În lacuri, iazuri, pe cursul superior al râurilor și în apele lent curgătoare trăiește porcușorul sau specia Gobio gobio. Este și un mare iubitor al pâraielor de munte sau al iazurilor cu fund mâlos. Este întâlnit și în apele salmastre din partea de nord a Mării Baltice. Hrana sa constă din moluște, insecte acvatice, muște, larve de insecte și icre ale altor specii de pești depuse pe fundul apei, viermi și resturi vegetale.
Are corpul fusiform, foarte bine acoperit de solzi mari. Un exemplar adult poate avea lungimea corpului de 5-10 cm, iar uneori până la cel mult 15 cm și greutatea de aproximativ 226 gr. Masculul este întotdeauna mai mic decât femela. În cazuri excepționale un astfel de pește poate avea 12-15 cm.
Coloritul este cenușiu-verzui-închis pe partea dorsală, alb-gălbui cu reflexe argintii pe partea ventrală și cenușiu-argintiu pe părțile laterale. Capul este alungit, ochii rotunzi și mari, iar la colțurile gurii are câte o mustață care il ajută în căutarea hranei.
Coloritul său este foarte potrivit mediului în care trăiește, il camuflează perfect în apă. Înotătoarea dorsală este destul de mare, are formă triunghiulară și este poziționată aproximativ la mijlocul spatelui. Înotătoarea anală se aseamănă ca formă și mărime cu cea dorsală și este translucidă.
Înotătoarea caudală este foarte bine dezvoltată și adânc bifurcată. Coloritul înotătoarelor dorsală și caudală este gri-gălbui și prezintă mici pete întunecate. Aripioarele ventrale și pectorale sunt în pereche, alungite, incolore.
Ca pește de acvariu, porcușorul nu este o specie pretențioasă, se adaptează foarte ușor în condiții de captivitate. Hrana sa trebuie să cuprindă tubifex, dafnii, viermi.
Perioada de reproducere are loc în lunile mai-iulie, iar temperatura apei trebuie să fie de 16-17 grade Celsius. Femela depune icrele pe fundul pietros sau nisipos al apei, în zone de adâncime mică. Acestea au un colorit deschis, azuriu, iar diametrul de 1,3-1,5 mm. Femeia este foarte prolifică, depune un număr foarte mare de ouă. După 8 zile apar alevinii care se hrănesc cu mici nevertebrate și plancton. Porcușorul ajunge la maturitatea sexuală la vârsta de 8 luni.
Porcușorul Gobio gobio poate ajunge uneori la vărsta de 8-10 ani. În majoritatea cazurilor trăiește doar 3 ani.