirea si chiar ii poate afecta pronuntia. Desigur, ei au si un aspect estetic facand copilul sa se simta bine in pielea lui si sa nu aiba vreo teama de a se arata in fata celorlalti copii.
Parintii sunt cei care trebuie sa aiba cea mai mare grija ca dintii copiiilor lor sa fie mereu ingrijiti si frumosi. Ei trebuie sa aiba grija sa le aminteasca prichindeilor faptul ca trebuie sa se spele pe dinti de cel putin doua ori pe zi sa nu manance foarte multe dulciuri. Dintii de lapte trebuie protejati si pe timpul noptii asa ca nu ii oferi micutului tau sucuri inainte de culcare pentru ca in gura se vor forma acizi ce vor ataca smaltul si in acest fel vor aparea cariile.
Cei mai multi parinti nu stiu foarte clar care este varsta la care isi pot duce pentru prima data copilul la un consult stomatologic. Ei bine, cel mic trebuie sa il vada pe medicul dentist inca de la varsta de 1 anisor. Acesta va inspecta dintisorii existenti si ii va invata pe parinti ceea ce trebuie sa faca pentru a ingriji dintii de lapte a prichindelului. In jurul varstei de doi ani si jumatate apar toti dintii asa ca la aceasta varsta se poate incepe sa se vorbeasca despre controalele regulate la medicul stomatolog.
De la aceasta varsta cariile pot aparea extrem de usor pentru ca smaltul dintilor este mult mai subtire decat la dintii definitivi. Cel mai bine ar fi ca dintii sa nu fie extrasi fara ca ei sa se miste si sa „doreasca sa cada” in mod natural in jurul varstei de 6 anisori. Dintii de lapte trebuie sa ramana in gurita pana in momentul in care cei definitivi vor dori sa erupa. Extragerea lor prematura poate sa duca la deformari ale oaselor fetei si la „dentitia aglomerata” (dintii vor creste unii peste ceilalti, iar aspectul lor nu va fi unul deloc placut).
O problema cu care foarte multi parinti se confrunta sunt accidentele micutilor. Ei pot sa cada si sa se loveasca in zona fetei, implicit isi pot lovi si dintii. Acestia se pot sparge sau lovitura poate sa duca la probleme mai serioase cum ar fi deformarea oaselor fetei. Trebuie sa se efectueze imediat un consult.
Parintii sunt cei care vor forma obiceiurile copilului, iar acestia trebuie sa il invete pe cel mic sa isi pastreze si sa isi ingrijeasca atat dintii de lapte cat si cei definitivi. Daca cel mic isi vede parintii ca nu se spala pe dinti sau ca evita sa merga la un consult stomatologic, asa va proceda si prichindelul. Invatati-l ca medicul stomatolog ii este prieten si ca acesta vrea ca dintisorii lui sa nu fie „atacati”. Incercati sa creati o atmosfera cat mai relaxanta in jurul unei vizite stomatologice pentru ca pana la urma medicul este „zana buna” ce vindeca dintisorii copilului tau.