Știați că și animalele de companie pot suferi de acnee? Pisicile de exemplu pot face acnee o singură dată în viață sau pot suferi de această afecțiune mereu, ea având perioade când se manifestă sau nu prin simptome bine evidențiate.
La pisici acneea apare mai ales pe buza inferioară și pe bărbie. Intensitatea acneei poate varia de la un animal la altul, iar factorii care duc la apariția afecțiunii nu țin de rasă, vârstă sau sex. De regulă, acneea apare din cauza unei igiene precare sau a slăbirii sistemului imunitar al organismului.
Care sunt principalele semne de acnee la pisică?
La majoritatea animalelor apare o înroșire a pielii buzei și bărbiei. Firele de păr de pe bărbie încep să cadă, iar pielea devine roșie, are pete albe sau negre, coșuri de culoare roșie și în timp apar cruste pe astfel de pustule dezvoltate. Pe buze apar foarte rar cruste sau pustule evidente. În anumite cazuri, pisica are bărbia inflamată, iar în cazuri grave poate prezenta noduli și pustule care sâgerează. Unele animale suferă din cauza acneei deoarece au și stări dureroase locale.
În cazul în care observați la animalul de companie astfel de simptome trebuie să-l duceți la un medic veterinar. Astfel de simptome trebuie explicate la medic, ele pot trăda dezvoltarea acneei dar și a altor boli ca de exemplu: anumite alergii, lepra la pisici, înfecții cu ciuperci, tumori ale pielii, secreții ale glandelor din piele, tumori la nivelul epidermei. Medicul va face o serie de analize pisicii pentru a putea pune un diagnostic corect. Va face analiza pielii pentru a depista vreo eventuală infecție cu ciuperci sau acarieni, va examina celulele la microscop sau în cazuri grave va face biopsia.
Pentru tratament se folosesc șampoane dezinfectante, se administrează antibiotice și se asigură pisicii o întreținere corespunzătoare din punct de vedere a igienei și alimentației.
La câini, acneea poate să apară la un moment dat ca o afecțiune benignă și să dispară după o perioadă de timp. De regulă, acneea se manifestă la vârsta de 5-8 luni și apare mai ales la anumite rase de câini care au blana scurtă. Astfel de rase de câini predispuse la acnee sunt: Rottweiler, Bulldog, Boxer.
Animalul afectat de acnee prezintă puncte negre pe piele, pe buze și bărbie, umflături roșii, iar mâncărimile locale il fac să își frece fața de covor și obiectele din jur. Acneea se poate dezvolta și astfel infecția se extinde, pot să apară leziuni pe piele care să se infecteze cu bacterii, iar acestea să se agraveze și să devină dureroase, iar unele să se cicatrizeze prin procesul de vindecare. Astfel de simptome ale acneei apar la câini din cauza unor tulburări hormonale, din cauza unor traume sau pe fond genetic.
Medicul veterinar va consulta animalul, va stabili dacă este vorba despre acnee sau alte boli care se manifestă prin astfel de simptome și anume: râie, pecingine, alergii. Pentru tratamentul acneei se folosesc doar medicamente recomandate de medic deoarece pielea buzelor câinelui este foarte sensibilă și se poate deteriora și mai tare.
De regulă se folosește gelul de peroxid de benzoil care se aplică pe zonele afectate, local, sau se folosesc anumite antibiotice contra infecției. În anumite cazuri, se vor administra anumite medicamente animalului, ele se vor pune în bucățelele de hrană pentru a fi luate mai ușor de animal.